Rectorul: „Sunteţi generaţia cea mai norocoasă din istoria acestei universităţi”

USV, prima universitate din ţară care începe anul universitar

marți, 21 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 USV, prima universitate din ţară care începe anul universitar

În Iaşul academic s-au înregistrat mai multe premiere în cursul zilei de ieri. Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” a început primul an universitar cu noua denumire, schimbându-şi numele din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în 2021. Festivitatea a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, ce a fost renovată complet, pentru prima dată de la construcţia clădirii universităţii, transformându-se în cea mai modernă şi dotată din punct de vedere tehnic sală universitară din Iaşi. Totodată, în cursul zilei de ieri, la începutul anului universitar 2021 – 2022, a avut loc prima festivitate majoră ce marchează începerea studiilor – o imagine rară în context pandemic, cu peste 500 de persoane aflate într-o singură sală pentru un eveniment. Discursul de debut al ceremoniei l-a avut rectorul USV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu. 

Acesta a punctat despre noile începuturi, atât ale toamnei, cât şi ale anului universitar în noul context. Le-a transmis studenţilor ca „bucuria, curiozitate, imaginaţia şi spiritul mereu tânăr să vă însoţească pe tot acest parcurs”, concentrându-se în discursul său şi pe investiţiile care au avut loc în ultimii ani la instituţia de învăţământ superior. Astfel, prof.dr. Gerard Jităreanu a evidenţiat faptul că anul acesta este „un început” şi pentru Centrul de Cercetări Horticole, un nou laborator de biotehnologii, Spitalul Veterinar de Urgenţă, inaugurat în 2021, baza de practică de la Plaiul Şarului, dar şi alte investiţii.

„S-au împlinit anul acesta şi 180 de la numirea lui Ion Ionescu de la Brad ca profesor la Academia Mihăileană din Iaşi la 10 septembrie 1841, a fost prima Catedră de Ştiinţe Agricole înfiinţată la nivel de învăţământ superior românesc, care a reprezentat un nou început, cel al învăţământului agronomic superior din ţările locuite de români, iar Iaşul poate fi considerat leagănul acestora”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. El le-a transmis studenţilor că, din punctul de vedere al infrastructurii pe care o are universitate şi al dotărilor, se pot considera „generaţia cea mai norocoasă din istoria acestei universităţi”. În final, în legătură cu situaţia admiterii, la Agronomie încep anul I peste 1.000 de studenţi înmatriculaţi la licenţă şi master.

Secretar de stat: „Profesorii nu vor fi obligaţi să se vaccineze”

La eveniment au mai luat cuvântul şi prof.dr. Vasile Vîntu, preşedintele Senatului USV, fost rector pentru două mandate, cât şi primarul Iaşului, Mihai Chirica. Prof.dr. Gerard Jităreanu a anunţat că Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat intenţia de a fi prezent la Iaşi la ceremonie, dar participă la un alt eveniment. Din partea Ministerului Educaţiei a venit la Iaşi Gigel Paraschiv, secretar de stat, care a susţinut un discurs în care a insistat asupra faptului că „trebuie să ne întoarcem la şcoală” şi că şcoala online nu a fost o soluţie, fiind o situaţia în care învăţământul nu s-a descurcat bine, ci „a făcut faţă”.

„Trebuie să ne întoarcem la şcoală. Ştiu că printre noi sunt oameni care din motive medicale, teamă, şi-ar dori să continuăm în online. Am făcut faţă în online un an şi jumătate, dar sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră realizaţi cât de important este să priveşti studentul în ochi când i te adresezi că. O spun cu toată responsabilitatea, şcoala nu poate fi la cel mai înalt nivel decât dacă interacţionăm”, a spus Gigel Paraschiv. În contextul în care una dintre ipotezele de lucru la nivel naţional, avansată de guvernul condus de Florin Cîţu, a fost cea de vaccinare a unor categorii profesionale, inclusiv a profesorilor, Gigel Paraschiv a declarat ferm la Iaşi că profesorii nu vor fi obligaţi să se vaccineze.

„Încerc să dau şi răspunsul la întrebarea pe care o simt şi că vine din toate părţile – oare o să ne obligaţi să ne vaccinăm? Nu. Legislaţia primară în România nu obligă pe nimeni să se vaccineze, şi cu atât mai puţin noi, de la Ministerul Educaţiei, nu ne putem permite să cerem lucrul acesta. Dar putem să vă rugăm să depăşiţi teama şi să vă vaccinaţi tocmai pentru a putea veni în campus, pentru a putea merge cu studenţii în laboratoare, în loturile experimentale”, a mai susţinut Gigel Paraschiv.

 

 

Comentarii