Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surprize la admiterea la liceu. Simulare ZdI: mediile de intrare, şi cu 30 sutimi mai mari

GALERIE
elevi
  • elevi
- +
Calculele Ziarului de Iaşi arată că ultimele de medii de admitere în colegiile ieşene vor fi mai mari şi cu 30 de sutimi faţă de anul trecut.

Ultimii elevi admişi la colegiile ieşene, potrivit calculelor Ziarului de Iaşi, vor avea medii cu aproximativ 30 de sutimi mai mari faţă de anul trecut. Şi asta cel puţin în cazul primelor 2.000 de poziţii, acolo unde se dă „bătălia“ pentru liceele de top din Iaşi. Practic, Ziarul de Iaşi a comparat mediile din 2019 care se aflau pe diferite poziţii, din 100 în 100, în topul notelor la Evaluarea Naţională, cu cele din acest an. Astfel, dacă în primele câteva sute de poziţii diferenţele erau doar de 10-15 sutimi, spre coada clasamentului se ajunge la diferenţe de aproape un punct. Ziarul de Iaşi va reveni cu calcule mult mai exacte privind media minimă de admitere, pe fiecare colegiu în parte, aşa cum de altfel facem în fiecare an, dar asta după ce Ministerul Educaţiei va face publice, probabil sâmbătă, mediile de admitere la nivel naţional, medii care cuprind, pe lângă cele de la Evaluare, şi pe cele de absolvire, ce contează în proporție de 20% în media de admitere a elevului. Ca urmare, aceste 40 de sutimi în plus la evaluare anul acesta se vor reflecta în media minimă de admitere pe colegiile cele mai solicitate, ca o medie pe oraş, de 80% din 40 de sutimi, adică 32 de sutimi. Repetăm, ca medie, pentru că în cazul secţiilor de top ale acestor colegii, diferenţele vor fi mai puţin pronunţate, probabil de 10-15 sutimi.

Imediat după susţinerea probelor de la Evaluarea Naţională, mai mulţi experţi din educaţie menţionau faptul că, urmare a subiectelor uşoare, mediile de admitere din acest an vor fi cu peste 20 de sutimi mai mari decât anul trecut. Comparând însă mediile de la Evaluarea Naţională, care înseamnă 80% din media de admitere, putem vedea că diferenţa ar putea fi chiar mai mare de 20 de sutimi în cazul multor licee, calculele noastre indicând medii la evaluare mai mari anul acesta, ca o medie pe judeţ în primele 2.000 de poziţii, de 40 de sutimi.

Concret, comparând listele cu mediile din judeţ din 2019 şi din acest an putem vedea faptul că, încă de la primele 200 de poziţii, există o diferenţă de 5 sutimi între poziţii similare. Practic, pe poziţia 100 în 2019 se afla media 9,85, iar în acest an regăsim pe această poziţie media 9,90, iar media 9,75 devine în acest an media 9,80.

Diferenţa creşte la 10 sutimi odată ce ajungi la poziţia 300, şi se dublează încă o dată la poziţia 500. Practic, media 9,37 în 2019 este echivalentul mediei 9,55 în acest an (18 sutimi în plus). Între poziţia 600 dintre cele două topuri şi poziţia 1.000 diferenţele cresc treptat. Astfel, media 9,15 în 2019 devine 9,40 în acest an, adică 25 de sutimi diferenţă, media 9,00 devine 9,32, media 8,90 devine în acest an 9,25, iar 8,75 devine în acest an 9,17, adică cu 42 de sutimi mai mare.

Diferenţe de aproape un punct spre coada clasamentului. Media 6 a crescut la 7

Pe măsură ce coborâm în clasament, diferenţele devin din ce în ce mai mari. Practic, media 8,60 devine 9,10 anul acesta, media 8,50 devine 9,02, iar 8,27 devine 8,85 în acest an, a­dică 58 de sutimi diferenţă. Între media de pe poziţia 1.500 şi cea care se află în acest an pe această poziţie regăsim o diferenţă de 60 de sutimi, diferenţă care se majorează la 65 de sutimi la poziţia 1.800 şi ajunge la 70 de sutimi pe poziţia 2.000. Cu alte cuvinte, me­dia 7,67 în anul 2019 a de­venit în acest an 8,37.

Pen­tru a ne referi numai la ad­miterea la liceele cele mai solicitate din judeţ ne-am oprit la poziţia 2.000, ajun­gând aici din 100 în 100 de poziţii şi notând diferenţa, diferenţe pe care în final le-am adunat şi am făcut me­dia lor. Aceasta dă o medie a diferenţelor între anul 2020 şi 2019 de peste 39 de sutimi. Trebuie menţionat însă aici că această diferenţă la ultima medie de admite­re este foarte probabil că se va regăsi la secţiile mai puţin solicitate ale liceelor de elită, caz în care diferenţa faţă de anul trecut nu este exclus să fie chiar mai mare de 40 de sutimi. Dar această diferenţă, cum am arătat mai sus, e posibil să fie mult mai mică, de sub 20 de sutimi, în cazul sec­ţiilor extrem de solicitate, în cazul lor competiţia fiind între mediile de top, de sub poziţia 500, unde aşa cum am arătat mai sus direfen­ţele între poziţiile din 2019 şi cele din 2020 sunt de circa 10-20 de sutimi.

Diferenţe mai mari la liceele mai puţin solicitate

Chiar dacă „marea bătălie“ se va da între primii 2.000 de elevi din acest top, dacă ne raportăm la anii anteriori putem vedea însă că şi la liceele mai puţin căutate este foarte posibil să crească media de admitere, mai ales că spre coada clasamentului diferenţele devin tot mai mari între mediile de anul trecut şi cele din acest an. Astfel, ajungem la o diferenţă de 78 de sutimi între media din 2019 şi cea din acest an care se află pe poziţia 2.300, adică 7,37 devine 8,15, diferenţă care se stabilizează până aproape de poziţia 3.000, cand aceasta creşte din nou. Mai exact, media 6,75 devine 7,55, adică cu 80 de sutimi mai mare, iar mai jos în clasament, media 6,25 devine 7,12 în acest an, adică cu 87 de sutimi mai mare.

Calculăm mediile de admitere cu exactitate de câteva sutimi la începutul săptămânii viitoare

Ziarul de Iaşi a publicat în fiecare an, după o metodă „patentată“ de redactorii noştri, dar verificată îndelung în experienţă, cu o exactitate de 2-3 sutimi, mediile minime de admitere la toate liceele de top din Iaşi. Pentru acest demers vom avea nevoie însă de clasamentul mediilor de admitere pentru toţi elevii, medii care vor fi publicate de MEC abia sâmbătă, şi care se calculează după formula 80% media de la evaluare a elevului şi 20% media anilor de studiu din gimnaziu. După ce vom avea acest clasament al MEC, Ziarul de Iaşi va publica simularea mediilor minime de admitere la liceele de top, o simulare, cum spuneam, cu o exactitate de sub 5 sutimi. Vom publica acest clasament cel mai probabil în ediţia de luni. Vom anunţa însă aceasta cu o zi înainte.

Anul acesta am făcut însă şi această simulare suplimentară, pe care nu am mai făcut-o până acum, urmare a diferenţelor foarte mari, fără precedent, între mediile din doi ani consecutivi, 2019 şi 2020 în acest caz, dar şi pentru a oferi celor interesaţi o orientare suplimentară, mai din timp, în privinţa alegerii opţi­unilor.

Mediile de admitere de anul trecut, pe colegii şi licee mari, le găsiţi în cele două tabele ataşate:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri