Studenţii de la TUIASI vor veni la facultate în serii anul acesta

joi, 10 septembrie 2020, 09:32
4 MIN
 Studenţii de la TUIASI vor veni la facultate în serii anul acesta

Studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) vor veni la facultate în serii anul acesta, cei de anul I şi II licenţă şi I masterat şi cei de anul VI de la Arhitectură vor veni fizic la facultate în primul semestru, iar ceilalţi vor face cursuri online. Senatul TUIASI a validat în unanimitate ieri, miercuri, 9 septembrie, propunerea Consiliului de Administraţie cu privire la felul în care se vor desfăşura în acest an universitar cursurile la Politehnica ieşeană.

Decizia prevede că în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iaşi pentru activităţi în sălile de curs studenţii tuturor facultăţilor proaspăt înmatriculaţi în anul I licenţă, toţi studenţii din anul al II-lea şi studenţii din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia vor continua activitatea didactică în acelaşi regim pentru toată durata anului universitar, iar ceilalţi vor desfăşura activităţi didactice exclusiv online.

Ce se va întâmpla în semestrul al II-lea

În semestrul al II-lea, studenţii din anul al II-lea, de la licenţă, care au fost în primul semestru la Iaşi, se vor muta cu activitatea în online. Totodată, la Iaşi vor veni şi studenţii din anii al III-lea şi al IV-lea, cât şi cei din anul al V-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia se vor alătura studenţilor din anul I şi celor din anul al VI-lea de la Arhitectură până la finalul anului universitar.

În cazul studiilor de masterat, în semestrul I vor învăţa la Iaşi, în amfiteatre şi laboratoare, doar studenţii înmatriculaţi în primul an de studii, în timp ce studenţii din anul al II-lea vor desfăşura activităţi doar în sistem online, urmând să vină la Iaşi în semestrul al II-lea.

Activitatea doctoranzilor nu va fi însă foate afectate, având în vedere că aceştia au un registru special de activitate şi nu presupune participarea în număr mare şi în spaţii închise a mai multor persoane. Aceştia vor veni la sediul facultăţilor pe toată durata anului şcolar.

„Indiferent dacă studenţii vor fi sau nu prezenţi fizic în campusul didactic, cursurile, seminariile şi proiectele se vor desfăşura online, doar aplicaţiile de laborator fiind prevăzute onsite pentru studenţii prezenţi. Aş fi dorit să pun educaţia pe primul loc şi să nu conteze nimic altceva, însă acum vorbim despre viaţă, la modul cel mai strict şi concret, şi nu cred că vreunul dintre noi se poate juca cu viaţa lui şi a celor din jur”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

8 scenarii luate în calcul pentru noul an

Rectorul Politehnicii ieşene a explicat că au fost luate în calcul opt scenarii pentru noul an universitar, inclusiv cel care presupune ore integral în spaţiul online, dar şi întoarcerea la activitatea de dinainte de pandemie. Totuşi, varianta pentru care s-a convenit, a punctat rectorul, este cea mai apropiată de normalitate, fără a face rabat de regulile de protecţie şi siguranţă. Dan Caşcaval a menţionat şi că au existat solicitări inclusiv din partea studenţilor ca activităţile să nu se mai desfăşoare exclusiv online şi să se reia cursurile, într-o formă sau alta, cu prezenţa lor la Iaşi.

Cazare pentru toţi studenţii Politehnicii

Dacă în anii trecuţi în Campusul Tudor Vladimirescu se puteau caza studenţi şi de la alte universităţi, existând locuri excedentare, anul acesta, având în vedere regulile de distanţare fizică impuse de lege, Politehnica ieşeană va putea găzdui doar studenţii proprii. Reprezentanţii TUIASI explică faptul că în Campusul „Tudor Vladimirescu” se pot caza cel mult 5.400 de studenţi, cu respectarea regulilor, iar statistic numărul anual al solicitărilor este de 6.500-6.600 doar de la studenţii politehnişti. Totuşi, având în vedere că studenţii vor învăţa în serii, se va putea acoperi necesarul de cereri integral, estimează reprezentaţii Direcţiei Servicii Studenţeşti.

Astfel, în multe dintre camerele căminelor din Tudor Vladimirescu vor fi cazaţi doar câte un student în fiecare cameră, în cazul celor care găzduiau în trecut doi sau trei studenţi, iar cele cu 4 sau 5 persoane vor găzdui doar doi studenţi în noul an. Totodată, capacitatea de cazare a scăzut şi din cauză că unul dintre cămine, T16, este rezervat pentru cazuri de izolare sau carantinare a studenţilor în eventualitatea în care situaţia epidemiologică o impune, în timp ce hotelul T20 este rezervat pentru solicitări similare, de izolare sau carantinare, a angajaţilor universităţii care au situaţii deosebite în familie.

Comentarii