Tragedie în zona Gării: şi-a găsit sfârşitul din cauză că a vrut mai multă umbră. Şi vinovatul a dat vina tot pe soare

vineri, 03 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Tragedie în zona Gării: şi-a găsit sfârşitul din cauză că a vrut mai multă umbră. Şi vinovatul a dat vina tot pe soare

O ieşeancă şi-a găsit sfârşitul din cauza soarelui. Într-o dimineaţă toridă de vară, a vrut să traverseze strada în căutarea umbrei. A fost acroşată de un autoturism al cărui şofer a fost orbit de soare.

 

Tragedia s-a petrecut în dimineaţa zilei de 17 august 2020. I.P. se afla pe strada Petru Movilă, împreună cu soţul său. În dreptul sediului Delgaz, dorind să meargă pe trotuarul umbrit de zidul depoului, a început să traverseze pe trecerea de pietoni. În acelaşi timp, dinspre strada Gării se apropia autoturismul VW Golf condus de Neculai Ungureanu. Şoferul nu a schiţat niciun gest pentru a frâna şi a lovit-o în plin. Echipajul SMURD sosit la faţa locului a resuscitat-o, victima fiind transportată la spital. Din nefericire, a decedat 12 zile mai târziu, în urma rănilor provocate de accident. La autopsie au fost identificate numeroase leziuni, inclusiv fracturi ale boltei şi bazei craniene, care i-au fost fatale. Manevrele energice de resuscitare îi provocaseră şi o fractură de stern şi mai multe fracturi costale. Medicii legişti au stabilit însă că acestea nu influenţaseră deznodământul tragic.

În cursul anchetei, şoferul a declarat că fusese orbit de soare. Nu băuse, iar viteza automobilului condus de acesta era de 44 km/h, în limitele legale. Accidentul ar fi putut fi totuşi evitat dacă viteza ar fi fost de cel mult 38 km/h. „Cauza producerii accidentului a constituit-o lipsa acţiunii conducătorului auto la apropierea de o trecere pentru pietoni presemnalizată, semnalizată şi marcată corespunzător”, au conchis anchetatorii.

Ungureanu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Familia femeii decedate s-a constituit parte civilă în proces, solicitând plata unor daune materiale de 35.000 lei, reprezentând cheltuielile de înmormântare şi pomenire, ca şi a unor daune morale în sumă totală de 3,5 milioane lei. Lipsa antedecentelor penale şi vârsta de 70 de ani i-au adus şoferului o pedeapsă de doar 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Tot vârsta i-a adus însă şi interdicţia de a se mai urca la volan pe o perioadă îndelungată, respectiv 5 ani. „Dat fiind că rezultatul faptei a fost foarte grav, iar inculpatul are o vârstă înaintată, reflexele sale fiind, cel mai probabil, afectate din cauza vârstei, instanţa apreciază că este necesar a se aplica inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce autovehicule”, au explicat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au aprobat o sumă de 20.000 lei ca daune materiale şi de doar 40.000 lei ca daune morale. Sentinţa a fost contestată atât de şofer, cât şi de bărbatul rămas văduv, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. Primul termen de judecată a apelului a fost stabilit pentru data de 23 noiembrie.

Comentarii