Azi, concursul pentru admiterea într-a V-a. Concurenţă record

sâmbătă, 14 mai 2022, 02:00
3 MIN
 Azi, concursul pentru admiterea într-a V-a. Concurenţă record

Sute de elevi ieşeni de clasa a IV-a susţin astăzi admiterea pentru clasa a V-a la trei dintre liceele din Iaşi. Sunt organizate testări la Limba română şi Matematica la Colegiul Naţional, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” şi Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Anul acesta, există licee în care concurenţa este acerbă: 7,25 elevi pe un singur loc!

Astăzi, 14 mai, sunt testări pentru admiterea în clasa a V-a pentru trei licee ieşene. Pe data de 28 vor urma concursuri de admitere şi la Colegiul „E. Racoviţă“, Colegiul „C. Negruzzi”, Liceul „D. Cantemir“, la Colegiul „M. Eminescu”, Liceul „M. Costin” şi la Liceul „Al.I. Cuza“. Pentru admiterea de astăzi cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Liceul „V. Alecsandri: 522, urmat de Colegiul Naţional – 400. La Liceul de Informatică s-au înscris 220 de elevi.

Care este concurenţa?

Naţional – Aici s-au înscris circa 400 de elevi, aşadar, sunt circa 3,07 concurenţi pe un loc. Oferta educaţională a Colegiului Naţional cuprinde 5 clase, dintre care 2 cu studiul intensiv al limbii engleze, fiind disponibile în total 130 de locuri. Directorul Elena Calistru explică faptul că numărul concurenţilor este preponderent asemănător cu cel de anul trecut. „Majoritatea copiilor sunt înscrişi la ambele probe, şi română, şi matematică, iar acestea depind şi de numărul de elevi care termină în generaţie, în fiecare an, care este un element important. Noi am postat pe site modele de teste de antrenament şi baremele de testare, tocmai pentru a-i ajuta pe elevi . Ei trebuie să vină cu încredere, fără emoţii, ştim că este un examen foarte important pentru ei, că cei doi ani de pandemie au contat pentru ei, mai ales pentru pregătirea emoţională în situaţie de examen”, a adăugat Elena Calistru. Elevii susţin concursul „Alexandru Myller” la Matematică şi „Nicolae Labiş” la Limba română.

Informatică – Sunt dispobile 78 de locuri, adică trei clase pentru a V-a. În acest moment, sunt 2,8 elevi/loc. „Avem 220 elevi înscrişi la testarea „Urmaşii lui Moisil”. Eu cred că la noi s-au înscris elevii onoraţi să devină urmaşi ai distinsului academician Grigore C. Moisil. Îi aşteptăm cu nerăbdare şi bucurie pe viitorii elevi ai claselor a V-a pentru a dezvolta împreună comunitatea LIIS şi şcoala viitorului”, a afirmat Adina Romanescu, directorului liceului. Modalitatea de ocupare a locurilor propuse este aceeaşi ca în anii anteriori: în ordinea descrescătoare a punctajelor cumulate obţinute la cele două probe, ponderea fiind de 40% din punctajul realizat la Limba română şi 60% din cel de la Matematică.

Alecsandri – S-au înscris 522 de participanţi. Până acum, la Liceul Alecsandri este cea mai mare concurenţă de până acum, adică 7,25 elevi pe un singur loc. Aceştia susţin examenul „Micii alecsandrişti” la Limba română şi „Euclid” la Matematică. Oferta cuprinde 3 clase, adică un număr total de 72 locuri, o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze şi o clasă cu studiul intensiv al limbii germane. Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 15 mai.

Potrivit reglementărilor, testările care au loc anual sunt luate în considerare pentru admiterea în clasa a V-a doar dacă cererea depăşeşte oferta. Acest lucru se întâmplă la Iaşi în cazul tuturor liceelor de elită, şi nu numai. Anul acesta se află în această situaţie nouă unităţi de învăţământ. În ceea ce priveşte anii anteriori, fiecare şcoală avea posibilitatea de a-şi stabili data de desfăşurare a concursului propriu, iar datele erau total diferite.

Comentarii