De Sănătate

Punem punctul pe știi

Scandal: Asistentă de la Spitalul de Copii, concediată pentru ca ar fi încălcat protocoalele anti-COVID

sâmbătă, 06 noiembrie 2021, 03:03
8 MIN
 Scandal: Asistentă de la Spitalul de Copii, concediată pentru ca ar fi încălcat protocoalele anti-COVID

O asistentă medicală cu 31 de ani de activitate a fost dată afară pentru că ar fi intrat în sectorul ATI-Covid fără să poarte echipament complet de protecţie şi pentru că a avut o atitudine „agresivă şi injurioasă”. Gabriela Ciolpan, care este şi evaluator din partea ANMCS, respinge acuzele şi susţine că totul a pornit după ce a sesizat problemele cu care se confruntă spitalul. „Totul a fost într-un mod comandat de către conducerea spitalului pentru că sunt o persoană incomodă”.

O asistentă medicală de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi a fost dată afară pentru că ar fi încălcat o serie de protocoale şi reguli de acces în spital în contextul pandemiei de COVID-19. Gabriela Ciolpan era asistent medical în cadrul secţiei ATI a spitalului, fiind în acelaşi timp şi responsabil cu gestionarea registrului de riscuri, avertizor de integritate, dar şi evaluator din partea Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Reprezentanţii spitalului au luat decizia de desfacere a contractului de muncă săptămâna trecută după o analiză amănunţită asupra celor reclamate.

Cazul a ajuns în atenţia Comisiei de Disciplină a spitalului în luna iulie, când colectivul secţiei ATI-COVID a depus o sesizare scrisă în care erau expuse mai multe nereguli făcute de Gabriela Ciolpan. Asistenta, deşi era angajată a secţiei ATI, ar fi mers de mai multe ori în vizită în sectorul ATI-COVID „fără a avea treabă efectiv în acest sector, fără a avea avizul coordonatorului sectorului” şi fără a purta echipament complet de protecţie, punând astfel în pericol şi pe ceilalţi pacienţi sau colegi, conform raportului întocmit de Comisia de Disciplină.

Forul a constatat că asistenta a încălcat atât atribuţii şi resposabilităţi din fişa postului, cât şi prevederi din Regulamentul Intern referitor la o serie de măsuri impuse pentru prevenirea combaterii efectelor pandemiei. Mai exact, Comisia de Disciplină susţine că asistenta a fost concediată pentru că şi-a insultat şi ameninţat colegii, că a creat un mediu de muncă stresant, dar şi că a zădărnicit întreg efortul spitalului de combatere a pandemiei COVID-19. Asistenta susţine însă că de fapt s-a decis înlăturarea sa din spital pentru că era „o persoană incomodă”, care sesizase mai multe probleme existente.

„A expus întregul spital la riscul de îmbolnăvire cu COVID-19”

În sesizarea trimisă de colectivul ATI-COVID către conducerea spitalului este specificat că asistenta Gabriela Ciolpan ar fi intrat de mai multe ori în secţia ATI-COVID fără să poarte echipament de protecţie, că a ieşit ulterior cu aceleaşi haine din secţie şi a mers în spital, ceea ce „ar fi putut avea rezultate catastrofale la nivelul întregului spital”.

„Prin accesul fără echipament de protecţie şi apoi părăsirea ATI-COVID în hainele cu care a intrat, doamna Ciolpan a expus întregul spitalul la riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. Mai mult, de aici a mers direct pe secţia ATI non-COVID, unde sunt pacienţi de terapie intensivă extrem de gravi. Aducerea virusului COVID din sectorul ATI-COVID în sectorul ATI non-COVID ar fi putut conduce la decesul tuturor pacienţilor internaţi în sectorul ATI tocmai din cauza gravităţii situaţiei medicale a acestora”, au precizat reprezentanţii Comsiei de Disciplină într-un raport.

Conducerea spitalului susţine că, deşi femeia se află la prima abatere, faptele sesizate sunt extrem de grave pentru că au pus în pericol viaţa unor pacienţi fragili, pentru care infecţia cu SARS-CoV-2 ar fi putut fi fatală.

„A fost vorba despre o abatere gravă, şi anume punerea în pericol a pacientului, adică a intrat în zona COVID fără echipament. Dacă pui în pericol viaţa pacientului, noi, ca instituţie, considerăm că este o faptă gravă. S-a luat măsura disciplinară conform faptei de către Comisia de Disciplină, mie mi s-a comunicat rezultatul”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

Acuzată că şi-a înjurat şi ameninţat colegii

Un alt aspect care a fost luat în considerare de Comisia de Disciplină a fost „atitudinea faţă de colegii de pe sectorul ATI-COVID” care a fost „una agresivă şi injurioasă, asistenta ameninţându-şi colegele în repetate rânduri”.

„Aşa cum reiese din ancheta desfăşurată şi din probele administrate, doamna Ciolpan a avut un comportament cel puţin necolegial şi pe durata vizitelor în ATI-COVID şi-a insultat o parte din colegii de lucru, prin limbaj, gesturi şi atitudine. Şi-a ameninţat colegii că în calitatea ei de inspector al ANMCS va realiza controale şi va avea grijă ca lumea să «meargă pe sârm㻓, se precizează în raportul citat.

Conducerea spitalului mai susţine că asistenta ar fi sfidat şi încălcat conştient toate regulile, regulamentele şi reglementările spitalului. „În aceste condiţii, noi o considerăm, în urma întregii analize desfăşurate şi a cercetării care a avut loc, vinovată de abuzuri în serviciu extrem de grave, fiind însăşi persoana responsabilă cu gestionarea riscului în cadrul spitalului, care, dincolo de injuriile aduse colegilor, a pus în pericol viaţa pacienţilor critici precum şi sănătatea colegilor”, au concluzionat membrii Comisiei de Disciplină.

