Sistemul hidroenergetic de la Paşcani intră la finanţare prin PNRR. Mai e nevoie de 400 de milioane de lei

marți, 04 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Sistemul hidroenergetic de la Paşcani intră la finanţare prin PNRR. Mai e nevoie de 400 de milioane de lei

Începute în anii ’80 şi finalizate în proporţie de 90 la sută, lucrările la centrală şi baraj sunt oprite din 2018.

O investiţie veche de mai bine de 35 de ani are şanse să fie finalizată în perioada următoare. Este vorba de Amenajarea Hidroenergetică Paşcani, unde lucrările – ample, de altfel – s-au derulat lent până s-au oprit cu totul acum trei ani.

„Astăzi am primit confirmarea oficială din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, că obiectivul de investiţii «Amenajarea Hidroenergetică Paşcani» a fost inclus pe lista de actualizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în cadrul iniţiativei europene REPowerEu de îmbunătăţire a infrastructurii şi instalaţiilor de producere a energiei, în special a celei provenite din surse regenerabile”, a anunţat deputatul Sorin Năcuţă.

El ne-a precizat că, pe lista proiectelor propuse, complexul de la Paşcani este pe poziţia 2 din 13, dar că suma prevăzută pentru finanţarea obiectivelor energetice depăşeşte valoarea însumată a celor 13.

Pentru investiţiile din sectorul energetic din România, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă prevede o alocare de 1,62 miliarde de euro, cu termenul de finalizare deja cunoscut: 2026.

CITESTE SI: Ping-pong între giganţi cu cea mai mare investiţie din judeţ făcută din fonduri publice

„Amenajarea Hidroenergetică Paşcani este cea mai mare investiţie din judeţul Iaşi de după 1989 şi are ca obiectiv regularizarea cursului râului Siret până la vărsarea în Dunăre, producerea energiei hidro şi asigurarea unei resurse importante de apă pentru irigaţii şi chiar pentru consum”, a mai precizat deputatul păşcănean.

Investiţie demarată înainte de 1990, mai precis în 1985, pentru acumulare, respectiv în 1989, pentru centrală, tot sistemul a ajuns în 2006 la Hidroelectrica. Însă funcţia energetică este una secundară, centrala având o putere destul de mică comparativ cu alte sisteme hidroenergetice, 12 MW, astfel, că societatea menţionată nu a inclus sistemul între priorităţile sale.

Lucrările au înaintat totuşi, inclusiv la acumularea preluată cu 16 ani în urmă de la Apele Române.

CITESTE SI: Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“

Barajul de pe Siret este important şi în contextul revărsărilor care, după cum am aflat de la Sorin Năcuţă, au făcut pagube estimate la 400 de milioane de lei din 2010 încoace. Cam cât arăta ultimul studiu efectuat în 2018, când lucrările s-au oprit de tot, că ar mai trebui pentru finalizarea întregii amenajări de la Paşcani.

„Recent, în Parlament a fost adoptat un proiect de lege privind finalizarea unor hidrocentrale mai mici, pe Valea Jiului. Am întrebat de ce le facem pe cele din arii protejate, în vreme ce la Paşcani atât investiţia, cât şi gradul de realizare sunt mult mai mari. După discuţii cu ministrul Energiei şi premierul, a fost luată în considerare şi amenajarea hidro de la Paşcani pentru PNRR”, ne-a spus deputatul liberal cum au decurs lucrurile.

În acest moment, stadiul realizării investiţiei este de 90 la sută pentru acumulare, iar centrala e şi mai aproape de finalizare. „Au deja echipamentele, ar mai trebui doar postul de transformare, pentru conectarea la sistemul energetic naţional, şi partea de automatizare”, a mai spus Sorin Năcuţă, precizând că această parte şi-ar putea-o asuma şi Hidroelectrica.

Pe de altă parte, având un volum de 68,7 milioane mc de apă, lacul de acumulare va putea să asigure irigarea unei suprafeţe de 46 mii de hectare în judeţele Iaşi şi Neamţ, dar şi să furnizeze apă industrială pentru alimentarea zonală Fălticeni şi Tg. Frumos.

Comentarii