Victorie umbrită de vânzarea lui Phelipe pe doar 200 000 de euro. Ultimul sfert de oră, când UTA a căzut, a fost decisiv

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Victorie umbrită de vânzarea lui Phelipe pe doar 200 000 de euro. Ultimul sfert de oră, când UTA a căzut, a fost decisiv

Politehnica Iaşi – UTA 1-0 (0-0), în etapa a XIX-a a Ligii I de fotbal.

Poli: Lung – Martac, F. Ilie, Katanec (’69 Buş), Ispas – Jatoba (‘90^5 Tincu), Marchioni, Roman (‘90^5 R. Ion) – Gheorghiţă (’69 Ştefanovici), Harrison, Luis Phelipe (’90 Itu). Antrenor: Leo Grozavu.

UTA: F. Iacob – T. Căpuşă, Conte, Benga, Abeid – C. Mihai, Carp (’87 R. Pop) – Micovschi, Fabry (’57 Freitas), Omondi – Luckassen (’11 Cooper). Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonaşe galbene: Ilie (’17), Katanec (’66), Ion (‘90^6) – Freitas (’74), Micovschi (’77).

Arbitri: Marcel Bîrsan; Ovidiu Artene, Vladimir Urzică.

1-0, min. 78: Roman a combinat cu Luis Phelipe după o lovitură liberă din lateral dreapta, a centrat în faţa porţii, iar Harrison a punctat din careul mic.

Ajunsă pe loc de baraj după ce în ultimele nouă meciuri se impusese o singură dată, cu aproape două luni în urmă, pe 19 octombrie, şi atunci cu ajutorul arbitrilor, care au anulat aiurea un gol al lui Sepsi în victoria cu 1-0, Poli a anunţat de la primul până la ultimul om din club că nu ia în calcul decât victoria în duelul de aseară cu UTA.

Contextul alimenta din plin optimismul ieşenilor. Asta pentru că adversarul era o trupă modestă, care câştigase un singur meci în deplasare în acest sezon. Rezultatele ardelenilor au fost însă normale dacă ţinem cont de cum a curs campania de transferuri a verii: în acte, au plecat 39 (!) de jucători, inclusiv nume grele precum Postolachi, Otele, Roger, Anton ori Chindriş sau Benzar, iar în loc au venit 46 (!!) de fotbalişti, aproape toţi necunoscuţi, liberi de contract sau de la echipe de ligă secundă ori retrogradate. Iar dacă pe lângă subţirimea lotului oaspeţilor şi lipsa lor de omogenitate mai amintim gradul ridicat de oboseală al UTA-ei, care jucase marţi, în Cupă, la Oradea, şi disputase multe meciuri de acasă în afara Aradului, unde se schimbă gazonul, suporterii gazdelor aveau o mulţime de motive pentru a crede că avantajul terenului propriu va fi pus lejer în valoare.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe gazon, mai ales în prima repriză, în care Poli nu a fost în stare să-şi creeze vreo ocazie de gol! Mai mult, UTA merita să intre în avantaj la pauză, însă Micovschi (’15) şi Cooper (’35), avându-l în faţă doar pe Lung, au trimis pe lângă poartă, respectiv în portar, iar Fabry (‘45^4) a şutat pe lângă poartă din lateral dreapta.

Pauza a adus doar preluarea iniţiativei de către gazde (care au trecut de la 4-3-3 la 4-4-2 cu romb la mijloc, Rednic răspunzând prin schimbarea la 5-3-2), însă jocul lent, previzibil, a făcut ca apariţia fazelor de poartă să se tot amâne. Paradoxal, prima ocazie, uriaşă, a apărut tot la poarta lui Lung, Omondi (’73) ratând incredibil la primul şut trimis de o trupă arădeană care, pe măsura trecerii timpului, îşi pierdea vizibil resursele fizice. Şutul aiurea trimis de jucătorul care a stat trei luni fără echipă în această vară după ce anterior evoluase în Thailanda a fost semnalul deşteptării Iaşului. Buş (’75), scăpat singur cu Iacob, nu a găsit drumul spre gol, care a scos însă mingea din poartă peste trei minute, când Harrison a punctat. Britanicul, care îşi reglase tirul în minutul 72, a irosit în minutul 85 posibilitatea de a semna o dublă, UTA, vlăguită, nu a mai avut forţa de a reintra în joc, aşa că victoria Iaşului a rămas „mică”. Dar importantă!

