Sociolog: Pentru omul sărac, viaţa va rămâne cam aceeași indiferent dacă se va vaccina sau nu

luni, 02 august 2021, 21:58
1 MIN
 Sociolog: Pentru omul sărac, viaţa va rămâne cam aceeași indiferent dacă se va vaccina sau nu

Aproape unu din șapte români n-ar recomanda apropiaților să se vaccineze anti-COVID, iar unu din patru spune că n-ar da niciun sfat în privința vaccinării, arată un sondaj  publicat în iunie de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, care face parte din Academia Română. Libertatea i-a adresat câteva întrebări sociologului Iulian Stănescu, unul dintre autorii studiului.

– Care sunt categoriile din populație care au respectat în cea mai mare măsură regulile de distanțare și purtarea măștii în pandemie?

– Persoanele cu studii superioare, pentru că au şi o experiență mai îndelungată de respectare a regulilor încă de pe băncile școlii și facultății: de la statul în bancă până la învățarea pentru examen. În cea mai mare parte, aceste persoane provin și din pătura socială mai prosperă a populației.

Tocmai această categorie mai prosperă tinde, de obicei, să sprijine mai mult autoritățile. Respectarea regulilor stabilite de autoritățile publice le garantează proprietatea, bunăstarea și poziţia înaltă din societate.

Cei care deţin avuție au, în mod clar, o mai mare predispoziție de a respecta ceea ce recomandă autoritățile. De ce? Pentru că au mai mult de pierdut dacă pandemia continuă. Omul din clasa mijlocie sau peste acest nivel de bunăstare, dacă respectă regulile, se va putea întoarce la obiceiurile de consum pe care le avea înainte de pandemie – o cină la un restaurant luxos, vacanțe în străinătate etc.

În schimb, pentru omul sărac dintr-un sat uitat de lume, viaţa de zi cu zi va rămâne cam aceeași indiferent dacă se va vaccina sau nu.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Comentarii