Astfel, pe 27 octombrie, spitalul a luat decizia de desfacere a contractului de muncă, decizie care poate fi contestată în instanţă în termen de 30 de zile de la data comunicării. „Cine pune viaţa pacientului în pericol trebuie să primească sancţiuni pe măsura gravităţii faptei. Nu pot să mă uit în ochii unui părinte şi să-i spun că s-a făcut totul pentru copil când mi se aduce la cunostinţă că cineva a încălcat grav un protocol şi regulile de acces pe anumite zone. Ştiu că pare aberant, dar s-a cercetat amănunţit această situaţie pentru că nu îţi vine să crezi că se poate întâmpla aşa ceva”, a completat Alina Belu, managerul spitalului.

Asistenta susţine că a fost înlăturată fiindcă era incomodă

Asistenta Gabriela Ciolpan susţine însă că cele constatate de Comisia de Disciplină sunt neadevărate şi nu îşi aminteşte să fi mers de mai multe ori în secţia ATI-COVID, ci doar în prima parte a anului când a mers o singură dată pentru preluarea unui pacient dependent de oxigen, fiind însoţită de o infirmieră. „Mi-au spus că am intrat de nenumărate ori, dar fără a mi se spune când. Inclusiv acuzele care mi-au fost aduse de colegele mele de pe zona COVID m-au lăsat înmărmurită, citeam şi reciteam o poveste, nu era nimic prin care să demonstreze că eu aş fi vinovată de ceva”, a precizat Gabriela Ciolpan.

Mai mult, femeia susţine că toate aspectele expuse în nota de fundamentare, în apărarea sa, nu au fost luate în considerare de Comisia de Disciplină. „Am chemat ca martori inclusiv două colege de pe ATI-COVID, secţia care m-a acuzat, însă ele au fost chemate doar ca reclamanţi, nu să îşi spună şi părerea pe speţa pe care eu am specificat-o. Totul a fost într-un mod comandat de către conducerea spitalului pentru că sunt o persoană incomodă. Nu s-a discutat în această perioadă absolut deloc, ci din contră, mereu am fost reduse la tăcere, s-a băgat frica între noi, au apărut diferite animozităţi, s-a mers pe principiul «dezbină şi cucereşte»“, a mai spus femeia.

În apărarea sa, asistenta susţine că tocmai statutul său de evaluator şi coordonator al echipei de gestionare a riscurilor la nivelul spitalului fac imposibil ca ea să încalce într-o asemenea manieră regulile. De asemenea, este de părere că deşi s-a insistat pe efectele pe care faptele sale le-ar fi avut asupra pacienţilor şi colegilor, a reuşit ca până acum să nu se infecteze. „Ca evaluatoare, trebuie să respecţi un cod de conduită, activezi după strategia pe care o are ANMCS şi în condiţiile în care lucrez cu oameni la fel de pregătiţi pentru a putea să identific standardele unui spital, cum aş putea eu să vin în spitalul meu şi să fac exact opusul? A fost prima mea Comisie de Disciplină din 31 de ani de activitate, nu ştiu cum poate un om să facă deodată o abatere disciplinară deosebit de gravă, în mijlocul carierei, şi să fie sancţionat la nivel maxim din prima, fără să fie luate în calcul toate argumentele aduse în faţa comisiei”, a mai precizat asistenta Gabriela Ciolpan.

La rândul ei, femeia acuză nereguli grave în funcţionarea spitalului

Asistenta susţine că de-a lungul timpului a sesizat mai multe neconformităţi în secţia în care lucrează, chiar şi la nivelul spitalului şi crede că aceste lucruri au dus la concedierea sa, fiind considerată o persoană „incomodă” la nivelul spitalului. „Am făcut chiar şi un memoriu scris către conducere prin care am arătat care sunt problemele, deficienţele, în speranţa că vor fi remediate. După acel memoriu, din contră, s-a înăsprit tot ce înseamnă atitudine, mediu de lucru, efectiv asupra mea se începea o revoltă”.

Printre neregulile pe care asistenta le-a sesizat conducerii s-au numărat probleme legate de distribuirea personalului la nivel de secţie, având în vedere că secţia ATI funcţionează pe etaje diferite, sau faptul că în secţie au fost repartizate două paturi pentru cazurile grave de arsuri, însă pentru care personalul nu a fost instruit. „Din aprilie, prin ordin de ministru, au fost alocate două paturi de mari arşi care au fost repartizate pe etajul nostru. Noi am specificat faptul că noi nu am fost instruite, nu am fost perfecţionate în îngrijirea marelui ars, din contră, a fost pe principiul «văzând şi făcând», cu abuzuri făcute de o parte din medici. Cu acuze de genul «stau 100 şi aşteaptă la poartă, să zboare toate de aici». Retrăiesc tot, am pus suflet în tot ce înseamnă nu doar secţia, ci spitalul în care am lucrat atâţia ani de zile”, a mai povestit asistenta.

Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, susţin că au fost informaţi zilele trecute de faptul că a fost finalizată cercetarea disciplinară asupra asistentei. „Nu am primit o solicitare de a ancheta ceva, cum ar fi nereguli de exercitare a profesiei, ci doar un raport asupra unei asistente care a primit această sancţiune. Cred că normal ar fi fost să i se dea o mustrare, un avertisment, să fie o discuţie în prealabil, ca să poată să corecteze ce a greşit. Concedierea sa mi se pare prea mult deodată”, a precizat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Comentarii