Penalty neacordat

^ În minutul 45^4, Abeid l-a călcat în careu pe Gheorghiţă, însă Bîrsan nu a acordat penalty, iar arbitrii din camera VAR, Horaţiu Feşnic şi Doru Lucaciu, nu au intervenit. Mai mult, fostul arbitru Ion Crăciunescu a spus că arădeanul merita eliminat. ^ Asistenţa a fost redusă aseară, când în Copou au fost prezenţi doar 1776 de spectatori. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Ailenei, Ciobanu, Hrib, Farcaş. Bordeianu a fost suspendat ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene, Samayoa, care a avut probleme la gât înainte de meci, a rămas în afara lotului, la fel ca Jankov, Belu, Vojtus şi A. Dumitru.

Luis Phelipe pleacă la FCSB

Patronul FCSB, Gigi Becali, a anunţat la iamsport că l-a transferat pe Luis Phelipe. În schimbul brazilianului, a cărui cotă de piaţă pe transfermarkt e 350 000 euro, Poli va încasa doar 200 000 de euro. Totodată, dacă FCSB îl va vinde pe fotbalist, Iaşi va avea dreptul la 20 de procente din suma încasată de bucureşteni.

Mulţi fani ai Politehnicii s-au arătat extrem de nemulţumiţi de transfer şi mai ales de suma primită.

În 2005, Poli a vândut un fundaş, Adrian Ilie, la Timişoara, cu 432 000 de dolari, în 2018 pe un mijlocaş defensiv, Qaka, cu 375 000 de euro la FCSB, în ianuarie 2022, când era în Liga a II-a, cu 100 000 de euro pe fundaşul Onea, la Rapid. În 2020, Poli a vândut cu 275 000 de euro un mijlocaş, Loshaj, în Polonia, la Cracovia.

Grozavu nu s-a arătat încântat de plecarea brazilianului, spunând că nu e OK ca jucători care încep să se „lege” pleacă repede.

Rednic taxează faptul că Iaşul nu are stadion nou

Mircea Rednic a antrenat în 2020 pe Poli, în acea perioadă la ieşeni evoluând şi Luckassen, care vineri a fost înlocuit rapid, după ce s-a accidentat. Rednic a spus că e dezamăgit că Iaşul nu e în stare să facă un stadion: „Apar în tot felul de oraşe, la Târgovişte, Târgu Jiu, Hunedoara şi Farul îşi fac, iar un oraş ca Iaşul are condiţii de pe vremea când jucam eu, când eram tânăr şi frumos. E păcat că nu e cineva să creeze condiţii la Iaşi”.

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „Victorie mare, importantă, pentru că nu mai câştigasem de ceva timp. Îmi felicit băieţii pentru că au muncit, au alergat în faţa unei echipe robuste, solide. Am fost inspiraţi la singura ocazie clară, execptând-o pe cea a lui Buş. Era dificil să ne creăm multe ocazii în faţa unei echipe care s-a apărat compact. Privim cu încredere spre viitor”.

Mircea Rednic: „Sunt trist că nu am obţinut niciun punct, mai ales după cum am jucat în prima repriză, când am avut două situaţii bune de a marca. După ce l-am pierdut pe Luckassen, nu am mai contat în atac. În repriza a doua am început prost, însă după ce am trecut la cinci pe fund, am echilibrat. Diferenţa s-a făcut la o fază fixă, după o lovitură liberă uşor acordată. Meritam un egal, chiar dacă s-a simţit că am jucat trei meciuri în şapte zile, în condiţii grele”. 

 

 

 

Comentarii