Un nou program naţional ajută femeile depistate cu endometrioză

joi, 11 mai 2023, 19:59
2 MIN
 Un nou program naţional ajută femeile depistate cu endometrioză

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică ideea înfiinţării unui nou program naţional pentru tratarea pacientelor care suferă de endometrioză. Conform 360medical.ro, afecţiunea ginecologică este una dintre cele mai răspândite din categoria sa, având un impact puternic asupra calităţii vieţii, fiind şi diagnosticată într-o fază avansată.

„Înfiinţarea noului program naţional se justifică prin faptul că endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate în vârstă reproductivă şi care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieţii, integrarea socială şi profesională a bolnavelor”, se precizează în nota de fundamentare dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, citat de 360medical.ro.

În aceeaşi notă de fundamentare se specifică faptul că incidenţa este estimată la 10 – 15% în rândul femeilor care se află la vârsta reproductivă, dar peste 70% dintre femeile care au dureri pelviene cronice sunt depistate cu această condiţie. „Endometrioza intestinală reprezintă o infiltrare intestinală de ţesut endometrial ectopic şi se prezintă de obicei ca o leziune cu diametrul de peste 1 cm, în musculatura intestinului şi structurile înconjurătoare. Între 5% şi 12% dintre pacientele cu endometrioză suferă de afectare intestinală, iar în fiecare an 137 de paciente din România, în medie, au nevoie de intervenţie chirurgicală complexă”, mai precizează sursa citată.

Prin noul program naţional, care ar urma să fie înfiinţat de la 1 iulie 2023, vor fi asigurate materialele necesare pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale complexe, fără nicio cheltuială suplimentară din partea pacienţilor. În 2022, 360medical.ro estimează că programele naţionale de sănătate curative au avut un buget de circa 2 miliarde de euro, cel mai mare din istoria organizării lor. 

Comentarii