De Sănătate

Punem punctul pe știi

O propunere care tulbură apele în ambulatorii

Reţetele compensate, prescrise numai de medicii specialişti, nu de cei de familie

vineri, 12 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 Reţetele compensate, prescrise numai de medicii specialişti, nu de cei de familie

Zilele trecute, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-au întâlnit pentru a discuta mai multe soluţii pentru debirocratizarea existentă în rândul medicilor de familie, propuneri care urmează să fie introduse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi supus către aprobare Guvernului până luna viitoare. Una dintre principalele modificări presupune ca responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală să revină medicului care a elaborat schema terapeutică, în momentul de faţă fiind o sarcină care revine medicilor de familie. 

Acest lucru însă nu este văzut cu ochi buni de medicii din ambulatoriul de specialitate care spun că această modificare le-ar răpi din timpul care este deja insuficient. O altă propunere a fost cea de renunţare la documentele pe hârtie care sunt cerute în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale, precum şi eliminarea obligaţiei furnizorilor de a completa formulare tipizate pe hârtie. Totodată a fost propusă şi renunţarea la restricţia conform căreia farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate cu care este şi medicul care a eliberat reţeta respectivă.

„Noul Contract-cadru va prevedea faptul că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor fi onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul ţării. De asemenea, pentru medicul de familie aflat la început de activitate sau nou venit într-o localitate, perioada acordată pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an“, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familiei (FNPMF) susţin că apreciază intenţia de debirocratizare, însă ceea ce lipseşte sunt precizările legate de intervalul de timp în care vor fi aplicate modificările, precum şi alte detalii care ţin de modul efectiv de implementare a modificărilor. „În continuare, aşteptăm un document oficial cu propuneri concrete şi termene de soluţionare ale acestora. Considerăm că propunerile anunţate în comunicatul CNAS se referă mai ales la ameliorarea accesului pacienţilor la servicii de sănătate şi răspund în mare măsură multiplelor noastre solicitări legate. Propunerile din comunicat sunt aşteptate de multă vreme, atât de către pacienţi, cât şi de către medici. Împreună, ne exprimăm dorinţa de a fi implementate cât mai repede“, au precizat reprezentanţii SNMF şi FNPMF prin intermediul unui comunicat de presă.

 

 

 

Comentarii