Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un record nedorit: Suntem în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor

GALERIE
nou nascuti
  • nou nascuti
- +

Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias, medicul Simona Vlădăreanu a declarat luni, în timpul unui eveniment dedicat vaccinării, că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor.

Dr. Simona Vlădăreanu a declarat că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor. Motivul principal ar fi, potrivit medicului, faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză, ci doar 90% din ele.

„În ceea ce priveşte tuberculoza, deşi vaccinarea se realizează în masa de nou-născuţi, constatăm că suntem în top în lista de infecţie tuberculoasă în Europa, şi poate şi dincolo de Europa, asta pentru faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză. Totuşi, asigură imunitatea în cazul tulpinilor de tuberculoză care produc formele grave, serioase, de tuberculoză osoasă sau cea organică, renală, genitală, şi mai puţin poate, în ceea ce priveşte tuberculoza pulmonară, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar rămân şi tulpini care nu sunt incluse în acest vaccin”, a precizat medicul.

În acelaşi context, Simona Vlădăreanu a declarat că riscul de cronicizare pentru nou-născuţi, în cazul infecţiei cu virusul hepatic B, este prezent în proporţie de 90%, spre deosebire de adulţi, unde riscul este mult mai mic.

„În ceea ce priveşte hepatita B, la acest moment, ECDC-ul (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) raportează aproximativ 500.000 de cazuri de infecţie cu hepatită B. Particularitatea la nou-născut este că, această infecţie care e transmisă de la mamă, deci e vorba de infecţia materno-fetală, se poate croniciza în procent de 90% spre deosebire de infecţia cu virus B la adult. Aceste cazuri cronice de hepatită B duc la situaţia dezvoltării cancerului hepatic şi la hepatită fulminantă, uneori şi decesul acestor nou-născuţi şi sugari, motiv pentru care vaccinarea împotriva hepatitei B este extrem de importantă”, a spus medicul.

Şeful Secţiei Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a precizat că, dată fiind sensibilitatea crescută a nou-născutului, reactivitatea acestuia în faţa agenţilor infecţioşi este slabă. De asemenea, o mare problemă este reticienţa şi refuzul mamelor de a-şi vaccina nou-născuţii.

„Problema pe care o întâlnim noi în cuplurile mamă şi nou-născut este de reticienţă sau refuz de a accepta vaccinarea, în condiţiile în care vaccinurile sunt gratuite şi puse la dispoziţia secţiilor de nou-născuţi. Trebuie să recunoaştem că există şi perioade relativ scurte, în care într-adevăr, vaccinul a lipsit din maternităţi, pe o perioadă variabilă de timp, dar în general, atunci când au fost achiziţionate din nou doze de vaccin, s-au făcut liste şi s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

Ea a spus că o lege a vaccinării în România este esenţială, deoarece există multe persoane care pot influenţa opinia publică în acest sens, deşi nu sunt cadre medicale avizate. „Legea vaccinării este necesară, deoarece în România, particular întâlnim trenduri pro sau contra vaccinării, mai ales cele contra, susţinute de persoane care nu sunt avizate, nu sunt şcolite, care nu au nicio tangenţă cu medicina”, a declarat Simona Vlădăreanu.

Declaraţiile vin în contextul în care, luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a organizat la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel naţional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri