anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității

GALERIE
DIANA-ILIESCU-BULGARU
 • DIANA-ILIESCU-BULGARU
- +

Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București George Cristian Curcă a dispus eliminarea testării virginității la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispoziția vizează doar INML, niciun alt institut medico-legal din țară și nici serviciile județene de medicină legală. 

ONG-urile din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), precum și organizații internaționale, susțin că testarea virginității la cerere reprezintă o practică definită de drept dureroasă, umilitoare și traumatică. De altfel, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate.

”Deocamdată, eliminarea testării virginității la cerere este doar cu titlu de recomandare din partea Comisiei Europene. Această procedură există încă în practica medico-legală și se apelează la ea, mai ales atunci când este vorba de suspiciune de agresiune sexuală. De exemplu, am avut cazuri când mama acuza soțul, vecinul etc. că i-a violat fiica minoră. În astfel de cazuri ești obligat să sesizezi organele de cercetare penală. Uneori, din păcate, este adevărat, alteori, copilul este folosit ca obiect de șantaj împotriva soțului sau a persoanei vizate”, explică Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași.

Testele de virginitate se realizează în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți. 

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune, susțin activistele care promovează drepturile femeilor.

”De la începutul anului acesta și până în prezent am avut o singură solicitare de acest gen din partea părinților. Și INML București a avut tot o singură solicitare. În anii trecuți au fost mai multe. Tiparul este următorul: părinți plecați în străinătate, vin după un an sau mai mulți ani acasă și, reintrându-și în rolul de mamă sau tată, își aduc copila să vadă dacă a fost ”cuminte” în lipsa lor. Așa cum spuneam, din fericire, anul acesta am avut doar o singură asemenea solicitare”, a mai completat Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru.

ONG-urile din Rețeaua VIF au cerut scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară.
Practica testării virginității, sunt de părere activistele care promovează drepturile femeilor,  este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

Lansată în urmă cu două săptămâni, campania #DeNetestat, inițiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a strâns zeci de mii de semnături împotriva acestei practici apreciate drept una arhaică.

INML București a anunțat că se vor efectua aceste teste „în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”, dar „numai în procedură oficială, la solicitarea poliției”, arată decizia institutului.

”Poate mai multă educație ar putea liniști mai mult grijile părinților privind viața socială, personală, sexuală, dacă vreți, a copiilor lor. Pe de altă parte, la acest moment, vorbim doar de o recomandare a Comisiei Europene în privința testării virginității la cerere. De aceea, pentru a avea o atitudine unitară ar trebui ca ONG-urile implicate în acest demers să facă toate diligențele pentru a transforma recomadarea în lege”, a conchis directorul IML Iași.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.