Programul pentru alimente în şcoli lasă elevii ieşeni flămânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

sâmbătă, 11 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Programul pentru alimente în şcoli lasă elevii ieşeni flămânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

Cu doar 6 din cele 15 loturi de alimente atribuite la prima rundă de licitaţie, programul a reuşit la reluarea procedurii să mai atragă o singură ofertă, pentru unul din cele 9 loturi rămase.

 

Doar lotul de achiziţie şi distribuire a fructelor pentru copiii din zona oraşelor Hârlău, Tg. Frumos şi Podu Iloaiei şi a comunele din vecinătatea lor a stârnit atenţie în licitaţia reluată pentru atribuirea contract elor pentru produse lactate şi de panificaţie. Programul pentru şcoli se îndreaptă astfel spre un eşec major în judeţul Iaşi.

Cititi si: Judeţul, împărţit în cinci zone pentru corn, lapte şi mere pentru elevi. 18,6 milioane, estimări pe total

Astă-toamnă, din cele 15 loturi de alimente – câte 5 de produse de panificaţie, de produse lactate şi de fructe – fuseseră atribuite 6: pentru fructe (4) şi pentru produse de panificaţie (două). Cele cinci pachete corespund celor cinci zone în care a fost împărţit judeţul. Zonele diferă în funcţie de numărul copiilor înscrişi în grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate şi particulare acreditate şi al celor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.

Cititi si: Primăriile au scăpat de licitaţiile pentru “laptele şi cornul” elevilor

Pentru singurul lot de fructe rămas neacoperit la prima rundă a venit o singură ofertă. Licitaţia lansată la sfârşitul anului trecut a fost anulată pentru celelalte opt loturi – cinci pentru produse lactate şi trei pentru produse de panificaţie. Valoarea totală estimată era de 6,75 milioane de lei, lotul merelor fiind cel mai mic dintre toate, 247,9 mii lei. Contractul va acoperi o perioadă de 76 de zile de şcoală, respectiv 15 săptămâni.

Cititi si: Încă se caută furnizori pentru "Cornul şi laptele". Firma primarului din Tg Frumos a "prins" Paşcaniul

Dacă şi acest ultim lot de mere va fi atribuit, toţi cei 83 de mii de copii ieşeni beneficiari vor avea fructe şi numai cei din Zonele III şi IV, adică din jurul oraşelor Hârlău, Tg. Frumos şi Podu Iloaiei şi al municipiului Paşcani, se vor bucura şi de produse de panificaţie. De remarcat că acestea sunt furnizate şi distribuite de firma de panificaţie a familiei primarului PSD din Tg. Frumos, Ţac-Ţac SRL. Şi familia primarului PNL din Paşcani deţine o firmă de produse de panificaţie, care aduce venituri frumuşele: jumătate de milion de lei numai din dividende, potrivit declaraţiei de avere a edilului. Însă Panificaţie Tradiţională SRL nu s-a înscris la nicio licitaţie legată de Programul pentru şcoli.

Comentarii