De Sănătate

Punem punctul pe știi

Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității

joi, 23 iunie 2022, 07:51
3 MIN
 Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității

Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București George Cristian Curcă a dispus eliminarea testării virginității la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispoziția vizează doar INML, niciun alt institut medico-legal din țară și nici serviciile județene de medicină legală. 

ONG-urile din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), precum și organizații internaționale, susțin că testarea virginității la cerere reprezintă o practică definită de drept dureroasă, umilitoare și traumatică. De altfel, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate.

”Deocamdată, eliminarea testării virginității la cerere este doar cu titlu de recomandare din partea Comisiei Europene. Această procedură există încă în practica medico-legală și se apelează la ea, mai ales atunci când este vorba de suspiciune de agresiune sexuală. De exemplu, am avut cazuri când mama acuza soțul, vecinul etc. că i-a violat fiica minoră. În astfel de cazuri ești obligat să sesizezi organele de cercetare penală. Uneori, din păcate, este adevărat, alteori, copilul este folosit ca obiect de șantaj împotriva soțului sau a persoanei vizate”, explică Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași.

Testele de virginitate se realizează în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți. 

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune, susțin activistele care promovează drepturile femeilor.

”De la începutul anului acesta și până în prezent am avut o singură solicitare de acest gen din partea părinților. Și INML București a avut tot o singură solicitare. În anii trecuți au fost mai multe. Tiparul este următorul: părinți plecați în străinătate, vin după un an sau mai mulți ani acasă și, reintrându-și în rolul de mamă sau tată, își aduc copila să vadă dacă a fost ”cuminte” în lipsa lor. Așa cum spuneam, din fericire, anul acesta am avut doar o singură asemenea solicitare”, a mai completat Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru.

ONG-urile din Rețeaua VIF au cerut scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară.
Practica testării virginității, sunt de părere activistele care promovează drepturile femeilor,  este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

Lansată în urmă cu două săptămâni, campania #DeNetestat, inițiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a strâns zeci de mii de semnături împotriva acestei practici apreciate drept una arhaică.

INML București a anunțat că se vor efectua aceste teste „în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”, dar „numai în procedură oficială, la solicitarea poliției”, arată decizia institutului.

”Poate mai multă educație ar putea liniști mai mult grijile părinților privind viața socială, personală, sexuală, dacă vreți, a copiilor lor. Pe de altă parte, la acest moment, vorbim doar de o recomandare a Comisiei Europene în privința testării virginității la cerere. De aceea, pentru a avea o atitudine unitară ar trebui ca ONG-urile implicate în acest demers să facă toate diligențele pentru a transforma recomadarea în lege”, a conchis directorul IML Iași.

 

Comentarii