Stradă lungă de 600 de metri, în șantier de doi ani. Peste șantierul neterminat mai vine unul

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Stradă lungă de 600 de metri, în șantier de doi ani. Peste șantierul neterminat mai vine unul

Odată începută, modernizarea unor străzi din municipiul Iași nu e sigur că se și termină. Strada dr. Vicol, de exemplu, încă are panouri de semnalizare a unor „capcane” rămase pe carosabil din vremea șantierului de acum trei ani. Mai jos, în Păcurari, situația e și mai încâlcită pe o altă stradă. Varianta Rediu este o mică bretea care evită rondul Păcurari printre Cimitirul „Sf. Treime” și cel mai mare magazin din cartier.

Așa cum am mai relatat, licitația pentru refacerea acestei străzi și a altor două din cealaltă parte a orașului (Albineț și Hotin) a fost lansată în august 2021, adjudecată în ultima zi a aceluiași an de Alpenside (în asociere cu Concret Drum SRL), ordinul de începere a lucrărilor fiind semnat la sfârșitul lunii martie 2022 de către primarul municipiului. Termenul de execuție trebuia să fie de un an, dar strada nu este finalizată nici acum, deși se întinde pe numai 596 de metri. Toate gurile de canalizare sunt deasupra stratului de asfalt, ca și cum ar trebui așternut încă unul, cel de uzură. Doar capacele de pe trotuare sunt la nivel.

De la Primăria Iași am aflat că constructorul – același care a făcut două dintre loturile Axei rutiere strategice Iași Suceava în 3 ani și 4 luni, respectiv în 4 ani în loc de 2 ani – nu a putut continua lucrările în municipiu din cauza vremii, dar că va termina strada cu pricina până la sfârșitul acestui an.

Totuși, este puțin probabil să se întâmple asta, pentru că Varianta Rediu a intrat astă-vară pe o altă listă de lucrări, de care se va ocupa Conest SA. Lucrările vizează reabilitarea sistemului de termoficare, iar pe lista menționată intră 19 străzi, unele foarte importante precum bd. Independenței, bd. Socola, bd. Carol I, str. I.C. Brătianu, șoseaua Păcurari, str. Vasile Lupu. Totuși, contractul a fost semnat la sfârșitul lunii februarie, termenul de finalizare e de numai un an de la emiterea ordinului de începere vara trecută și lucrările se desfășoară acum doar pe unele străzi.

Comentarii