anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Comunism pentru copii sau distopia binelui

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

În loc de motto: omul de bine/ nu vrea binele tău/ ci binele său/ care e musai bun/ şi pentru tine./ a, nu-ţi convine?/ ee, să-ţi fie de bine!

Recent, am fost la librărie. Chiar de două ori. Aşa, dintr-o vagă nostalgie. Să mai răsfoiesc vreo carte nouă. Nu neapărat cu intenţia de-a cumpăra vreuna - au cam trecut vremurile când cumpăram carte după carte, acum nu mai ştiu cum să scap de multe dintre ele, unele citite, altele doar răsfoite, destule rămase necitite.

M-am învârtit eu un pic printre rafturi, apoi m-am instalat în faţa „nişei” cu cărţi de poezie. Vorba aceea, sunt „poet, traducător şi publicist” - cel puţin în varianta online a Ziarului de Iaşi. Mă uit eu aşa la diverse volume şi antologii, când îmi sare-n ochi o cărticică subţire, de nici 100 de pagini:Comunism. O poveste despre cum facem să fie bine” de Bini Adamczak. Bini, mă Bini! O iau, văd că e o traducere din germană (cartea a apărut în original în 2004, la Unrast Verlag - nume cumva „programatic”, căci Unrast înseamnă nelinişte, agitaţie şi/sau persoană neliniştită, agitată...) apărută în 2019 la editura frACTalia. Uau, exclam în gândul meu, decât, frate! Decât „Comunism” şi „cum facem să fie bine”!

Răsfoiesc cărţulia. Descopăr numaidecât faptul că teza de bază a acestei „utopii” reîncălzite parcă pentru copii (după copertă, ilustraţii, stil simplu) e, desigur, aceeaşi, mereu aceeaşi: încă nu s-a realizat vreundeva adevăratul comunism!

Recunosc, a fost cât pe ce să cumpăr cărticica. Ca să văd, totuşi, pe-ndelete cum mai poate cineva, după atâtea grozăvii şi eşecuri pe linie ale punerii în practică a comunismului să argumenteze pro-comunism. Dar am rezistat eroic „tentaţiei”: la naiba, nu dau eu fie şi doar 18 lei pe 80 de pagini ale unei broşuri propagandistice care face apologia acelei utopii care invariabil şi negreşit s-a transformat într-o distopie!

Ajuns acasă, am dat o căutare după această „poveste despre cum facem să fie bine”. Şi am aflat de pe fractalia.ro că autoarea Bini Adamczak, care „trăieşte la Berlin”, „se ocupă cu arta politică şi scrie despre revoluţii, politică şi feminismul comunist”. Decât atât, dar orişicât, nu?

Despre traducătoare aflăm niţel mai mult: „Oana Uiorean (n. 1979) scrie din exil, unde creşte copii. În timpul liber lucrează la o analiză marxist-feministă a tehnologiei uterelor artificiale. A publicat proză scurtă în Revista de Povestiri, Tiuk!, iocan, şi în diferite reviste din spaţiul anglo-saxon”. M-am frecat un pic la ochi, sincer să fiu, după prima frază de (auto?)prezentare: poftim? Cum adică, „scrie din exil, unde creşte copii?” Care exil, frate? Oare ştie onor Oana Uiorean ce-nseamnă exil? Sau „exilul” ei nu-i decât o pietricică dintr-un viitor cv de „ilegalistă”? Apoi: care copii? Ai ei, ai ei şi ai altora, doar ai altora?

Apropo de copii: am zis eu că cărţulia asta propagandistică parcă-i realizată pentru copii. Păi, poftim, pe cărturesti.ro ea apare sub „Fictiuni, povestioare, materiale educationale/ Varsta Recomandata: 8-10 ani, 10-12 ani”.

Dar ce să vezi: comunistul de caviar din ţărişoară poate cumpăra de pe elefant.ro şi traducerea în engleză a „poveştii despre cum să facem bine”, sub titlul cât se poate de grăitor: Communism for Kids. Costul cărţuliei (tot paperback, adică broşată)? Un fleac! Nu costă decât 72,99 lei… Ei, şi ce-s 73 de lei când îi investeşti în viitorul de bine al copiilor tăi? Ce, nu merită şi ei să trăiască pe pielea lor ce-au trăit părinţii şi/sau bunicii tăi? Căci un lucru e limpede: grosul celor care visează din nou crai roşii pe pereţi fie n-a prins nici măcar o zi de comunism „neadevărat”, fie a prins doar câţiva anişori de comunism „neadevărat”.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.