Cum a arătat Ziua Victoriei la Moscova: Un Putin izolat, amenințări nucleare și „emoție patriotică”

joi, 09 mai 2024, 21:17
2 MIN
 Cum a arătat Ziua Victoriei la Moscova: Un Putin izolat, amenințări nucleare și „emoție patriotică”

Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat joi Vladimir Putin în discursul său de celebrare a victoriei sovietice asupra lui Hitler, pe fondul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Președintele rus a supervizat parada militară din 9 mai din Piața Roșie, piesa centrală a narațiunii Kremlinului care exaltă puterea țării. Au participat peste 9.000 de soldați, potrivit presei ruse, vehicule blindate, lansatoare de rachete și avioane de vânătoare.

„Rusia va face totul pentru a evita o confruntare globală. Dar, în același timp, nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice (nucleare) sunt mereu în alertă”, a declarat președintele rus.

El a ordonat recent exerciții nucleare tactice la care au participat trupele staționate în apropierea Ucrainei, ca răspuns la „amenințările” occidentale.

Joi, Vladimir Putin a afirmat că Moscova, care se vede ca o contrapondere la influența anglo-saxonă, respinge „pretenția de exclusivitate” a oricărui guvern sau alianță.

Sergei Shoigu, Credit line: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

El a reafirmat apoi că Rusia traversează o „perioadă dificilă”. „Soarta patriei noastre și viitorul ei depind de fiecare dintre noi”, a spus el, salutându-i pe „eroii” care luptă pentru Moscova pe front.

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, prezintă asaltul asupra Kievului ca pe un conflict existențial și le promite concetățenilor săi „victoria” cu fiecare ocazie în lupta împotriva unui guvern ucrainean acuzat de „neonazism”.

Șeful Kremlinului folosește de mult timp amintirea celui de-al Doilea Război Mondial – în care au murit 27 de milioane de oameni de partea sovietică – pentru a se prezenta ca moștenitor al puterii URSS și pentru a-și legitima propria putere.

Parada se află în centrul educației patriotice a Kremlinului, denunțată ca fiind militaristă de către opoziție.

Elena Melikhova, în vârstă de 44 de ani, care a venit să vadă parada de la Moscova împreună cu fiul ei, a declarat pentru AFP că aceste comemorări sunt „foarte importante pentru generațiile viitoare”: „Este foarte emoționant. Și, de asemenea, foarte înfricoșător”.

 Credit line: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Parada din Piața Roșie din Moscova nu a scăpat însă de consecințele de securitate și diplomatice ale asaltului asupra Kievului.

Vladimir Putin, izolat pe scena internațională, a fost înconjurat joi doar de o mână de șefi de stat aliați.

Printre aceștia se numărau liderii Belarusului, Kazahstanului, Uzbekistanului, Tadjikistanului, Kârgâzstanului și Turkmenistanului, potrivit Kremlinului, precum și președinții din Laos, Cuba și Guineea-Bissau.

Un singur tanc la parada de la Moscova, invitați din Laos și Cuba, dar nu din Occident: Putin admite „vremurile dificile”

Unele parade au fost, de asemenea, anulate din motive de „securitate”, în special în regiunile limitrofe Ucrainei, care este lovită în mod regulat de lovituri aeriene.

Mai mult, pe Hotnews

Mai multe imagini de la paradă, AICI

Comentarii