Tăriceanu, preşedinte! Tăriceanu, preşedinte?

marți, 13 noiembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Tăriceanu, preşedinte! Tăriceanu, preşedinte?

Călin Popescu Tăriceanu  are o marotă: vrea să ajungă preşedintele României! Pentru îndeplinirea acestui scop suprem, omul este în stare să orice, chiar să lase impresia că ar rupe alianţa cu PSDragnea.

În ultima vreme, ALDE a băgat de cel puţin trei ori sula în coastele pesediştilor. Prima dată când a sprijinit, alături de PNL şi USR, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Dacă o astfel de lege s-ar aplica, PSD ar fi principalul (singurul?) perdant, fiindcă voturile “partidoiului“ se strâng la grămadă doar în primul tur. După aia, toată lumea votează împotriva partidului penalilor. De asta, nici Năstase, nici Geoană şi nici Ponta nu au reuşit victoria la prezidenţiale, deşi au condus detaşat după prima manşă.

A doua oară, prin vocea miruitului Varujan Vosganian, ALDE a atenţionat guvernul că nu va vota proiectul de buget pe anul 2019 dacă faimoasa autostradă Iaşi-Tg. Mureş nu se va regăsi printre obiectivele finanţate. Ca să vezi! Parlamentarul salvat in extremis de către colegi din ghearele DNA şi cu cele mai grandioase realizări din istoria Iaşului (printre ele şi cea referitoare la introducerea canalizării în toate şcolile din mediul rural  – aşa cum a promis!) loveşte bestial în coafura lui Dăncilă. Coafura rezistă!

Dacă mai adăugăm că Tăriceanu însuşi a afirmat recent că partidul său nu sprijină adoptarea legii amnistiei prin OU – aşa cum porunceşte Dragnea -,  atunci chiar am crede că lanţul de iubire dintre PSD şi ALDE dacă nu s-a rupt, măcar a ruginit pe ici pe colo, prin părţile esenţiale.

Deloc de mirare, gesturile de frondă ale ALDE survin într-un moment dificil pentru partid. Tăriceanu este acuzat de DNA că ar fi primit şpagă de la o firmă austriacă pentru a înlesni nişte şmenuri. La cât îl ştim de patriot şi de cinstit pe preşedintele senatului, dacă legea ar fi aceeaşi pentru toţi, fostul model ar prezenta sigur ţinuta în dungi la următoarele exhibiţii mondene.  

Apoi, există posibilitatea ca ALDE – varianta românească să fie dacă nu exclusă atunci cel puţin mustrată de către omologii din grupul ALDE – varianta europeană. Acuzaţi de Dacian Cioloş dar şi de USR (care le pândeşte locul în PE)  că, prin deciziile şi asocierea cu PSDragnea, au prejudiciat statul de drept din România, aldiştii sunt déjà monitorizaţi de către unii oficiali europeni care n-o simpatizează pe ţărănista Norica. Cel mai probabil, o hotărâre categorică privind viitoarea apartenenţă a ALDE de România la grupul liberalilor şi democraţilor din UE nu va putea fi luată – din motive strategice – decât în preajma alegerilor europarlamentare.

Nu în ultimul rând, după o oarecare creştere în sondajele de opinie (provocată mai ales de apatia PNL), ALDE a început să staţioneze, ba chiar să dea înapoi. Bătrâncios şi rău famat, partidul trădătorilor şi fripturiştilor lui Tăriceanu va trebui să tragă serios în teritoriu pentru a depăşi pragul de 5%. Problema este că indivizii ăştia nu prea merg în teritoriu!

Dat fiind acest viitor obscur care-i înspăimântă pe cei din ALDE, este de aşteptat ca Tăriceanu să iasă tot mai des la atac împotriva tuturor, pentru a demonstra cât este de neutru. Nu prea mai mare nimic de pierdut. Aldiştii au oricum burţile pline, conturile securizate, averile ascunse, familiile (în cazul liderului, toate cinci!) asigurate pe viaţă. Dar Tăriceanu are o idee fixă. Ori preşedinte ori la pension.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii