Un hoţ care fugea cu seiful în spinare scapă de închisoare. A recunoscut că a spart mai multe farmacii, săli de jocuri şi magazine

sâmbătă, 17 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Un hoţ care fugea cu seiful în spinare scapă de închisoare. A recunoscut că a spart mai multe farmacii, săli de jocuri şi magazine

Timp de patru luni, un hoţ şi-a făcut de cap, spărgând farmacii şi săli de jocuri. Modalitatea de „lucru” era simplă: forţa uşa în timpul nopţii şi încerca să deschidă seiful. Dacă nu reuşea, încerca să-l ia cu el. Dacă nici asta nu se putea, se mulţumea cu un pachet de ţigări sau un suc. A fost depistat întâmplător în Palas.

Prima spargere pentru care avea să fie acuzat Mădălin Silitră a fost comisă de acesta în noaptea de 26/27 octombrie 2021. Purtând mănuşi şi o mască de protecţie, Silitră a spart cu un levier uşa de acces a unei farmacii de pe şoseaua Arcu şi a intrat. A răscolit sertarele din dulapurile din zona tejghelei, fără a găsi însă nimic de furat. A găsit până la urmă într-un birou seiful în care se aflau încasările de peste zi, respectiv suma de 5.152 lei, pe care i-a luat. Patru nopţi mai târziu, la două blocuri distanţă, a forţat intrarea într-o sală de jocuri de noroc. Nu a găsit nimic în sertarele tejghelei, aşa că a luat doar două pachete de ţigări. A trebuit să iasă repede, pentru că sistemul de alarmare se declanşase.

Pe 5 noiembrie, Silitră a spart o altă farmacie, tot pe şoseaua Arcu. Nu a reuşit să deschidă seiful metalic, dar a reuşit să-l disloce şi să plece cu el. S-a oprit în zona Gării, unde a reuşit până la urmă să golească seiful de cei 17.000 de lei conţinuţi. În aceeaşi noapte, a forţat unul dintre frigiderele aflate în afara unui magazin de cartier, sustrăgând o doză de RedBull.

Pe 12 februarie 2022, bărbatul a atacat încă o farmacie, pe strada Sf. Lazăr. A răscolit unitatea, în căutarea seifului, fără însă a-l găsi. A plecat cu mâna goală, nu însă înainte de a lăsa în urmă pagube de 10.000 de lei. Două nopţi mai târziu, a atacat altă farmacie, pe strada Costache Negri. A găsit seiful şi l-a luat cu el. Şi-a dat însă seama că era gol, aşa că până la urmă l-a aruncat. În noaptea de 18/19 februarie, şi-a îndreptat atenţia asupra unei săli de jocuri din Piaţa Voievozilor. Din nou a forţat uşa cu un levier şi a încercat să deschidă seiful. Nu a reuşit, după cum nu a reuşit nici să-l disloce, întrucât seiful era bine încastrat în podea. A trebuit să se mulţumească doar cu patru pachete de ţigări Pall Mall. O oră mai târziu, a încercat o nouă spargere. A forţat uşa de acces a unui magazin, dar s-a speriat şi a lăsat totul baltă. Nici ultima lovitură, dată în noaptea de 20/21 februarie, nu a fost încununată de succes. A reuşit să intre într-o sală de jocuri, dar nici aici seiful nu s-a lăsat smuls din podea. A ieşit cu mai multe pachete de ţigări şi o sticlă de Pepsi.

Silitră nu ştia că fusese identificat deja în baza înregistrărilor camerelor video. Poliţiştii se aflau deja pe urmele lui, doar că nu ştiau unde să-l găsească. Au dat însă de el mai mult din întâmplare, în după-amiaza zilei următoare. Silitră se afla în Palas, având asupra sa un cuţit. A fost reţinut imediat şi trimis în judecată pentru furt calificat în formă continuată şi port fără drept de obiecte periculoase.

Hoţul nu avea antecedente penale, dar la data săvârşirii spargerilor el era cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Cazierul curat şi recunoaşterea faptelor i-a făcut pe magistraţii Judecătoriei să-l condamne la doar 2 ani şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Sentinţa a fost contestată atât de Silitră, cât şi de procurori. Ambele contestaţii au fost respinse însă de Curtea de Apel. Silitră va rămâne liber, dar a fost obligat la plata sumei de 51.000 lei ca despăgubiri către farmaciile, sălile de jocuri şi magazinele jefuite. 

Comentarii