Răzbunare cruntă între animatoarele unui club de noapte. Atac cu cuţitul pe stradă, urmat de 7 ani de închisoare

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Răzbunare cruntă între animatoarele unui club de noapte. Atac cu cuţitul pe stradă, urmat de 7 ani de închisoare

O ieşeancă se va întoarce din Italia pentru a-şi continua ispăşirea unei pedepse primite în peninsulă. Femeia a fost condamnată pentru tentativă la omor şi port de armă, iar autorităţile italiene au cerut recunoaşterea hotărârii de condamnare în România. Cu ocazia transferului, femeia va beneficia de o reducere a pedepsei.

 

Ioana Manea, lucra împreună cu sora sa şi o altă româncă, C.C., într-un club de noapte din regiunea Veneto, ca animatoare. În noaptea de 23/24 iulie 2020, între sora Ioanei Manea şi C.C. a avut loc un conflict în club, iar surorile Manea au decis să se răzbune. O zi mai târziu, pe când cele două surori se îndreptau spre casă, au văzut-o pe C.C. pe stradă, singură, chiar în apropierea clubului. Au coborât amândouă din maşina în care se aflau şi au atacat-o pe C.C. Ioana Manea i-a aplicat o lovitură în abdomen cu un cuţit cu lama de 15-20 cm pe care îl avea în geantă, iar apoi a lovit-o încă o dată, lovindu-i antebraţul stâng. După atac, cele două surori au părăsit în grabă zona, abandonându-şi victima care sângera abundent.

C.C. a fost ajutată de alte persoane din club care au ajuns la locul conflictului. A fost transportată de urgenţă la spital şi operată de urgenţă. Lovitura din abdomen îi străpunsese rinichiul. Cele două agresoare au fost condamnate la câte 7 ani şi 10 zile de închisoare. Ioana Manea a beneficiat de 180 de zile de liberare anticipată, urmând ca executarea pedepsei să se finalizeze în februarie 2027. Totodată, au fost contactate şi autorităţile judiciare române, în vederea continuării executării pedepsei în ţară.

Pentru ca transferul să aibă loc, legea impune îndeplinirea a trei condiţii. Hotărârea instanţei străine trebuie să fie definitivă şi executorie, deţinutul trebuie să fie de acord cu transferul, iar fapta pentru care a fost condamnat să existe şi în Codul nostru penal. Primele două condiţii fiind îndeplinite, magistraţilor Curţii de Apel li s-a solicitat recunoaşterea condamnării. Tentativa la omor există şi în legislaţia noastră, fiind pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 5 şi 10 ani. Pedeapsa aplicată de italieni se încadra în aceste limite.

În schimb, portul de cuţit, box sau alte arme albe este interzis în România doar la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de agrement sau mijloace de transport în comun. Or, Manea folosise cuţitul pe stradă. „Infracţiunii de port de armă sau de obiecte destinate vătămării incriminată de legea penală italiană îi lipseşte una din condiţiile de incriminare prevăzute de legea penală română, respectiv cea referitoare la locul săvârşirii faptei”, au menţionat judecătorii. Aceştia au decis reducerea cu 10 zile a condamnării primite de ieşeancă şi au aprobat continuarea executării pedepsei în România.

Comentarii