Şase! A început liga scandalurilor

sâmbătă, 15 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Şase! A început liga scandalurilor

Nu vom duce lipsă de panaramă nici în noua ediţie de Liga I. Cu fotbalul e mai greu…

Taman, ieri, pe fapt de seară, la Galaţi, s-a dat startul unui nou campionat de Liga I. Ceea ce înseamnă că mulţi iubitori de sport vor fi mai puţin conectaţi la Turul Franţei sau la Wimbledon. Marii idolatri şi marii detractori ai lui Novak Djokovic se vor linişti, iar războiul care îngrijorează pe toată lumea nu se va mai manifesta prin rachete (de tenis!) transpus în duelul Svitolina-Sabalenka, două fete admirabile, de altfel, dacă n-ar exista scenarita noastră perpetuă şi incurabilă. Să lăsăm asemenea metehne să zburde în elementul lor caracteristic, lumea fotbalului şi să nu băgăm seama la tâmpeniuţe cu specific mioritic precum ideea că Iga Swiatek i-a făcut cadou victoria Svitolinei, cu ordin de la NATO/UE.

Deci, începe fotbalul la noi, cu aşeptări aşa şi aşa. Şi cum logica ne spune că aşa (+) şi aşa (-) se anihilează reciproc, există slabe speranţe că acest campionat va aduce plusul necesar – între altele – pentru a cimenta o calificare românească la Euro 2024. De altfel, blatofilii de pe reţelele de socializare proorocesc că de la primele etape ale noii ediţii, scandalurile îşi vor intra în pâine. Nimic mai fals: scandalurile au apărut înainte de primul şut în minge din campionat, lipsind doar cele legate de arbitraje, din lipsă de materie primă. Menţionăm, totuşi, că în acest domeniu, Liga I a suferit o pierdere insurmotabilă, prin plecarea lui Dan Petrescu în Coreea.

Scandalurile cele mai auzite, citite şi simţite sunt la cluburile mari, care fac traficul marilor publicaţii. Ceea ce nu înseamnă că la cele mai mititele e linişte, seriozitate şi profesionalism din belşug. În Copou, de pildă, poate nu-i un capăt de târg scandalul cu schimbarea siglei, chiar dacă vechea siglă simbolizează defuncta echipă căreia mulţi suporteri ieşeni îi duc dorul (dor reaprins de şefimea de la Poli, prin actuala decizie). Deţinătorul mărcii a scos-o la licitaţie, cu siglă şi palmares cu tot, iar chiria a crescut. Aici e vorba de calitatea noii sigle, perechea de cai a fost înlocuită cu un cal şi o umbră, despre care nu se ştie ce simbolizează. Mai gravă decât asta, este lipsa de comunicare. Dacă nu a fost timp pentru un concurs, măcar o consultare cu câţiva desenatori de prestigiu (de care Iaşul nu duce lipsă) ar fi fost utilă. Aşa, putea fi în loc de cal, un dromader, o mâţă sau un câine mops că tot aia era. Oricum, faptul este consumat, nu se mai poate schimba, doar se poate spera la o consolare pe plan sportiv.

La FCSB/ Steaua, balamucul continuă fiindcă premierul Marcel Ciolacu a cerut ca echipa lui Gigi Becali să fie acceptată să joace în Ghencea meciul cu Dinamo. E drept, amestecul politicului nu miroase a bine (a se reaminti isprăvile lui Dâncu), dar ideea este justă. În fond, bazele sportive din România aparţin statului, care are drept să le folosească cum trebuie. Lucru înţeles şi de staff-ul de la Ministerul Apărării care (din fericire pentru oştirea şi naţia română) nu este condusă de polcovnicul Florin Talpan, alflat acum  la limita instigării la violenţă de la care (credem noi) cu greu se poate abţine. La Rapid, Mutu a plecat, suporterii ţipă după Şumudică, dar patronul l-au instalat pe Bergodi, care, între noi fie vorba, este mult peste cel cu sigla mică. Dar cu suporterii dornici de decizii e greu să te pui, la fel ca şi în cazul „rednicomaniei” dinamoviste de acum câţiva ani. Despre Dinamo nu prea e de discutat, atmosfera de iarmaroc tinde să devină cronică acolo, chiar dacă echipa are un antrenor inteligent şi suporteri inegalabili în România. Din nefericire, managementul este praf şi pulbere şi nu sunt semne de refacere. Mai sunt probleme şi la Craiova, ba chiar şi la Cluj, unde – scăpat de complexul Dan Petrescu – Varga s-a apucat de vândut en-gros, fără a-i păsa de nou venitul Mandorlini. Iar în Bănia lui Mititelu, care şi-a pierdut succesiunea Craiovei Maxima, se pregăteşte a-nu-ştim-câta descălecare a lui Nicolo Napoli.

Astfel încât, nu vom duce lipsă de panaramă nici în noua ediţie de Liga I. Cu fotbalul e mai greu…

PS: Pe tăcute, starul sportului românesc, înotătorul David Popovici îşi apără titlurile mondiale în Japonia. Campionatul Mondial este transmis de Antena Play, o platformă PPV. Interesează pe cineva? Poate pe doamna Firea care i-ar fi pregătit o primire pe cinste pe Arena Naţională… Din păcate pentru ea şi din fericire pentru noi, nu  se mai poate…

Comentarii