Şefa ISJ Iași, la plecarea din funcţie: „Au fost presiuni administrative şi politice”

miercuri, 28 aprilie 2021, 01:58
5 MIN
 Şefa ISJ Iași, la plecarea din funcţie: „Au fost presiuni administrative şi politice”

În locul Genovevei Farcaş sunt vehiculate două nume: Luciana Antoci, acum inspector general adjunct, şi Silviu Iordache, director al Casei Corpului Didactic

 

Inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, prof. dr. Genoveva Farcaş, şi-a prezentat în cursul zilei de ieri raportul de final de mandat în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat în Sala de conferinţe a instituţiei pe care a condus-o vreme de 4 ani. În cadrul prezentării, Genoveva Farcaş a vorbit despre proiectele desfăşurate, performanţele şcolii ieşene în cei patru ani de mandat, dar şi despre faptul că au existat presiuni politice în această perioadă, de faptul că au existat mereu incertitudini având în vedere că în patru ani au fost 9 miniştri ai Educaţiei, subliniind totodată că nu a avut nicio afiliere politică. În ceea ce priveşte următorul inspector şcolar general, în acest moment, conform surselor „Ziarului de Iaşi”, sunt în cărţi două nume. Astfel, viitorul „şef” ISJ Iaşi ar putea fi prof. Luciana Antoci, actualmente inspector şcolar general adjunct, sau Silviu Iordache, director al Casei Corpului Didactic şi profesor de Geografie la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi.

Prof. Genoveva Farcaş, cea care a ocupat funcţia de inspector şcolar general vreme de patru ani la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, şi-a prezentat în cursul zilei de ieri raportul de final de mandat, funcţia fiind ocupată prin concurs. Aceasta a vorbit atât despre reuşitele celor patru ani, despre proiectele şi direcţiile avute în vedere în această perioadă, dar şi despre provocările ultimilor ani. Printre declaraţiile cele mai importante, Genoveva Farcaş a vorbit despre presiunile politice care există asupra inspectoratului, despre faptul că a fost dezamăgită de anumite colaborări, menţionând că acele persoane nu au dat dovată de profesionalism, dar şi faptul că o funcţie de inspector sau inspector general ar trebui ocupată doar prin concurs. „Astăzi (n.r. – 27 aprilie) se împlinesc patru ani de când am ocupat, prin concurs, funcţia de inspector şcolar general al judeţului Iaşi. De altfel, şi în celelalte două mandate de inspector de specialitate, am ocupat funcţia tot prin concurs instituţional”, a afirmat Genoveva Farcaş în debutul întâlnirii, subliniind totodată că „colegii mei spun că am avut un mandat greu, cu multe încercări. Eu aş spune mai degrabă că a fost unul provocator pentru că în toţi aceşti ani am avut de depăşit condiţii nu tocmai prietenoase. Nouă miniştri ai Educaţiei în patru ani, la 15 ani de la intrarea în UE şcolile din judeţ şi din ţară nu sunt consonante în privinţa infrastructurii şi programelor educaţionale cu ceea ce am văzut în ţările europene, incoerenţele legislative care au apărut în zona profesorilor, cu o lipsă de delimitare a atribuţiilor fiecărei instituţii pe alocuri”, a adăugat Genoveva Farcaş.

9 miniştri la Educaţie în 4 ani de mandat

În cadrul întâlnirii care a durat aproximativ o oră, Genoveva Farcaş a trecut în revistă proiectele derulate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în cei patru ani, reuşitele de la examenele naţionale atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor, faptul că s-au depus eforturi susţinute pentru a stopa abandonul şcolar sau absenteismul, dar şi faptul că s-a încercat înlocuirea inspecţiilor generale cu cele ale inspectorilor de specialitate, s-au depus eforturi susţinute pentru a creşte inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor şi că a crescut numărul de proiecte cu finanţare europeană de la nivelul judeţului, precum cele POCU sau Erasmus.

Dincolo însă de reuşitele amintite, Genoveva Farcaş a realizat o listă a „sincopelor” întâmpinate. Astfel, este amintit faptul că în cei patru ani de mandat au fost 9 miniştri ai Educaţiei, dintre care doi interimari, diferenţele notabile între infrastructura şcolilor din România şi cele din afara ţării, dar şi diferenţele dintre rural şi urban, subliniind că Inspectoratul Şcolar nu poate interveni în această direcţie, autorităţile locale fiind cele care trebuie să asigure infrastructura şcolară. Totodată, fostul inspector şcolar general a amintit despre provocările pandemiei, ale şcolii online sau, uneori, de lipsa de comunicare între şcoală şi autorităţi locale.

„Am avut curajul de a nu acorda continuitate inspectorului pentru minorităţi”

Probabil, cea mai importantă declaraţie făcută ieri de fosta şefă ISJ Iaşi este cea legată de presiunile politice la care a fost supusă instituţia. „Am văzut, la un moment dat, rezistenţa unor oameni şi practici. Cu alte cuvinte, am încercat să fiu corectă şi foarte fermă în momentul în care oameni, profesori, inspectori, nu aveau ce căuta pe o funcţie sau alta. Am avut curajul de a nu acorda continuitate inspectorului pentru minorităţi, în condiţiile în care nu îndeplinea condiţiile formale pentru ocuparea acestui post. Presiunile administrative şi politice asupra şcolii şi educaţiei au fost, şi le ştiţi foarte bine, şi nu are rost să insist”, a precizat Genoveva Farcaş.

Totodată, în cadrul evenimentului de ieri, fostul inspector şcolar general a precizat că cel mai indicat este ca funcţiile de inspectori să fie ocupate doar prin concurs. „Întotdeauna concursul dă măsura competenţei, ca atare, organizarea concursurilor pentru inspectori generali şi inspectori şcolari este o necesitate pentru acest moment, cu condiţia să se evite politizarea şi presiunile externe”. Totodată, la capitolul dezamăgiri, Genoveva Farcaş a subliniat că „am crezut în anumiţi oameni care nu şi-au confirmat conduita morală şi profesională”.

Cine sunt „favoriţii” pentru postul de inspector general

În ceea ce priveşte persoanele care ar putea ocupa funcţia de inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în acest moment sunt două nume. Astfel, conform surselor „Ziarului de Iaşi”, Silviu Iordache, director al Casei Corpului Didactic şi profesor de Geografie la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași, sau Luciana Antoci, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Iaşi ar putea fi numiţi pe această funcţie. 

Comentarii