Rocada madamelor din Iaşi la vârful unei instituţii din Bucureşti

miercuri, 27 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 Rocada madamelor din Iaşi la vârful unei instituţii din Bucureşti

Cine s-ar fi gândit oare că o oportunitate aşa de mare pentru o liberală din Iaşi, precum este foarte posibila desemnare a senatoarei Iulia Scântei pentru un post de înalt jude la Curtea Constituţională (culmea, în locul unei alte ieşence: madam Mona Pivniceru, cea numită acum 9 ani pe o filieră naşparlie mixtă: menistrul Relu şi advocatul puşcăriaş Mişu), ei bine, o astfel de oportunitate va crea o aşa de mare vânzăleală în filială? 

Motivul vânzolelii ar fi, din ce se aude, locul de senator de Iaşi care rămâne liber de luna viitoare, după avansarea în grad a madamei notar Scântei. Primul de după madam, pe listele electorale din campania din 2020, este fostul menistru secretar de stat de la Cultură Liviu Brătescu, liberalul ieşean fost şef la Ateneu, unde a stat graţie amiciţiei îndelungate a premarelui Jiji cu şeful liberal Relu.

Problema în privinţa lui Brătescu ar fi, din ce auzim prin filială, faptul că lui i s-a promis, atunci când a fost pus să plece din guvern, că va fi numit la şefia Palatului din Iaşi, căci actuala şefă ar urma să se pensioneze.

Ei bine, iată o dilemă grea, aşadar: pleci senator, dar pentru doi ani, sau rămâi să fii şef la Palat, pentru mai mulţi ani? Asta în varianta în care nu va fi o trilemă: dacă iei ţeapă şi de una şi de alta? Ce, nu aţi mai auzit de aşa schemă de fotbal la poartă?

Iată o ipoteză interesantă în cazul înlocuirii madamei Scântei?

Haideţi însă să presupunem, aşa cum arată bobii politici din filiala liberală, că junele politician Brătescu (cel scârbit de politichie după ce a candidat la Roman în 2016 împotriva Lenuţei Udrea, obţinând mai multe voturi ca ea, dar pierzând mandatul la masa verde din cauza legii cu colegiile) va alege varianta mai bună pentru el ca proaspăt tătic: post la Iaşi.

În acest caz, ei bine, atunci să vezi vânzoleală în filiala liberală, care de altfel a şi început, totul plecând taman de la posibilitatea asta! Căci următorii doi pe lista liberală de candidaturi la Senat la Iaşi din 2020, după Brătescu, sunt pupilul politic al lui Alexe din Cejău, tânărul polivalent Andrei Cazacu, urmat de artizanul aducerii la liberali a premarelui Chirica, conţilierul Boz, aripa politică a bucovineanului Flutur la Iaşi.

Cine va lua aşadar locul de senator, în varianta asta, având în vedere că pentru preluarea postului e nevoie de ok-ul filialei, dar şi că primul dintre cei doi e pupil al unui personagiu care joacă la două capete în PNL, cochetând pe faţă şi cu ex-liderul Orban?

Există însă o a treia posibilitate, care împacă şi capra şi varza. Anume, liderul Alex Muraru să tragă tare ca postul de director la Palat să fie scos la concurs şi câştigat de cine trebuie până la înlocuirea madamei Scântei. Caz în care, Brătescu îşi rezolvă ambele probleme. Care variantă va fi câştigătoare până la urmă? Nu, nu: nu punem pariu nici măcar pe un pachet de ţigări fără timbru, şi nici măcar pe o bere la pet. Cunoscătorii ştiu ei de ce…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii