Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Azi, concursul pentru admiterea într-a V-a. Concurenţă record

GALERIE
admitere
  • admitere
- +

Sute de elevi ieşeni de clasa a IV-a susţin astăzi admiterea pentru clasa a V-a la trei dintre liceele din Iaşi. Sunt organizate testări la Limba română şi Matematica la Colegiul Naţional, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” şi Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Anul acesta, există licee în care concurenţa este acerbă: 7,25 elevi pe un singur loc!

Astăzi, 14 mai, sunt testări pentru admiterea în clasa a V-a pentru trei licee ieşene. Pe data de 28 vor urma concursuri de admitere şi la Colegiul „E. Racoviţă“, Colegiul „C. Negruzzi”, Liceul „D. Cantemir“, la Colegiul „M. Eminescu”, Liceul „M. Costin” şi la Liceul „Al.I. Cuza“. Pentru admiterea de astăzi cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Liceul „V. Alecsandri: 522, urmat de Colegiul Naţional - 400. La Liceul de Informatică s-au înscris 220 de elevi.

Care este concurenţa?

Naţional - Aici s-au înscris circa 400 de elevi, aşadar, sunt circa 3,07 concurenţi pe un loc. Oferta educaţională a Colegiului Naţional cuprinde 5 clase, dintre care 2 cu studiul intensiv al limbii engleze, fiind disponibile în total 130 de locuri. Directorul Elena Calistru explică faptul că numărul concurenţilor este preponderent asemănător cu cel de anul trecut. „Majoritatea copiilor sunt înscrişi la ambele probe, şi română, şi matematică, iar acestea depind şi de numărul de elevi care termină în generaţie, în fiecare an, care este un element important. Noi am postat pe site modele de teste de antrenament şi baremele de testare, tocmai pentru a-i ajuta pe elevi . Ei trebuie să vină cu încredere, fără emoţii, ştim că este un examen foarte important pentru ei, că cei doi ani de pandemie au contat pentru ei, mai ales pentru pregătirea emoţională în situaţie de examen”, a adăugat Elena Calistru. Elevii susţin concursul „Alexandru Myller” la Matematică şi „Nicolae Labiş” la Limba română.

Informatică - Sunt dispobile 78 de locuri, adică trei clase pentru a V-a. În acest moment, sunt 2,8 elevi/loc. „Avem 220 elevi înscrişi la testarea „Urmaşii lui Moisil”. Eu cred că la noi s-au înscris elevii onoraţi să devină urmaşi ai distinsului academician Grigore C. Moisil. Îi aşteptăm cu nerăbdare şi bucurie pe viitorii elevi ai claselor a V-a pentru a dezvolta împreună comunitatea LIIS şi şcoala viitorului”, a afirmat Adina Romanescu, directorului liceului. Modalitatea de ocupare a locurilor propuse este aceeaşi ca în anii anteriori: în ordinea descrescătoare a punctajelor cumulate obţinute la cele două probe, ponderea fiind de 40% din punctajul realizat la Limba română şi 60% din cel de la Matematică.

Alecsandri - S-au înscris 522 de participanţi. Până acum, la Liceul Alecsandri este cea mai mare concurenţă de până acum, adică 7,25 elevi pe un singur loc. Aceştia susţin examenul „Micii alecsandrişti” la Limba română şi „Euclid” la Matematică. Oferta cuprinde 3 clase, adică un număr total de 72 locuri, o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze şi o clasă cu studiul intensiv al limbii germane. Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 15 mai.

Potrivit reglementărilor, testările care au loc anual sunt luate în considerare pentru admiterea în clasa a V-a doar dacă cererea depăşeşte oferta. Acest lucru se întâmplă la Iaşi în cazul tuturor liceelor de elită, şi nu numai. Anul acesta se află în această situaţie nouă unităţi de învăţământ. În ceea ce priveşte anii anteriori, fiecare şcoală avea posibilitatea de a-şi stabili data de desfăşurare a concursului propriu, iar datele erau total diferite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri