Educaţie cinematografică la Liceul de Informatică din Iaşi

vineri, 11 noiembrie 2022, 23:13
2 MIN
 Educaţie cinematografică la Liceul de Informatică din Iaşi

Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași este implicat într-un proiect european de educație cinematografică: European Film Factory 2. Acesta urmărește aducerea filmului european în atenția publicului tânăr. Prof. dr. Anamaria Ghiban a reprezentat liceul și se numără printre cei 12 profesori europeni care au participat la faza de lansare a proiectului la Bruxelles în perioada 8-9 noiembrie 2022.

Educația cinematografică este adusă din nou în atenția profesorilor din comunitatea ieșeană, prin implicarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași în proiectul european ce vizează acest domeniu. Preocupările profesoarei din Iași în ceea ce privește educația prin film sunt cunoscute în comunitatea educațională ieșeană, dar și la nivel național, fiind selectată din anul 2019 de Comisia Europeană pentru a participa la acest proiect. Anamaria Ghiban este, de asemenea, inițiatoarea unui proiect național original intitulat „Cinema în clasa ta”,  dedicat profesorilor care doresc să utilizeze filmele în educație.

„Ca întotdeauna suntem deosebit de inovativi, interesați să ajungem cât mai aproape de elevii noștri și să identificăm căile eficiente de comunicare cu aceștia, care vor deveni premise pentru construirea contextelor de învățare. Mă bucură creativitatea colegilor mei și interesul constant al acestora de a implementa strategii de învățare promovate de Comisia Europeană. Dorim să ne conectăm la tot ce a produs rezultate în alte sisteme performante de educație, desigur adaptând la specificul nostru. Este momentul să facem loc educației prin film în sălile de clasă”, a precizat prof. dr. Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Cadrele didactice prezente la lansarea celei de-a doua faze a proiectului European Film Factory lucrează la îmbogățirea platformei europeanfilmfactory.eu cu noi materiale didactice, utile profesorilor care doresc să utilizeze filmele în activitățile lor cu elevii.

Evenimentul desfășurat la Bruxelles în luna octombrie a fost găzduit de House of European History și s-a bucurat de participarea unor specialiști în domeniu, din mai multe țări europene. Evenimentul a fost deschis de reprezentanta Comisiei Europene, Lucia Recalde, de la DG Connect, care a adus în prim plan intențiile Comisiei de a susține în viitor educația prin film în școlile din Europa. European Film Factory 2 este faza a doua a proiectului de educație cinematografică inițiat de Institutul Francez (Franța), în colaborare cu Arte TV (Franța) și European Schoolnet (Belgia), finanțat de Comisia Europeană prin programul Creative Media. 

Comentarii