De Sănătate

Punem punctul pe știi

Record anual: 40 de transplanturi de rinichi la Spitalul „Parhon”

miercuri, 09 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Record anual: 40 de transplanturi de rinichi la Spitalul „Parhon”

"Este un standard pentru a ne califica la un centru de transplant mare, similar cu orice centru de transplant din Europa”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant.

 

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a ajuns la finalul acestui an la un număr record de transplanturi de rinichi, fiind realizate 40 de transplanturi în cele 12 luni. Cele mai recente intervenţii au avut loc zilele trecute, în urma unei prelevări făcute la Spitalul de Neurochirurgie fiind transplantanţi rinichii, ficatul şi corneele.

„În urma gestului plin de altruism al unei familii din Vrancea, care a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, alte cinci destine au fost schimbate în bine, în urma intervenţiilor de transplant organe şi cornee. La Spitalul Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iaşi s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiei unui pacient, aflat în moarte cerebrală. Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-un astfel de moment, este una foarte grea şi încărcată de emoţii puternice”, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant. Rinichii au ajuns la doi bărbaţi de 45 şi 47 de ani, unul din Galaţi şi altul din Bacău, care făceau şedinţe de dializă din anul 2017 şi care sufereau de glomerulonefrită cronică.

„Este o reuşită deosebită a centrului de transplant, în această perioadă de pandemie atingându-se o cifră care practic este un standard pentru a ne califica la un centru de transplant mare, similar cu orice centru de transplant din Europa”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon”. Printre aceste 40 de cazuri au existat şi două premiere, un bebeluş de doar zece luni a fost donator pentru un copil în vârstă de 14 ani, iar un pacient de 47 de ani care făcea dializă de 25 de ani a reuşit în sfârşit să fie transplantat.

„Cel mai mare număr de transplanturi existent până la acest record a fost de 32 de intervenţii. Noi am funcţionat şi în timpul stării de urgenţă, iar continuarea intervenţiilor în timpul pandemiei a însemnat mai multe tensiuni şi limitări impuse de pandemie, tensiuni legate de faptul că a trebuit să fim siguri că tot personalul este testat şi este negativ la infecţia cu SARS-CoV-2, tensiuni legate de funcţionarea celorlalte investigaţii de care este nevoie pentru a ne asigura că transplantul se desfăşoară în deplină siguranţă. De asemenea, este nevoie de izolarea unui sector din spital pentru a împiedica eventuala contaminare a pacienţilor, iar din acest punct de vedere am avut un avantaj, Compartimentul de Transplant funcţionând separat, cu circuite separate”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Reprezentanţii spitalului se aşteaptă ca până la finalul acestui an să mai fie realizate şi alte intervenţii de transplant de rinichi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii