De Business

Punem punctul pe știi

Vizita eşuată a premierului japonez stârneşte reacţii aprinse la Iaşi

joi, 18 ianuarie 2018, 02:50
5 MIN
 Vizita eşuată a premierului japonez stârneşte reacţii aprinse la Iaşi

Japonia nu este orice ţară, clar vor fi repercursiuni asupra imaginii ţării noastre, care vor atrage şi alte atitudini negative”, susţin oamenii politici din opoziţie

 

Chiar în ajunul vizitei istorice a reprezentanţilor celei de-a treia putere economică din lume, premierul român, Mihai Tudose şi-a dat demisia. Astfel, delegaţia din Japonia a ajuns pe aeroportul din Bucureşti într-un context negativ pentru ţara noastră. Deşi era planificată de mult timp întâlnirea cu premierul nostru, aceasta a fost anulată iar premierul japonez, Shinzo Abe, a fost plimbat puţin prin centrul vechi şi pe la Muzeul Satului, prin Bucureşti. Cum comentează vocile politice din Iaşi această situaţie, cel putin jenantă, în care a fost pus premierul japonez? Se ştie că niponii sunt atenţi la detalii şi nu prea încalcă regulile şi că respectă planurile prestabilite. Cum vor vedea ei de acum încolo ţara noastră? Va ieşi România cu imaginea pătată în urma acestei vizite?

„A fost doar o greşeală a lui Tudose”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, mărturiseşte că simpatizează Ţara Soarelui Răsare şi că este un mare fan al companiilor japoneze, acum ceva vreme fiind partener al gigantului Panasonic. Totuşi el a votat pentru retragerea sprijinului politic pentru fostul premier. Cu toate acestea şeful CJ dă toată vina pe Tudose. „Este o problemă politică care, zic eu, că se înţelege. Se întâmplă oricui, după părerea mea. Nu partidul l-a dat jos, el şi-a dat demisia şi nu trebuia să şi-o dea înaintea vizitei, e o problemă de diplomaţie. Nu ai ce să comentezi! Însă nu cred că imaginea României va avea de suferit în Japonia, sunt multe investiţii la mijloc. A fost doar o greşeală a lui Tudose şi doar atât. Din această poziţie nu poţi să te joci aşa cu demisia, e o responsabilitate. Şi eu am vrut să-mi dau demisia acum ceva timp dar am rămas ca să continui proiectele, chiar dacă nu-mi este comod. Ce era dacă îşi dădea demisia după două ore de la vizită?”, a comentat Maricel Popa. La rândul său, Petru Movilă, deputat PMP vede o greşeală enormă în acest gest şi acuză partidul de repercursiunile care vor urma. „Sigur că avem de suferit, eu sunt membru în grupuri de prietenie a românilor din alte ţări şi ştiu cum se analizează astfel de evenimente. Pentru Dragnea se pare că nu a contat acest lucru, putea să amâne două zile «noaptea cuţitelor» şi să respecte protocolul stabilit. Dragnea nu reuşeşte însă să-şi depăşească condiţia de «jupân de Teleorman»! Japonia nu este orice ţară, clar vor fi repercursiuni asupra imaginii ţării noastre, care vor atrage şi alte atitudini negative. Japonezii sunt oameni foarte corecţi şi foarte ordonaţi! Tăriceanu şi Dragnea trebuie să pună imaginea României mai presus de răfuielile lor din PSD. PSD şi ALDE nu au înţeles nimic din ce au făcut, faptul că înainte de vizită au luat această decizie, a fost o gafă enormă”, a precizat Petru Movilă.

„A fost o ocazie unică, ratată”

O altă voce din mediul politic prevede urmări grave ale acestei vizite eşuate în domeniul investiţiilor economice dintre cele două ţări. „Orice punct de vedere diplomatic ar spune că este o gafă monumentală. Acest gen de vizite au loc odată la 20 de ani, nu era o vizită a unui ministru dintr-o ţară cu acelaşi registru economic ca România. A fost o ocazie unică, ratată, deoarece premierul Japoniei nu a venit în România să facă turism, cu siguranţă a venit în spate cu discuţii despre bani şi investiţii, despre viitorul României. Imaginaţi-vă ce sentiment de frustrare este pentru el, care este aşteptat oriunde în lume, iar la noi nu a avut cu cine să se întâlneasă. Ei sunt oameni extrem de riguroşi care puteau întinde o mână de ajutor României în momentele acestea, deoarece Japonia este un imperiu financiar şi economic. Conflictul acesta politic de la noi şi demisia, convocarea CEX, toate acestea s-au întâmplat deşi vizita era pregătită cu câteva luni înainte. Puteau să mai aştepte până la sfârşitul lunii, să mai tolereze”, explică Marius Bodea, deputat PNL. Acesta nu ezită să facă şi o afirmaţie destul de interesantă, şi anume că această demisie şi ignorarea premierului japonez a fost parte dintr-un plan. „Pe de altă parte, dacă stau să mă gândesc la apropierea PSD-ului cu Rusia, cred că vizita reprezentanţilor Japoniei a fost trecută la «diverse» intenţionat, ca o strategie”, a mai adăugat acesta.

Oamenii de afaceri vor fi mult mai pragmatici

Reprezentanţii domeniului economic spun însă că investiţiile nu vor avea de suferit, deoarece există o delimitate a mediului politic de cel al afacerilor. „Atunci când îţi dai demisia nu îţi iei jucăriile şi pleci în aceeaşi seară, o demisie presupune câteva zile în care trebuie să mai rămâi. În mod normal, premierul demisionar trebuia să se întâlnească cu premierul Japoniei. Am învăţat că atât economia românească cât şi cea a Japoniei nu depind de oamenii politici, decât dacă e vorba de investiţii publice. Afacerile se fac între mediul de afaceri din România şi cel japonez. Cu siguranţă oamenii de afaceri vor încerca să depăşească impedimentul oamenilor politici. În ceea ce priveşte respectul, cu siguranţă Japonia va lua cu rigurozitate în vedere felul cum a fost tratată vizita istorică, singura vizită a unui premier japonez în România”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Deşi am încercat să luăm şi părerea primarului Mihai Chirica, acesta nu a răspuns în cursul zilei de ieri apelurilor şi mesajelor noastre, în care i-am explicat tema subiectului. Deşi am încercat să luăm câteva opinii şi de la artiştii japonezi de la Opera Română  din Iaşi, unde în prezent sunt angajaţi nouă niponi, opt fete şi un băiat, conducerea Operei nu a fost de acord cu apariţia în presă a balerinelor, pe acest subiect. Nici prin Asociaţia Himawari, o asociaţie română – japoneză nu am reuşit, pe motiv că ei nu ştiu niciun cetăţean din Ţara Soarelui Răsare, care să fie acum în Iaşi. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii