Un ieşean profesor la Pittsburgh University, omagiat la Iaşi

Unul dintre cei mai cunoscuţi virusologi ieşeni, Doctor Honoris Causa al UMF Iaşi

miercuri, 11 mai 2022, 01:56
2 MIN
 Unul dintre cei mai cunoscuţi virusologi ieşeni, Doctor Honoris Causa al UMF Iaşi

Profesorul Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UMF Iaşi într-o ceremonie care a avut loc marţi, 10 mai, de la ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”.

Întâlnirea a fost deschisă de către prof.dr. Irina Draga Căruntu, preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ superior, profesorul manifestându-şi bucuria că prof.dr. Cristian Apetrei se alătură comunităţii academice de la UMF Iaşi.

Rectorul universităţii, prof.dr. Viorel Scripcariu, a precizat că este un moment atât în istoria universităţii, cât şi în viaţa corpului academic. „Primim cu mare bucurie în rândul corpului academic un absolvent al universităţii noastre, o personalitate de prestigiu mondial, un specialist care şi-a dedicat întreaga carieră profesională studiilor de laborator extrem de importante în ceea ce priveşte virusologia”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu, care s-a adresat direct profesorului Cristian Apetrei pentru a-i spune că îi pare rău că nu a făcut mai demult acest pas.

De altfel, toate actele din spatele devenirii Doctor Honoris Causa al prof.dr. Cristian Apetrei erau mai demult realizate, dar situaţia pandemică a împiedicat desfăşurarea evenimentului oficial la Iaşi.

La eveniment a fost prezent şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, care a precizat că toate numirile de Doctor Honoris Causa la universităţile din Iaşi vin „la pachet” şi cu decernarea titlului de cetăţean de onoare al capitalei Moldovei.

În discursul său, profesorul Apetrei a mulţumit universităţii şi Primăriei, spunând că este conştient de onoarea primită, că UMF a fost mereu în inima sa şi că s-a considerat a fi mereu un bun cetăţean al oraşului, indiferent cât de departe a fost. „Realizez pe deplin cât de onorant este titlul primit astăzi şi voi încercat să fiu un ambasador bun şi muncitor pentru oraş. Îmi aduc aminte prima zi începută aici, chiar în aulă, pe 15 iulie 1983, în prezenţa profesorului Zbranca şi a îndemnului său: «măi copii, aveţi grijă ce faceţi şi cum scrieţi să nu se întâmple vreo nenorocire». Am păstrat acest îndemn din prima zi a admiterii şi până în zilele noastre, dar am evoluat în acest timp în viaţă şi carieră. Nu am pus niciodată la îndoiala semnificaţia şi locul pe care-l ocupă în inima şi viaţa mea UMF-ul Iaşi şi vă mulţumesc foarte mult pentru această extraordinară onoare care mă leagă şi mai mult de acest loc”, a declarat prof.dr. Cristian Apetrei în discursul său.

Comentarii