anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Azi, concursul pentru admiterea într-a V-a. Concurenţă record

GALERIE
admitere
 • admitere
- +

Sute de elevi ieşeni de clasa a IV-a susţin astăzi admiterea pentru clasa a V-a la trei dintre liceele din Iaşi. Sunt organizate testări la Limba română şi Matematica la Colegiul Naţional, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” şi Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Anul acesta, există licee în care concurenţa este acerbă: 7,25 elevi pe un singur loc!

Astăzi, 14 mai, sunt testări pentru admiterea în clasa a V-a pentru trei licee ieşene. Pe data de 28 vor urma concursuri de admitere şi la Colegiul „E. Racoviţă“, Colegiul „C. Negruzzi”, Liceul „D. Cantemir“, la Colegiul „M. Eminescu”, Liceul „M. Costin” şi la Liceul „Al.I. Cuza“. Pentru admiterea de astăzi cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Liceul „V. Alecsandri: 522, urmat de Colegiul Naţional - 400. La Liceul de Informatică s-au înscris 220 de elevi.

Care este concurenţa?

Naţional - Aici s-au înscris circa 400 de elevi, aşadar, sunt circa 3,07 concurenţi pe un loc. Oferta educaţională a Colegiului Naţional cuprinde 5 clase, dintre care 2 cu studiul intensiv al limbii engleze, fiind disponibile în total 130 de locuri. Directorul Elena Calistru explică faptul că numărul concurenţilor este preponderent asemănător cu cel de anul trecut. „Majoritatea copiilor sunt înscrişi la ambele probe, şi română, şi matematică, iar acestea depind şi de numărul de elevi care termină în generaţie, în fiecare an, care este un element important. Noi am postat pe site modele de teste de antrenament şi baremele de testare, tocmai pentru a-i ajuta pe elevi . Ei trebuie să vină cu încredere, fără emoţii, ştim că este un examen foarte important pentru ei, că cei doi ani de pandemie au contat pentru ei, mai ales pentru pregătirea emoţională în situaţie de examen”, a adăugat Elena Calistru. Elevii susţin concursul „Alexandru Myller” la Matematică şi „Nicolae Labiş” la Limba română.

Informatică - Sunt dispobile 78 de locuri, adică trei clase pentru a V-a. În acest moment, sunt 2,8 elevi/loc. „Avem 220 elevi înscrişi la testarea „Urmaşii lui Moisil”. Eu cred că la noi s-au înscris elevii onoraţi să devină urmaşi ai distinsului academician Grigore C. Moisil. Îi aşteptăm cu nerăbdare şi bucurie pe viitorii elevi ai claselor a V-a pentru a dezvolta împreună comunitatea LIIS şi şcoala viitorului”, a afirmat Adina Romanescu, directorului liceului. Modalitatea de ocupare a locurilor propuse este aceeaşi ca în anii anteriori: în ordinea descrescătoare a punctajelor cumulate obţinute la cele două probe, ponderea fiind de 40% din punctajul realizat la Limba română şi 60% din cel de la Matematică.

Alecsandri - S-au înscris 522 de participanţi. Până acum, la Liceul Alecsandri este cea mai mare concurenţă de până acum, adică 7,25 elevi pe un singur loc. Aceştia susţin examenul „Micii alecsandrişti” la Limba română şi „Euclid” la Matematică. Oferta cuprinde 3 clase, adică un număr total de 72 locuri, o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze şi o clasă cu studiul intensiv al limbii germane. Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 15 mai.

Potrivit reglementărilor, testările care au loc anual sunt luate în considerare pentru admiterea în clasa a V-a doar dacă cererea depăşeşte oferta. Acest lucru se întâmplă la Iaşi în cazul tuturor liceelor de elită, şi nu numai. Anul acesta se află în această situaţie nouă unităţi de învăţământ. În ceea ce priveşte anii anteriori, fiecare şcoală avea posibilitatea de a-şi stabili data de desfăşurare a concursului propriu, iar datele erau total diferite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.