Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
O investiţie majoră a familiei şefului Consiliului Judeţean Iaşi a fost derulată fără autorizaţie de construire. Culmea, emiterea acestui act intră în competenţa instituţiei conduse de către liberalul Costel Alexe. „Grădina zoologică” de la Sculeni, aşa cum apărea în dosarul „Tabla” al DNA, a fost amenajată sub ochii autorităţilor fără ca, aparent, vreo instituţie de control să facă verificări.
Lucrările au început de câţiva ani, iar zona de agrement a fost deschisă publicului larg în luna septembrie, la scurt timp după ce „Ziarul de Iaşi” a prezentat amenajările făcute de firma Corporex SRL, condusă de fosta soţie a lui Costel Alexe.
La solicitarea ZDI, Consiliul Judeţean a confirmat ieri că, pentru amenajările de la Sculeni, au fost emise doar certificate de urbanism pentru intrare în legalitate. Raluca Alexe, fosta soţie a şefului CJ, ne-a declarat ieri că, în primă instanţă, au fost executate „lucrări de reparaţii, modernizare şi zugrăveli, fără a se interveni asupra structurii de rezistenţă sau a caracteristicilor iniţiale ale construcţiilor”.
„Ulterior, la evaluarea făcută de un proiectant autorizat, am fost informaţi că este necesară autorizaţie şi am început demersurile pentru solicitarea eliberării de către autorităţile competente”, a spus aceasta.
În acelaşi timp, ea a subliniat că ferma-parc este deschisă publicului doar în zona outdoor, iar în clădirile în curs de autorizare „nu este permis accesul publicului şi nu se desfăşoară activităţi cu vizitatorii”.
„Ne dorim ca vizitatorii noştri să aibă parte de experienţe frumoase, în siguranţă şi să îşi creeze amintiri de poveste în Arcaland”, a completat aceasta. Costel Alexe s-a delimitat de investiţie.
Verificările ZDI au revelat că CJ a emis, în luna aprilie 2022, certificatele 71, 72 şi 73 care vizau următoarele tipuri de lucrări: „modernizare, reconversie clădire C1 în pensiune”, „renovare, reabilitare la nivelul fondului construit existent (amenajări interioare pentru bucătărie de vară, magazie şi spaţii de depozitare) pentru clădire C1 – construcţie anexă şi construire anexă gospodărească” şi, respectiv, „reconstruire, reparare a anexelor gospodăreşti ale exploataţiilor agricole în scopul protejării maşinilor agricole, animalelor şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul lucrărilor agricole”.
Toate aceste tipuri de lucrări au fost executate fără autorizaţie de construire.
„S-au eliberat cele trei certificate în aprilie, pentru intrări în legalitate. Până la această dată, nu s-au solicitat autorizaţii de construire”, se arată într-un răspuns al Biroului de presă al CJ Iaşi.
Verificările ZDI au arătat că beneficiarul, firma Corporex, nu are aviz nici de la Comisia zonală a monumentelor istorice, aviz obligatoriu având în vedere că lucrările au fost executate în apropierea Bisericii „Sf. Nicolae”, lăcaş de cult care este monument istoric.
ZDI a prezentat pe larg proiectul de la Sculeni la finalul lunii august 2022, în contextul în care, în mediul online şi offline, fusese lansată o campanie care anunţa inaugurarea fermei-parc de lângă frontieră.
La faţa locului, reporterii ZDI au observat peste 30 de animale şi zeci de specii de păsări. Printre animalele care populează zona de agrement se numără bivoli, cerbi lopătari, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi. În ceea ce priveşte păsările, în fermă sunt struţi, emu, fazani, păuni, găini (diverse specii), porumbei, raţe şi altele.
Aşa cum relatam în luna august, pe latura nordică a amplasamentului a fost realizat un pârâu care înconjoară o insuliţă, pe care se poate ajunge pe un podeţ, iar în imediata apropiere este o pisicină de mari dimensiuni, flancată de o corabie din lemn şi o moară de vânt, amenajate pentru petreceri tematice.
