Vizita premierului nu este confirmată pe 24 ianuarie. Primăria se pregătește de proteste

marți, 23 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Vizita premierului nu este confirmată pe 24 ianuarie. Primăria se pregătește de proteste

Nici premierul și niciunul dintre miniștrii PSD nu au confirmat că vor fi prezenți la Iași pe 23 și pe 24 Ianuarie. Surse concurente ne-au declarat că la manifestările din 24 Ianuarie din Piața Unirii nu vor fi prezenți nici primul ministru Marcel Ciolacu și nici șeful Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Pe de altă parte șeful Senatului Nicolae Ciucă va ateriza la Iași în această dimineață, iar, la ora 10.00, va participa la vizitarea noului terminal de la Aeroport. La Iași mai sunt așteptați cel puțin trei miniștri liberali: Raluca Turcan (Cultură), Mircea Fechet (Mediu) și Adrian Veștea (Dezvoltare). Ulterior, liberalii se vor retrage la Hotelul Internațional pentru o serie de acțiuni politice, iar, mâine, unii dintre ei vor participa la manifestările din Piața Unirii. Un eveniment distinct, care va avea loc astăzi, și la care va participa Raluca Turcan, începând cu ora 13.00, vizează inaugurarea lucrărilor la Muzeul de Istorie Naturală, manifestare în cadrul căreia ministrul Culturii va acorda unele distincții.

Cea mai nouă alianță politică din țară (USR-PMP-FD) va fi reprezentată la Iași de cei trei lideri: Cătălin Drulă (USR), Eugen Tomac (PMP) și Ludovic Orban (FD). În programul acestora, figurează participarea la cea de-a doua ediție a Convenției românilor de pretutindeni: la eveniment sunt discutate problemele de actualitate ale românilor stabiliți în alte state ale Uniunii Europene, din Republica Moldova, dar și din Statele Unite și Canada, conform unui anunț al USR.

La Iași va ajunge și liderul AUR George Simion care, de regulă, mobilizează membri AUR la astfel de evenimente, în programul acestui partid fiind inclusiv un marș pe traseul Piața Unirii – Palatul Culturii.

Condica se semnează prima dată la Aeroport

Festivitățile de sărbătorire a 165 de ani de la unirea Principatelor Române, dublate acum de încărcătura electorală a anului 2024, vor atrage azi și mâine practic toată floarea politică a României la Iași. „Prezența” se va face marți dimineață la Aeroportul Iași, unde administrația locală vrea să prezinte singurul mare obiectiv de investiții realizat în acest mandat: terminalul de pasageri T4. Este vorba de investiția în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei, finanțată în bună parte prin Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care a fost construit un terminal de pasageri uriaș, iar parcarea a fost reamenajată și extinsă. 

La vizitarea acestei noi structuri aeroportuare, care urmează să devină operațională odată cu intrarea României în Spațiul Schengen „aerian” la sfârșitul lunii martie, au fost invitate mai multe personalități, politice și din partea instituțiilor și firmelor reprezentative locale.

Primăria face apel la calm

Manifestările dedicate aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfășura în Piața Unirii. Acestea vor începe în jurul orei 10.00 cu un concert de muzică populară. O oră mai târziu sunt programate manifestările oficiale: un ceremonial religios, discursuri ale oficialităților locale și centrale, depuneri de coroane la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o defilare militară și Hora Unirii. În jurul orelor 12.00-12.30, Primăria va organiza și o masă populară.

Accesul în Piața Unirii va fi unul strict, având în vedere incidentele din anii trecuți: primarul Mihai Chirica a fost stropit cu iaurt, iar liderul AUR George Simion cu cerneală. În 2023, între scenă și participanți au fost două rânduri de garduri, iar, între ele, cordoane de jandarmi.

În Piață sunt așteptate și scandări: în ultima perioadă, mai multe voci din societatea civilă au reproșat guvernului faptul că proiectul autostrăzii A8 bate pasul pe loc, fiind înregistrate întârzieri majore în finalizarea studiilor tehnice. Anual, reprezentanții asociațiilor care militează pentru construirea autostrăzi au protestat pașnic, prin afișarea unor pancarte și scandarea unor lozinci.

O acțiune în Piața Unirii va fi organizată și de simpatizanții AUR: aceștia vor porni în marș spre Palatul Culturii, după ce se vor prinde în Hora Unirii.

„Facem apel la toți participanții să respecte și să păstreze atmosfera sobră și civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel!”, se arată într-o comunicare a Primăriei.

Printre măsurile anunțate de autorități, se numără și „dirijarea autovehiculelor participanților din alte localități spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri”. În ceea ce privește accesul rutier, circulația va fi închisă în zona din Piața Unirii pe perioada derulării manifestărilor, de dimineață și până la prânz.

SURSA FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Comentarii