Un student şi-a distrus viitorul amestecând învăţătura şi iubirea cu traficul de droguri: 3 ani şi 4 luni cu executare

joi, 29 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Un student şi-a distrus viitorul amestecând învăţătura şi iubirea cu traficul de droguri: 3 ani şi 4 luni cu executare

Un student şi-a distrus viitorul, amestecând învăţătura cu traficul de droguri. Nu făcea parte dintre „greii” acestei activităţi, vânzând cantităţi relativ reduse, ca intermediar. Unele dintre substanţele vândute făceau parte însă din categoria drogurilor de mare risc, ceea ce i-a garantat o pedeapsă cu executare. Iubita sa, care îl ajuta în „afacere” va rămâne în libertate.

 

Ioan-Andrei Axinia avea o situaţie familială cel puţin complicată. Părinţii săi se căsătoriseră în 1998 şi divorţaseră în 2003, pe când băiatul avea doar doi ani. Timp de 8 ani, trăise la Vatra Dornei, alături de mama sa, care începuse o altă relaţie. În 2011, părinţii se recăsătoriseră, iar băiatul a trebuit să se adapteze vieţii alături de tatăl natural, adaptându-se cu greu noii realităţi. La 14 ani, începuse să consume droguri, iar de la 18 ani consuma şi droguri de mare risc. În 2019, părinţii săi au divorţat iar, ceea ce l-a afectat încă mai mult. În acea perioadă, Axinia a început să şi vândă din drogurile pe care le consuma, cooptându-şi în această activitate şi prietena. Tânărul cumpăra cannabis, ecstasy, MDMA, ciuperci halucinogene, mefedronă şi chiar cocaină sau LSD de la traficanţii importanţi şi revindea substanţele, cu un „capac”.

Fără să ştie însă, Axinia a vândut în câteva rânduri droguri şi unor investigatori sub acoperire ai DIICOT. I-a vândut unuia două comprimate de ecstasy, altuia 1,63 grame de ciuperci uscate, altora amfetamină sau mefedronă. Cu fiecare vânzare, dosarul întocmit de procurori devenea mai gros. În cele din urmă, în noiembrie 2021, apartamentul din Dacia al iubitei lui Axinia, unde locuia şi acesta, a fost percheziţionat, găsindu-se cannabis, amfetamină, LSD şi MDMA. În faţa anchetatorilor, tânărul şi-a recunoscut imediat faptele, ceea ce a uşurat misiunea procurorilor. În februarie 2022, Axinia şi iubita sa, Raluca Păduraru, au fost trimişi în judecată.

Situaţia personală a celor doi a cântărit în decizia magistraţilor. Axinia era student în anul III la Universitatea Tehnică. La rândul său, Păduraru absolvise un liceu cu profil matematică-informatică şi era orfană, apartamentul în care locuia fiind moştenit de la tatăl său. Rolul fetei în afacere fusese de altfel unul minor, ea vânzând uneori droguri în numele iubitului său. Procurorii documentaseră o singură tranzacţie făcută de aceasta. Ca urmare, tânăra a fost condamnată de magistraţii Tribunalului la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. În schimb, Axinia a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de detenţie.

Sentinţa a fost contestată de Axinia. Tânărul a arătat că timp de un an şi jumătate se aflase fie în arest, fie în arest la domiciliu şi îşi înţelesese lecţia. El a solicitat aplicarea tot a unei pedepse cu suspendare. Faptul că vânduse şi droguri de mare risc, iar activitatea ilicită durase mai bine de doi ani, i-a făcut însă pe magistraţii Curţii de Apel să nu reţină în favoarea lui Axinia nicio circumstanţă atenuantă, ceea ce ar fi permis aplicarea unei pedepse sub minimul legal şi, eventual, suspendarea executării. Judecătorii au redus pedeapsa aplicată lui Axinia până la 3 ani şi 4 luni de închisoare, dar tot în regim de detenţie. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Comentarii