Sesiunea extraordinară a rezidenţiatului prinde contur: Ministerul Sănătăţii a publicat metodologia. Examenul, susţinut doar la Bucureşti

luni, 20 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Sesiunea extraordinară a rezidenţiatului prinde contur: Ministerul Sănătăţii a publicat metodologia. Examenul, susţinut doar la Bucureşti

Vestea bună aşteptată absolvenţii de medicină începe să prindă contur: Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională, la începutul acestei luni, metodologia „pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină”. Aceasta va avea loc pe 14 mai 2023, fiind o sesiune extraordinară, pe lângă cea care va fi organizată oricum în noiembrie, şi vor fi scoase la concursul locurile şi posturile rămase neocupate în sesiunea 20 noiembrie 2022.

Vestea proastă pentru absolvenţii din Iaşi este că această sesiune extraordinară va fi desfăşurată într-un singur centru universitar: la Bucureşti, în urma încheierii unui contract de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

După cum a mai scris în trecut „Ziarul de Iaşi”, concursul va fi organizat în mod similiar cu cel din luna noiembrie şi va avea o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

„Multe din locurile rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 au fost în specialităţi deficitare, precum medicina de urgenţă, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie. Continuarea pregătirii pentru tinerii medici este esenţială şi, aşa cum am declarat încă de la finalul anului trecut, am luat măsurile necesare pentru a oferi această nouă posibilitate absolvenţilor de medicină care nu au ocupat un loc în sesiunea precedentă a concursului de rezidenţiat. Trebuie să ne asigurăm că tinerii medici au un loc de muncă şi, totodată, sprijin în ocuparea tuturor locurilor disponibile, inclusiv în specialităţile deficitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţi, la începutul anului, când erau pornite discuţiile cu privire la organizarea rezidenţiatuluui.

Din cele 628 de locuri şi posturi scoase la concurs, doar 62 sunt din Iaşi, rămase neocupate din toamnă. Cele mai multe sunt la medicină de urgenţă, 14, fiind 93 în total libere pe toată ţara, în timp ce la chirurgie generală Iaşul are 12, cu 99 libere la nivel naţional. La neonatologie şi chirurgie cardiovasculară sunt câte cinci locuri, iar la geriatrie şi gerontologie sunt nouă.

Comentarii