Un ales local îşi pierde funcţia din cauza unei capre

luni, 20 decembrie 2021, 02:57
2 MIN
 Un ales local îşi pierde funcţia din cauza unei capre

Un consilier local îşi va pierde funcţia din cauza unei capre. Chemat la o intervenţie veterinară, el s-a urcat la volan, deşi era băut. Fapta i-a atras în primă instanţă o condamnare cu amânare. Apelul declarat de procurori a avut însă ca urmare o pedeapsă mult mai severă.

Consilier local PNL în Ciurea şi tehnician zootehnist ca profesie, Marian Pruteanu a plecat pe 7 februarie din Lunca Cetăţuii spre Piciorul Lupului. Fusese chemat, conform propriilor declaraţii, să ajute o capră care făta. Imediat după trecerea la nivel cu calea ferată, maşina a fost oprită de poliţie. Agenţii au constatat că Pruteanu era băut, acestuia stabilindu-i-se ulterior o alcoolemie de 3,07‰ în sânge. Şoferul şi-a recunoscut fapta în instanţă, magistraţii Judecătoriei condamnându-l la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pe durata căruia i s-a interzis conducerea autovehiculelor. În plus, a fost obligat la prestarea a 50 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Pruteanu a contestat sentinţa Judecătoriei, dar şi-a retras ulterior apelul. Sentinţa a fost contestată însă şi de procurori, care au considerat că amânarea aplicării pedepsei este o sancţiune prea blândă în raport cu fapta.

„Curtea, în acord cu opinia Parchetului, apreciază că nu se justifică amânarea aplicării pedepsei principale, această modalitate de individualizare a executării pedepsei fiind total disproporţionată faţă de gravitatea şi natura faptei săvârşite de inculpat”, au apreciat magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au apreciat că Pruteanu a intenţionat să ajute un animal aflat într-o stare de dificultate, dar au considerat că ar fi trebuit să ia taxiul sau să lase pe altcineva să conducă, întrucât băuse. Ca urmare, judecătorii au decis aplicarea unei pedepse de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 4 ani, au majorat durata muncii pentru comunitate la 90 de zile şi i-au interzis să mai conducă autovehicule 5 ani. În plus, magistraţii au decis să-i interzică dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat tot timp de 5 ani. Această ultimă sancţiune înseamnă practic pierderea de către Pruteanu a mandatului de consilier local. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Comentarii