Spectacol în premieră la FITPT: Maidan Inferno, jucat de o trupă din Ucraina

vineri, 30 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Spectacol în premieră la FITPT: Maidan Inferno, jucat de o trupă din Ucraina

Timp de 10 zile, Iaşul va găzdui invitaţi din 18 ţări, care vor fi implicaţi în 150 de evenimente organizate în 20 de spaţii din oraş. Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi revine în acest an cu cea de-a XV-a ediţie, care se desfăşoară în perioada 1-9 octombrie. Vin artişti din Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveţia, Franţa, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria şi SUA.

În exclusivitate naţională, spectacolul Maidan Inferno – Mister stadal vine la Iaşi de la Dnipro (Ucraina), de la Teatrul Academic de Dramă şi Comedie. Textul este scris de Neda Nezhdana şi se încheie cu replica „libertatea sau moartea”. „Expresia e asociată cu Revoluţia Franceză, dar, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ea exprimă convingerea unei generaţii care luptă curajos pentru democraţie şi independenţă”, spun organizatorii. Maidan Inferno se joacă pe 1 octombrie, de la ora 19:00. Spectacolul va fi urmat de o discuţie a spectatorilor cu artiştii.

Caragiale necanonic este o secţiune a programului care aduce în atenţie cei 170 de ani trecuţi de la naşterea lui Ion Luca Caragiale. O scrisoare pierdută în concert reprezintă viziunea Adei Milea în privinţa piesei pe care o ştim încă de la şcoală şi va avea loc pe 8 octombrie, începând cu ora 19:00.

Pe toată durata festivalului poate fi vizitată, în foierul Teatrului Luceafărul, o expoziţie de benzi desenate care reproduc piesa lui Mihai I. Grăjdeanu. Se vor desfăşura şi două ateliere „Umorul lui Caragiale în benzi desenate”.

Publicul se poate bucura şi de elemente ale culturii sud-americane. Compania Cabezaenespiral din Mexic va susţine o serie de reprezentaţii cu Ploaia de vise şi Ziua păpuşilor.

Pentru copiii sau adulţii cu diferite dizabilităţi, programul include spectacolul Închide ochii şi ai să vezi mai bine, realizat într-un format accesibil acestor categorii.

Toate spectacolele din străinătate reunite în agenda FITPTI sunt în exclusivitate în România. Cele din România sunt susţinute în premieră în Iaşi.

Mai multe detalii despre festival se pot găsi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?idâ100034777463387.

Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Teatrului Luceafărul: https://www.bilet.ro/promoter/teatrul-luceafarul-iasi. 

Comentarii