De Business

Punem punctul pe știi

Țările membre UE trebuie să reducă consumurile de energie din cauza schimbărilor climatice

vineri, 06 martie 2020, 02:35
4 MIN
 Țările membre UE trebuie să reducă consumurile de energie din cauza schimbărilor climatice

Având în vedere încălzirea globală, creșterea emisiilor de carbon, a gazelor cu efect de seră, dar și creșterea cererii de energie în întreaga lume, se dorește luarea unor măsuri prin care să se atenueze acești factori de schimbare ai climei. Potrivit experților în domeniul energiei și mediului, ritmul de încălzire se accelerează și din cauza activităților umane. Ei sugerează folosirea unor sisteme de eficiență ridicată sau trecerea la o energie alternativă.   
Guvernele din întreaga lume sunt preocupate de această problemă, referitoare la schimbările climatice și consideră că cererea de energie va crește cu peste 25% în următorii 20 de ani. Principalii factori fiind creșterea populației și a veniturilor.
Uniunea Europeană a impus țărilor membre să reducă consumurile de energie pentru diferite categorii de utilizatori, dar mai ales la cei rezidențiali și terțiari. Reducerea gazelor cu efect de seră a devenit o problemă globală, nu doar a Europei.

În prezent, legea spune că pentru a obține autorizația de construire a unei clădiri este obligatorie respectarea cerințelor minime de performanță energetică. Cerințele trebuie respectate și în cazul renovării clădirilor. Asta înseamnă că trebuie întocmit un raport de audit energetic prin care se face evaluarea performanței energetice a clădirii respective, în condiții de utilizare.

În cazul clădirilor rezidențiale trebuie respectat un consum anual maxim de energie primară, obținut din surse neregenerabile în scopul încălzirii acestora. Clădirile noi trebuie astfel proiectate și construite încât să aibă un consum bine stabilit. La clădirile cu regim de înălțime suprateran mai mic de 4 etaje și cu parter, consumul este de 153 kWh/mp an. La clădirile cu regim de înălțime suprateran mai mare sau egal cu 4 etaje plus parter, consumul este de 117 kWh/mp an. Pentru alte tipuri de clădiri, valorile sunt altele, ca de exemplu la hoteluri, săli de sport, instituții de învățământ, policlinici, spitale, clădiri industriale.

De asemenea, în cazul clădirilor noi este necesară întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată. În acest sens sunt promovate tot mai intens, de câțiva ani, sistemele descentralizate de energie durabilă, care folosesc surse regenerabile de energie. Acestea sunt foarte importante pentru reducerea generării de energie la nivel mondial, de aceea se urmărește în continuare dezvoltarea și optimizarea lor. Contează și modul în care consumatorii vor aprecia aceste sisteme energetice inovatoare, pentru a lua decizia de a le achiziționa.
Pentru a face o schimbare în scopul reducerii emisiilor de CO2 și prevenirii creșterii în continuare a încălzirii globale se dorește schimbarea sistemului energetic actual, care este bazat pe combustibili fosili. O soluție ar fi tocmai folosirea acestor sisteme descentralizate de energie, bazate pe surse regenerabile de energie.


 
În multe țări ale lumii se folosește energia electrică a sistemelor solare sau eoliene. Spre exemplu în anumite orașe (cum este de exemplu Sydney) s-au instalat sisteme solare fotovoltaice pe acoperișul clădirilor, la școli, centre comunitare și clădiri administrative.

Conform celor spuse într-un raport WNISR din 2019: "Stabilizarea climatului este urgentă, energia nucleară este lentă, nu poate rivaliza cu energia regenerabilă. Deșeurile nucleare arată că energia nucleară nu este sigură și nici rezistentă."

Odată cu schimbările climatice, a secetelor și inundațiilor, dependența de apă nu mai este o bună idee. Există țări care elimină complet energia nucleară, ca de exemplu Japonia și Marea Britanie. Asta pentru că o consideră o sursă de energie periculoasă în cazul unui dezastru, deși în prezent ea încă este o sursă de energie viabilă în numeroase țări ale lumii. De pildă, în Emiratele Arabe, Belarus, Turcia, China și Rusia se construiesc instalații noi, sau se dezvoltă capacitatea de energie nucleară. Se pare că acestea trec cu vederea efectele negative, pentru că sunt pentru funcționarea centralelor nucleare și susținerea acestei energii.

În prezent există numeroase tehnologii de stocare a energiei în curs de dezvoltare. De pildă se poate acumula energie prin pompare, prin stocarea hidrogenului, a aerului comprimat, prin diferite tipuri de baterii, sisteme de stocare termică sau a gazului. Uniunea Europeană sprijină cercetarea și proiectele inovatoare pentru dezvoltarea acestor tehnologii. Se dorește reducerea emisiilor de carbon și stocarea energiei într-un sistem care folosește în principal surse regenerabile de energie.

Alte sisteme alternative sunt: recuperatoarele de căldură, pompele de căldură, sistemele centralizate de încălzire sau răcire, sistemele de trigenerare sau cogenerare, schimbătoarele de căldură sol-aer.
Prin toate aceste obiective se pot ameliora schimbările climatice și emisiile de gaze cu efect de seră care sunt în exces. Datele statistice arată că producția de energie din prezent generează un procent de 79% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE. Pentru a combate acest fenomen trebuie utilizat un sistem energetic bazat pe surse regenerabile de energie. Acesta trebuie să înlocuiască sistemul energetic actual, bazat pe combustibili fosili. Legislația UE susține reducere gazelor cu efect de seră, prin impunerea reducerii consumului de energie la utilizatorii rezidențiali în statele membre.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii