VIDEO – Creaţiile literare şi programele religioase l-au scos pe Nichita mai repede din puşcărie

miercuri, 20 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 VIDEO – Creaţiile literare şi programele religioase l-au scos pe Nichita mai repede din puşcărie

Fostul primar al Iaşului, condamnat în procesul mitei din dosarul “Semafoarele inteligente”, a fost eliberat ieri, prin sentinţa Tribunalului Botoşani, acesta fiind închis în penitenciarul din localitate. Eliberarea lui ar putea fi de scurtă durată: se apropie de final procesul “Amanta”, în care la instanţa inferioară a fost deja condamnat la peste 5 ani de închisoare. Ce a declarat Nichita la ieşirea din Penitenciar?

Fostul primar Gheorghe Nichita este liber. Tribunalul Botoşani a respins ieri contestaţia procurorilor la decizia luată la sfârşitul lunii iulie de către Judecătoria locală privind liberarea condiţionată a lui Nichita. Sentinţa Tribunalului fiind definitivă, a mai fost necesară doar parcurgerea procedurii administrative pentru eliberarea din Penitenciar.

Cititi si: Sentinţă definitivă: Fostul primar Gheorghe Nichita iese din puşcărie

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat în decembrie 2015 pe Nichita de faptul că, în vara anului 2013, a pretins 10% din valoarea contractului de modernizare a sistemului de management al traficului ieşean. Până în august 2015, ar fi primit 3,6 milioane lei şi alte beneficii, precum reduceri de 30-40% la cazarea la hotel Marriott Bucureşti sau plata serviciilor de cazare prilejuite de deplasări în Beijing sau Hong Kong. În schimbul acestor beneficii, Nichita ar fi garantat câştigarea licitaţiei de modernizare a sistemului de semaforizare ieşean de către o asociere dintre firmele UTI Bucureşti şi IBC Iaşi, ca şi derularea în bune condiţii a contractului. Nichita a fost condamnat în 2017 la 5 ani de închisoare, sentinţa rămânând definitivă anul trecut.

Conform legii, condamnaţii în vârstă de peste 60 de ani, cum este şi cazul lui Nichita, pot fi eliberaţi după executarea unei treimi din durata pedepsei, dacă aceasta nu depăşeşte 10 ani de închisoare. Cu tot cu perioada petrecută în arest, Nichita a executat 609 zile de detenţie din cele 1.826 la care fusese condamnat. Pe parcursul detenţiei, a fost recompensat în mai multe rânduri şi nu a fost sancţionat disciplinar. A participat la activităţi de reeducare prin sport, la tenis de masă, ca şi la programe religioase. În cont i s-au trecut şi activităţi de creaţie literară, ca şi la concursuri tematice desfăşurate în penitenciar.

Cititi si: Gheorghe Nichita, cu un picior afară din puşcărie: I s-a aprobat eliberarea condiţionată

A colaborat la revista penitenciarului scriind articole despre Ziua internaţională a alimentaţiei, semnificaţia Crăciunului, impactul COVID asupra psihicului, dar şi despre psihicul persoanelor aflate în detenţie. „Concluzia instanţei este că evoluţia personală a condamnatului a fost bună, condamnatul s-a adaptat la mediul carceral şi a avut un comportament adecvat. Astfel, instanţa apreciază că sunt date în cauză condiţiile legale pentru a se dispune liberarea condiţionată a acestuia”, au conchis magistraţii Judecătoriei Botoşani, decizia acestora fiind confirmată de Tribunal. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să ies din Penitenciar şi să merg spre casă să îmi văd familia, acesta e primul gând. Sunt multe lucruri de făcut în viaţa asta. În primul rând să îmi văd nepoţii acasă”, a declarat ieri fostul primar al Iaşului pentru presa botoşăneană, la ieşirea din Penitenciar.

Cititi si: Prima declaraţie a lui Nichita după ce a ieşit din puşcărie. „Acesta e primul gând

Liberarea condiţionată a fostului primar ieşean ar putea fi însă de scurtă durată. Pe rolul Curţii de Apel ieşene se află un alt dosar deschis pe numele său, în care Nichita este acuzat că s-ar fi folosit de resursele Poliţiei Locale ieşene pentru a-şi spiona amanta, angajată în Primărie. În primă instanţă, Nichita a fost condamnat de magistraţii Tribunalului la 5 ani şi două luni de închisoare. Următorul termen al procesului se va desfăşura lunea viitoare. 

 

 

Comentarii