Săptămâna viitoare vă puteţi întâlni cu actorul şi regizorul francez Charles Gonzales

joi, 02 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Săptămâna viitoare vă puteţi întâlni cu actorul şi regizorul francez Charles Gonzales

Institutul Francez a pregătit pentru ieşeni un cadou literar în luna decembrie, săptămâna viitoare, pe 7 şi 9 decembrie, iubitorii literaturii având ocazia să se întâlnească cu actorul Charles Gonzales în cadrul unui eveniment dedicat Bicentenarului naşterii lui Charles Baudelaire, în cele două zile urmând să aibă loc recitaluri, proiecţii de film şi dicuţii literare. Astfel, marţi, 7 decembrie, de la ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iaşi, este programat evenimentul intitulat „Bicentenarul naşterii lui Charles Baudelaire”. Potrivit organizatorilor, evenimentul are loc în cadrul întâlnirilor poetice „Au fil des mots”, iniţiate de Institutul Francez din România la Iaşi, şi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi (Muzeul Poeziei), creaţiile lui Baudelaire putând fi auzite în lectura lui Charles Gonzales.

Joi, pe 9 decembrie, de la ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, va avea loc manifestarea intitulată „Focus Jean Cocteau. Proiecţia filmului «Vocea umană», realizat de Charles Gonzalès”. Organizatorii anunţă în introducere „Dernière minute, Maillane – Mirceşti”, prin care Muzeul Literaturii pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frédéric Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfăşurat la Montpellier în 1878. În partea a doua a evenimentului va fi proiectat filmul „Vocea umanǎ”, realizat de Charles Gonzales, o adaptare liberă după spectacolul omonim creat în 2019.

Charles Gonzales, invitatul special al celor două manifestări, este actor şi regizor, realizator de filme, a fost director artistic de spectacole la Muzeul Rodin din Paris, a colaborat cu numeroase posturi de radio, printre care France Culture, este autorul a două cărţi, „Récit d’une noce obscure” şi „Vers un théâtre d’ambre”. A pus recent în scenă „Vocea umană” de Jean Cocteau pe scena Teatrului Naţional din Helsinki şi a realizat un film după acesta. Este cavaler în Arte şi Litere. 

Comentarii