Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, ar vrea să se întâlnească cu Putin în zona de conflict din Donbas

miercuri, 21 aprilie 2021, 10:44
2 MIN
 Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, ar vrea să se întâlnească cu Putin în zona de conflict din Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin la o întâlnire în zona de conflict cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, în vederea unei scăderi a tensiunilor între cele două ţări, relatează AFP.

”Domnule Putin, sunt pregătit (…) să vă propun să mă întâlniţi în orice loc în Donbasul ucrainean, unde războiul continuă”, a declarat Zelenski marţi, într-un discurs adresat naţiunii. ”Milioane de vieţi” sunt în joc în Războiul dintre Ucraina şi Rusia, a avertizat preşedintele ucrainean.

”Preşedintele rus a spus într-o zi că, dacă o încăierare este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Însă, în opinia mea, orice lider trebuie să înţeleagă că o încăierare nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba (…) despre un război adevărat şi milioane de vieţi”, a spus şeful statului ucrainean în discursul său.

”Vrea Ucraina război? Nu. Este pregătită? Da. (…) Nu ne este frică, pentru că avem o armată şi apărători incredibili”, a subliniat preşedintele ucrainean. ”Noi nu distrugem alte pământuri şi alte popoare. Însă acest lucru nu înseamnă că vom permite să fim distruşi”, a subliniat el.

În urma unui armistiţiu larg respectat în a doua jumătate a lui 2020, confruntări armate s-au multiplicat în Donbas, de la începutul anului, între forţele Kievului şi separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Rusia.

În paralel tensiuni au crescut cu Moscova, care a desfăşurat în ultimele săptămâni zeci de mii de militari în apropiere de fronteira Ucrainei, alimentând temeri cu privire la ooperaţiune militară de amploare.

Cititi si: Spionajul american: Moscova “nu vrea un conflict direct” cu SUA privind Ucraina

Ucraina acuză Rusia de faptul că ar căuta un pretext să o invadeze, în timp ce Moscova dă asigurări că nu ameninţă pe numeni, denunţând totodată ”provocări” ucrainene. Războiul din estul Ucrainei s-a soladt cu peste 13.000 de morţi din 2014, când a izbucnit în urma anexării Crimeei de către Moscova.

 

 

Comentarii