Război în Ucraina, ziua 30: rușii din jurul Kievului, forțați să facă pași înapoi. Orban al Ungariei, tras de urechi de Zelenski

vineri, 25 martie 2022, 08:16
5 MIN
 Război în Ucraina, ziua 30: rușii din jurul Kievului, forțați să facă pași înapoi. Orban al Ungariei, tras de urechi de Zelenski

Volodimir Zelenski a mulțumit Europei pentru sprijin, joi seară, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, dar a spus că sancțiunile au fost impuse „puțin cam târziu”. În cadrul aceleiași întâlniri, liderii europeni au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și au acuzat Rusia de crime de război. Vineri va avea loc a doua zi a reuniunii de la Bruxelles, în timp ce Joe Biden, președintele SUA, va merge în Polonia, la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Ucraina.

11:46
Biden și von der Leyen au anunțat vineri un acord pentru livrări americane masive de gaz lichefiat pentru ca Europa să poată scăpa de gazele rusești

11:43
Bilanțul pierderilor Rusiei, conform armatei Ucrainene: 16.100 de soldați (uciși, răniți, capturați), aproape 1.200 de tancuri și blindate, circa 240 de aeronave11:40
Laboratoarele biologice din Ucraina, Obama, Soroș, Bill Gates – alte teme de propagandă ventilate de armata trolilor lui Putin de pe Twitter.

11:22
Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei a fost efectiv izolat de forțele rusești, a declarat vineri guvernatorul regional. "Orașul a fost încercuit operațional de către inamic", a spus Viacheslav Chaus la televiziunea națională, adăugând că orașul se află sub tirul artileriei și al avioanelor de război.

11:18
Rusia a publicat vineri imagini cu lansarea unor rachete balistice Iskander asupra Ucrainei și a temutelor rachete Kalibr din dotarea Flotei Mării Negre

11:11
Forțele ucrainene au pierdut 74 de tancuri în ultima lună, dar au mai multe decât la începutul conflictului, datorită unui ”furnizor” nu tocmai surprinzător: armata rusă.

10:59
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, au fost uciși 135 de copii, iar alți 184 au fost răniți, conform datelor transmise vineri de procuraturala Generală ucraineană, citată de BBC.

Oferind o actualizare cu privire la victimele recente, oficialii spun că doi copii au fost uciși în timpul luptelor aprige din orașul Rubijne, regiunea Luhansk. Alți trei adolescenți – de 13, 14 și 15 ani – au fost aruncați în aer de o mină în localitatea Obilne din regiunea Zaporojie. Ei au fost duși la spital în Melitopol, unde unul se află în stare critică la terapie intensivă, precizează Procuratura. Joi, alți doi copii în vârstă de 6 și 13 ani au fost răniți în urma bombardamentelor rusești în regiunea Donețk.

10:31
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății Roszdravnadzor a transmis vineri că penuria de medicamente din Rusia se datorează unei cereri "artificial" mai mari și că furnizorii nu sunt în prezent capabili să-și refacă stocurile la timp, relatează agenția de presă RIA. Rușii s-au grăbit să își facă provizii de antidepresive, somnifere și contraceptive, plus alte produse, de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit datelor publicate joi.

Ora 8:00

– Kiev. Nord-vest.În ultimele 24 de ore frontul s-a stabilizat, cu prea puține mișcări determinante. In continuare armata Ukr și veteranii voluntari împing armata rusă din zona Bucha, Irpin, înapoi, sat cu sat.
– Kiev. Est. Rușii nu au reușit să avanseze dinspre Chernihiv cu toate că au încercat.
– Harkov. Aceiași situație ca în ultimul rezumat. 
– Izium (sud-est de Harkov). Există informații contradictorii legate de avansul rușilor, însă orașul este în continuare controlat de Ukr.
– Sumy și Chernihiv. Aceiași situație ca în ultimul rezumat.
– Berdeansk (oraș port la marea Azov, regiuna Zaporojie). Armata Ukr a scufundat o navă de desant și a avariat grav o alta. Este o premieră.
– Mairupol. rușii au ajuns în centrul orașului, autoritățile au părăsit orașul pentru a putea ajuta (in oraș nu prea mai există semnal, prin urmare comunicațiile sunt deficitare).
– Nicolaev. Tot districtul (regiunea sau Oblast cum e în ucraineană) a fost curățat de ruși. Acum câteva ore a început o contra-ofensivă înspre Herson.
– Odesa. Aceeași relativă liniște ca în ultimele zile.
– NATO va trimite armament militar letal în Ucraina. Deci va continua să facă asta, cel mai probabil sincronizat cu necesarul actual. Armament anti-tanc, apărare aeriană sunt cele mai importante. Nu s-au dat informații despre câte și cum din motive stategice.
– NATO deschide încă 4 grupuri de luptă. Unul în Romania, 1000 de soldați, comanda sub Franța. Ce înseamna asta? Grupul de luptă înseamnă detașare prelungită. Care se va transforma faptic în detașare permanentă.
– NATO spune că este pregătită să răspundă oricărui tip de atac neconvențional al rusiei împotriva Ukr sau aliaților. Ce înseamnă asta? Înseamnă că planurile sunt deja făcute si agrate pentru orice tip de atac. Asta înseamnă să-l facă pe Putin să se gândească de 2 ori înainte de orice.

Ora 07:41 Elveţia a blocat active ruseşti de circa 5,75 miliarde de franci elveţieni, în urma sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, iar această sumă va creşte probabil, a declarat joi un oficial guvernamental. 

Ora 07:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că „a fost puţin cam târziu”.

Ora 07:27 Preşedintele american Joe Biden va vizita vineri oraşul Rzeszow, situat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina, în cadrul vizitei în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa, a anunţat joi Casa Albă. 

Ora 07:00 Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă, la încheierea primei din cele două zile de discuţii desfăşurate joi la Bruxelles, și au acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina. 

Ora 06:40 Președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a adresat un mesaj tăios premierului Ungariei, Viktor Orban, în cadrul reuniunii Consiliului European care a avut loc joi, la Bruxelles. În timp ce mulțumea tuturor țărilor Uniunii Europene, Zelenski s-a oprit la Ungaria: „Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături”, a spus Zelenski în fața liderilor europeni. 

Ora 06:35 Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a dat asigurări joi că forţele sale au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, după care a publicat o înregistrare video în care este vorba de fapt de o clădire oficială de la periferia acestui oraş din sud-estul Ucrainei asediat de armata rusă, transmite AFP.

Sursa: g4media.ro, Radu Hossu

Comentarii