Trei pretendenţi la Primăria Iaşi din partea USR. Competiţie internă acerbă. Celelalte partide nu se grăbesc

marți, 26 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Trei pretendenţi la Primăria Iaşi din partea USR. Competiţie internă acerbă. Celelalte partide nu se grăbesc

În vreme ce useriştii se pregătesc de o competiţie acerbă pentru stabilirea candidatului, partidele vechi nu se arată interesate de alegerile de peste doi ani.

„Voi candida pentru funcţia de primar al oraşului nostru! Am fost şi sunt aici pentru oraş şi ieşeni”, şi-a anunţat Marius Bodea intrarea în competiţia electorală din 2024. Într-un mesaj afişat luni dimineaţă pe pagina sa de Facebook, senatorul USR subliniază că „nu mai avem timp de pierdut şi nici timp de experimente pe spatele ieşenilor”.

„Ieşenii merită ca oraşul lor să devină un exemplu de urmat pentru alte administraţii. Iar primarul lor trebuie sa fie un om de forţă, integru, care a gestionat cu succes in cariera sa proiecte publice mari, care a coordonat echipe mari, care cunoaşte şi ce e bun şi ce trebuie schimbat în administraţie, care să ceară cu fermitate echitate şi bani de la Guvern pentru marile proiecte, care merge la Primărie ştiind ce are de făcut şi cum”, a sintetizat el succint menirea unui primar.

Marius Bodea a mai candidat la Primăria Iaşi în 2016 din partea PNL, fiind învins de Mihai Chirica, sprijinit atunci de un PSD aflat „pe val”.

De remarcat că mesajul lui Bodea nu face nicio referire la competiţia internă din USR pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar. Din partea Uniunii şi-au mai anunţat până acum intenţia de a candida Cosette Chichirău, care nu a reuşit să-l învingă în 2020 pe acelaşi Mihai Chirica, devenit între timp liberal, şi Răzvan Timofciuc, consilier local aflat la al doilea mandat.

Când doi se ceartă, al treilea ce şanse are?

Pe de altă parte, într-un interviu în studioul tv al Ziarului de Iaşi, Cosette Chichirău a spus că „nu suntem într-o competiţie, pentru că eu şi Marius Bodea am ajuns la înţelegere să nu ne concurăm reciproc”. Imediat după anunţul făcut de colegul său de partid, ea ne-a spus că nu s-a schimbat nimic din punctul său de vedere şi ne-a recomandat să-l întrebăm despre asta pe Marius Bodea.

„USR are obligaţia să pună candidat pe cel mai puternic dintre aspiranţii săi la această funcţie. Puternic înseamnă că este considerat de ieşeni cel mai implicat, mai potrivit aşteptărilor lor. Pentru că alegerile înseamnă să nu îţi baţi joc de aşteptările comunităţii pe care îţi propui să o reprezinţi. Este un singur tur în aceste alegeri, o singură şansă”, este punctul de vedere al lui Marius Bodea.

În ceea ce-l priveşte, Răzvan Timofciuc este consilier local aflat la al doilea mandat – mai întâi din partea PNL, care a preferat în 2020 să-şi completeze lista de consilieri de la PSD, apoi din partea USR. Critic constant al administraţiei Chirica, Timofciuc ne-a spus că este candidatul cu cea mai consistentă experienţă administrativă.

„Sunt cel potrivit pentru că ştiu să lucrez cu oamenii, ştiu să lucrez în echipă, nu îmi doresc să am mereu dreptate şi ştiu să ascult”, s-a descris el. „Îmi doresc un proces intern de alegeri cât mai democratic, care să adune energiile bune ale partidului şi să venim în faţa ieşenilor cu o echipă unită şi puternică”, a mai spus Răzvan Timofciuc.

Alianţa tăcută de la Iaşi

Niciun alt partid nu a făcut până acum vreo nominalizare pentru Primăria Iaşi în cursa electorală din 2024. La mijlocul mandatului trecut, PNL îl avea scos la încălzire pe Marius Bodea, în timp ce Mihai Chirica era renegat de PSD, pozând în victimă a lui Liviu Dragnea.

La mijlocul actualului mandat, Costel Alexe, vicepreşedinte al PNL Iaşi şi preşedintele CJ, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută luni că, „în ce priveşte candidaturile din partea PNL, suntem astăzi într-o situaţie fericită, cum n-am mai avut din 1990 încoace, în care PNL are la Iaşi şi Consiliul Judeţean, şi Primăria. Nu suntem un partid de opoziţie să ne gândim cam cu cine am putea să câştigăm în 2024 alegerile locale”.

Nici PSD nu are o nominalizare în acest moment pentru competiţia care vizează mandatul de primar. Unele surse afirmă însă că, în vreme ce PNL ar rămâne „lipit” de PSD la nivel naţional, la Iaşi PSD ar încerca să câştige şefia Consiliului Judeţean, obiectiv pentru care ar fi dispus la negocieri în ceea ce priveşte situaţia de la Primărie.

Liderul organizaţiei municipale a PSD, Bogdan Balanişcu, s-a arătat însă recent determinat să candideze pentru funcţia de primar şi a criticat în termeni duri prestaţia actualului primar Mihai Chirica. 

Comentarii