Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității

GALERIE
DIANA-ILIESCU-BULGARU
  • DIANA-ILIESCU-BULGARU
- +

Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București George Cristian Curcă a dispus eliminarea testării virginității la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispoziția vizează doar INML, niciun alt institut medico-legal din țară și nici serviciile județene de medicină legală. 

ONG-urile din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), precum și organizații internaționale, susțin că testarea virginității la cerere reprezintă o practică definită de drept dureroasă, umilitoare și traumatică. De altfel, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate.

”Deocamdată, eliminarea testării virginității la cerere este doar cu titlu de recomandare din partea Comisiei Europene. Această procedură există încă în practica medico-legală și se apelează la ea, mai ales atunci când este vorba de suspiciune de agresiune sexuală. De exemplu, am avut cazuri când mama acuza soțul, vecinul etc. că i-a violat fiica minoră. În astfel de cazuri ești obligat să sesizezi organele de cercetare penală. Uneori, din păcate, este adevărat, alteori, copilul este folosit ca obiect de șantaj împotriva soțului sau a persoanei vizate”, explică Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași.

Testele de virginitate se realizează în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți. 

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune, susțin activistele care promovează drepturile femeilor.

”De la începutul anului acesta și până în prezent am avut o singură solicitare de acest gen din partea părinților. Și INML București a avut tot o singură solicitare. În anii trecuți au fost mai multe. Tiparul este următorul: părinți plecați în străinătate, vin după un an sau mai mulți ani acasă și, reintrându-și în rolul de mamă sau tată, își aduc copila să vadă dacă a fost ”cuminte” în lipsa lor. Așa cum spuneam, din fericire, anul acesta am avut doar o singură asemenea solicitare”, a mai completat Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru.

ONG-urile din Rețeaua VIF au cerut scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară.
Practica testării virginității, sunt de părere activistele care promovează drepturile femeilor,  este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

Lansată în urmă cu două săptămâni, campania #DeNetestat, inițiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a strâns zeci de mii de semnături împotriva acestei practici apreciate drept una arhaică.

INML București a anunțat că se vor efectua aceste teste „în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”, dar „numai în procedură oficială, la solicitarea poliției”, arată decizia institutului.

”Poate mai multă educație ar putea liniști mai mult grijile părinților privind viața socială, personală, sexuală, dacă vreți, a copiilor lor. Pe de altă parte, la acest moment, vorbim doar de o recomandare a Comisiei Europene în privința testării virginității la cerere. De aceea, pentru a avea o atitudine unitară ar trebui ca ONG-urile implicate în acest demers să facă toate diligențele pentru a transforma recomadarea în lege”, a conchis directorul IML Iași.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri