Un şofer condamnat pentru o alcoolemie de comă a obţinut clemenţa Curţii de Apel: poate pleca în străinătate la muncă

vineri, 26 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Un şofer condamnat pentru o alcoolemie de comă a obţinut clemenţa Curţii de Apel: poate pleca în străinătate la muncă

Magistraţii Curţii de Apel i-au permis unui ieşean să meargă la plajă în Bulgaria la vară sau să plece la muncă în străinătate. Ei au anulat interdicţia impusă de colegii din Judecătoria Hârlău, care îi interziseseră unui şofer băut să iasă din ţară pe durata termenului de supraveghere.

Ion Matei a fost trimis în judecată la începutul acestui an, în stare de arest la domiciliu, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Cu doar trei săptămâni mai înainte, fusese oprit de poliţişti pe când se afla la volanul unui BMW, pe DJ 281D, în Cepleniţa. Întrucât şoferul emana halenă alcoolică, el a fost testat cu aparatul Dräger, rezultând o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 1,74‰. A fost condus la spitalul orăşenesc Hârlău în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Rezultatul a fost de 3,72‰. Şoferul a povestit că mersese cu maşina la localul din centrul comunei cunoscut sub numele de „La sală”, unde băuse coniac şi bere timp de o oră şi jumătate.

În faţa judecătorilor, Matei şi-a recunocut vina, ceea ce îi dădea dreptul să spere la o pedeapsă recusă, plecând de la 8 luni de închisoare. Cifra deosebit de ridicată a alcoolemiei i-a făcut totuşi pe magistraţii Judecătoriei Hârlău să-l condamne la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul termenului de încercare, i s-a impus şi să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei comunei Cepleniţa sau a şcolii din localitate. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Matei să părăsească ţara fără acordul instanţei, pe durata termenului de supraveghere.

Sentinţa a fost contestată de Matei în faţa Curţii de Apel. Aici, judecătorii au apreciat că eventuala plecare în străinătate nu ar împiedica aplicarea măsurilor prevăzute prin condiţiile suspendării pedepsei. Ei au luat în considerare argumentele lui Matei, care a explicat că lucrează de mulţi ani în străinătate pentru a-şi întreţine familia. „Curtea admite că orice activitate lucrativă este onorabilă social şi reprezintă corolarul reinserţiei sociale a unui condamnat, iar stabilirea restricţiilor şi obligaţiilor impuse cu caracter definitiv odată cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, trebuie să ţină seama de această împrejurare, mai ales în condiţiile încrederii acordate de societate condamnatului odată cu aplicarea unei pedepse cu suspendare sub supraveghere. Instanţa va acorda inculpatului posibilitatea de a părăsi ţara în vederea exercitării dreptului la muncă”, au spus magistraţii. A fost singura modificare adusă de Curtea de Apel sentinţei date la Hârlău.

Comentarii