Un scenariu exploziv în privinţa moţiunii: Trece, nu trece, tot pică?

joi, 10 octombrie 2019, 01:50
5 MIN
 Un scenariu exploziv în privinţa moţiunii: Trece, nu trece, tot pică?

Liderii PSD şi cei ai opoziţiei făceau ieri ultimul „inventar“ cu senatorii şi deputaţii care vor vota azi moţiunea de cenzură. „Ştiu că un parlamentar nu poate participa, există dubii asupra altor doi“, a spus Orban, încrezător ca moţiunea va obţine cel puţin 233 de voturi. „Staţi liniştiţi! Nu va trece!“, se încurajau PSD-iştii. Un al treilea scenariu dă frisoane Guvernului Dăncilă.

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de votul moţiunii de cenzură, liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că dintre cei 237 de semnatari unul nu poate participa la şedinţă şi mai există dubii în privinţa altor doi. Şeful liberalilor prezice însă că moţiunea va fi adoptată. „Avem cel puţin 10 parlamentari care vor vota chiar dacă nu au semnat moţiunea“, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24. Întrebat despre Marius Bota de la PSD, care a semnat, iar apoi s-a răzgândit, şeful PNL a spus că deputatul social-democrat nu a spus până acum că nu va vota moţiunea.

Pe de altă parte, deputatul Horia Nasra, fostul preşedinte al PSD Cluj care plecase din partid la Pro România în urmă cu o săptămână, a anunţat, ieri, pe Facebook, că revine în PSD Cluj şi că nu va vota moţiunea, la fel şi colegul său, deputatul Cornel Itu.

„Meciul“ continua să se joace şi aseară, târziu. Potrivit unor surse politice citate de digi24.ro, unui parlamentar PSD i s-ar fi oferit un milion de euro să nu vină azi în plen. Un alt parlamentar ar fi dispărut pur şi simplu şi nu mai putea fi găsit la telefon.

Fifor: Vor fi voturi împotriva moţiunii inclusiv de la PNL

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a dat asigurări că moţiunea de cenzură nu va trece, el afirmând că inclusiv parlamentari ai PNL vor vota „împotrivă“. „Asta pentru că Iohannis preferă în turul doi o confruntare cu Viorica Dăncilă, vizând acumularea votului anti-PSD. Campania lui Iohannis mizează pe confruntarea cu acest guvern, nu pe căderea lui! La această trădare face trimitere şi UDMR, care şi-a tot exprimat îndoieli, justificate, că nu toţi semnatarii moţiunii vor veni la vot sau, dacă vor veni, nu toţi vor vota. Nu vor fi trădări de la PSD. Cei care au avut de tradat, au tradat deja. Singura alternativă a opoziţiei e declanşarea alegerilor anticipate! Puneţi-vă în pielea lor! Cum să voteze o moţiune de cenzură a cărei consecinţă va fi scurtarea propriului mandat de parlamentar?!“, a afirmat Fifor. „În istoria României, singurele moţiuni de cenzură adoptate au fost cele susţinute de PSD. Concluzie: Staţi liniştiţi! Moţiunea nu va trece!“, a adăugat el.

Moţiunea de cenzură, semnată de 237 de parlamentari, urmează să fie dezbătută şi votată azi în plenul Camerelor reunite. Pentru guvernul Dăncilă să fie demis sunt necesare 233 de voturi.

Vineri, 11

Pierderea guvernării chiar şi în ipoteza eşecului moţiunii de cenzură este un scenariu de lucru discutat intens în interiorul PSD în aceste zile, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse din partid. Este vorba despre posibilitatea ca preşedintele Iohannis să numească un nou premier şi să constate că guvernul e demis pentru că nu a venit în Parlament în termen de 45 de zile pentru votul de aprobare cerut de Constituţie în cazul ieşirii ALDE din coaliţia de guvernare. Mai precis, Articolul 85, alineatul 3 din Constituţie prevede că „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 (numirea unor noi miniştri – n.red.) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru“. Este situaţia creată după ieşirea ALDE de la guvernare din 26 august, formalizată în 30 august prin semnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a decretelor de revocare a celor trei miniştri ALDE. Deşi Constituţia nu prevede în mod clar un termen pentru venirea guvernului în faţa Parlamentului pentru votul de aprobare a noii componenţe, în legea supremă există termenul de 45 de zile specificat ca perioadă maximă de interimat ministerial. Mai mult: însăşi Viorica Dăncilă a spus clar că are la dispoziţie 45 de zile pentru a veni în faţa Parlamentului.

Problema e că termenul de 45 de zile, admis chiar de premierul Dăncilă, curge din 26 august şi expiră vineri, 11 octombrie, aşa cum o defineşte chiar CCR în motivarea unei decizii de săptămâna trecută. Până vineri, guvernul Dăncilă nu mai are timp să vină în faţa Parlamentului pentru votul de aprobare cerut de Constituţie: azi este moţiunea de cenzură, vineri nu sunt şedinţe de plen şi, chiar dacă ar fi convocate, PSD ar avea o mare problemă cu cvorumul şi majoritatea, după cum o arată aritmetica parlamentară.

Or, dacă preşedintele va numi luni un nou premier, se deschide un front de confruntare la Curtea Constituţională, care va fi chemată de guvern să arbitreze disputa, arată G4Media.ro.

Magistraţii i-au pus gând rău premierului

Newsweek a prezentat ieri o înregistrare audio în care Viorica Dăncilă le vorbeşte parlamentarilor PSD despre miza moţiunii de cenzură. În acest discurs, premierul sugerează că moţiunea de cenzură ar putea avea repercursiuni asupra anchetelor penale. „Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secţia specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem… şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginaţi că au ca şi miză ocuparea unor posturi de miniştri pentru care nu au niciun program. Ce să pună în loc? Ce să facă?“, declară Dăncilă.

În acest caz, şapte membri CSM au cerut, printr-o scrisoare, apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi sesizarea CCR cu privire la conflictul juridic dintre premier şi magistraţi. Ei se referă explicit la declaraţia premierului legată de mizele moţiunii, respectiv cele legate de dosare, de secţia specială, de numirea procurorilor.

 

 

 

 

Comentarii