Reputatul istoric ieşean Sorin Iftimi, ucis de Covid la 56 de ani

luni, 15 noiembrie 2021, 02:57
3 MIN
 Reputatul  istoric ieşean Sorin Iftimi, ucis de Covid la 56 de ani

Sorin Iftimi, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici din Iaşi, muzeograf la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, a murit sâmbătă seara. Vestea trecerii sale în nefiinţă s-a răspândit rapid pe reţelele de socializare sâmbătă seara, cei care l-au cunoscut şi îndrăgit arătându-se şocaţi de dispariţia istoricului.

„Colectivul Complexului Muzeal Naţional «Moldova», cu adâncă durere şi nespusă părere de rău, anunţă trecerea în nefiinţă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică şi muzeografică, valorificată prin numeroase expoziţii şi publicaţii, va rămâne un reper de urmat pentru toţi colegii. Condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis colegii lui regretatului istoric din cadrul Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Sorin Iftimi a fost internat în ultimele două săptămâni la Leţcani şi la Spitalul de Boli Infecţioase, fiind bolnav de Covid, decesul survenind în Secţia de Terapie Intensivă de la Infecţioase.

„Ne-am văzut, pentru ultima dată, pe 28 octombrie, când am participat împreună la un eveniment unde mersesem, în principal, pentru bucuria de a-l reasculta povestind. Înainte de intervenţia pe care o avea în programul evenimentului, mi-a spus că nu se simte prea bine, acuzând o răceală neobişnuită.  De altfel, a fost nevoit să îşi întrerupă discursul tocmai din acest motiv. S-a aşezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghiţituri şi apoi s-a retras discret. Nu am ştiut că va fi pentru totdeauna, nu am ştiut că Iaşul va pierde atât de multe istorii pe care, cu siguranţă, domnia sa le avea pregătite pentru noi”, a transmis Daniel Şandru, managerul interimar al Operei Iaşi. 

Sorin Iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965, în localitatea Mileanca din judeţul Botoşani. A fost istoric, Muzeograf grd. I A la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Naţional”Moldova” Iaşi, fiind expert atestat în patrimoniu cultural mobil.

Istoricul este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru loan Cuza” laşi din 1993, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din structura Complexului Muzeal Naţional „Moldova” între anii 1995-1999 şi 2008 – 2021, în perioada 2000 – 2008 fiind cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi. Sorin Iftimi a obţinut titlul de doctor în istorie în 2006, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, cu teza „Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX)”. În perioada 2009-2013 a predat în cadrul Masterului de Patrimoniu Mobil şi turism cultural, organizat de Facultatea de Istorie a Universităţii „Cuza” din Iaşi, iar în 2015 a obţinut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, istorie modernă, memorialistică, emis de Ministerul Culturii. Sorin Iftimi a fost decorat cu medalia Meritul Cultural, clasa II, categoria F- „Promovarea culturii“ în 2004, şi a fost membru mai multor societăţi, comisii şi comitete ştiinţifice, dar şi membru în mai multe redacţii ale publicaţiilor ştiinţifice. În toată activitatea sa, Sorin Iftimi s-a impus ca unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi istorici, cu o activitate ştiinţifică prolifică, adesea interdisciplinară, activitate valorificată de numeroase expoziţii şi publicaţii. 

Comentarii