O „piesă de rezistenţă” a parcului, cel puţin în ceea ce priveşte activităţile pentru copii, este o construcţie pe cadru metalic, placată cu lemn, care va găzdui un loc de joacă de tip „western”.
În apropierea locului a fost amenajat un cort indian de mari dimensiuni. În ferma-parc mai există şi alte construcţii, iar fiecare sală de evenimente are amenajări exterioare cu terase sau alte locuri de relaxare, iar, în unele cazuri, sunt situate lângă cuşti în care vieţuiesc papagali sau alte specii de păsări.
Costel Alexe a declarat, în august, pentru ZDI, că ferma-parc este o iniţiativă a fostei soţii, negând vreo implicare. Totuşi, şeful judeţului este unic asociat al firmei Domeniul Arca SRL, cu sediul la Sculeni, societate înfiinţată la doi ani (2019) după ce ZDI a scris pentru prima dată despre intenţia lui Costel Alexe de a amenaja o fermă în localitatea de frontieră, iar, în acelaşi timp, zona de agrement poartă numele „Arcaland”.
CITESTE SI: Alexe, la judecată în dosarul "Tabla". Înalta Curte va decide. El neagă tot
Însă, investiţia a fost implementată de firma Corporex, în care este asociată fosta soţie a lui Alexe, în timp ce şeful judeţului nu apare în acte. O ciudăţenie: pentru anul trecut, conform portalului Listafirme.ro, Corporex a declarat o cifră de afaceri egală cu zero: firma nu a avut venituri, nici cheltuieli, nici profit, nici angajaţi.
Despre divorţul soţilor Alexe, presa a scris că ar fi fost unul formal, care ar fi fost decis în contextul problemelor juridice ale şefului judeţului. Ferma-parc de la Sculeni apare în dosarul „Tabla”, în care Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pe motiv că ar fi luat mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.
Potrivit rechizitoriului făcut de procurori, tabla ar fi fost folosită chiar pentru amenajările de la ferma-parc din Sculeni, în prima parte a anului 2020, înainte de divorţul celor doi. Costel Alexe a respins, în mai multe rânduri, acuzaţiile DNA.
Fosta soţie a şefului judeţului a precizat, într-un punct de vedere trimis ZDI, că, în momentul achiziţionării s-au executat lucrări de reparaţii, modernizare şi zugrăveli, fără a se interveni asupra structurii de rezistenţă sau a caracteristicilor iniţiale ale construcţiilor, astfel încât nu a fost necesară solicitarea autorizării.
„De asemenea, pe suprafaţa parcului existau deja şi o parte dintre anexele gospodăreşti (spre exemplu voliera pentru păuni, fânarul) asupra cărora s-a intervenit pentru consolidare, reparaţii şi înlocuire tâmplărie, cu respectarea formei şi dimensiunilor iniţiale. Construcţiile noi, care includ anexe gospodăreşti şi adăposturile animalelor, au fost ridicate pe structuri uşoare, din lemn”, a declarat Raluca Alexe.
Ea a precizat că, ulterior executării acestor lucrări, ar fi aflat de faptul că ar fi trebuit autorizate, cel puţin parte din ele.
„La evaluarea făcută de un proiectant autorizat, am fost informaţi că este necesară autorizaţie şi am început demersurile pentru solicitarea eliberării de către autorităţile competente. În clădirile care sunt în curs de autorizare, nu este permis accesul publicului şi nu se desfăşoară activităţi cu vizitatorii. Toate spaţiile publice deschise respectă normele de securitate”, a mai spus Raluca Alexe.
Cuvinte cheie: + ferma, alexe, autorizatie, constructie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Roger Waters înfurie Ucraina, la ONU, denunţând invazia rusă şi pe ”provocatorii” acesteia
O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.