Emoție în lumea religioasă. Lacrimi la moartea părintelui Merticariu de la Biserica Banu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Emoție în lumea religioasă. Lacrimi la moartea părintelui Merticariu de la Biserica Banu

GALERIE
preot merticariu, biserica, banu
  • preot merticariu, biserica, banu
- +

Fostul paroh de la Biserica Banu, pr. Dumitru Merticariu, a trecut la cele veşnice după o lungă suferinţă. El este cel care s-a implicat în restaurarea bisericii, realizată în cele din urmă cu fonduri europene.  "Aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui", ne-a spus actualul paroh, preotul Bogdan Ţifrea

Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi ieşeni, a murit în cursul zilei de ieri, 7 aprilie, în jurul orei 5.00 dimineaţa. Acesta a fost în trecut preot paroh al Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu, până la ieşirea sa la pensie. În anul 2017, când încă era paroh al bisericii, acesta a primit distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor, fiind luate în considerare activităţile pastoral-misionare, administrativ-bisericeşti, didactic-educative şi social-filantropice.

Părintele Dumitru Merticariu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ieşeni, cu numeroase acţiuni filatropice şi activităţi pastoral-misionare

Credincioşii îşi pot prezenta omagiul în fiecare zi la Biserica Banu

Potrivit preotului paroh, credincioşii pot să aducă un omagiu părintelui Dumitru Merticariu în fiecare zi la Biserica Banu, unde este în prezent trupul neînsufleţit al acestuia. Cei care doresc să facă acest lucru o pot face zilnic, de dimineaţă şi până la ora 21.30. În fiecare seară, astăzi, joi şi vineri, vor avea loc slujbe de pomenire de la ora 19.00.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, slujba de pomenire urmând să se desfăşoare la Biserica Banu, fiind anunţată şi prezenţa Mitropolitului Teofan. Deocamdată, nu a fost stabilit cimitirul unde va fi înmormântat părintele Dumitru Merticariu, fiind încă discutat acest aspect.

„Părintele a plecat la Domnul astăzi dimineaţă în jurul orei 5.00, Dumenzeu să-l odihnească. A fost unul dintre preoţii cei mai apreciaţi din Iaşi şi nu numai din Iaşi. A fost un mare iubitor de cultură, un mare patriot, cunoscut ca atare, a avut colaborări intense cu Armata, cu cei care s-au succedat aici la conducerea unităţilor din Iaşi. A avut o colaborare frumoasă şi cu românii din Basarabia. A fost înfrăţit cu unele parohii de acolo. Ei veneau aici la sărbători şi părintele mergea acolo. A fost, după cum spuneam, un mare iubitor de cultură şi biserica a şi fost cunoscută ca o biserică a oamenilor de cultură pentru că a fost iubitor de carte, iubitor de muzică”, afirmă preotul paroh Bogdan Ţifrea.

„O suferinţă grea şi îndelungată”

Preotul Bogdan Ţifrea a vorbit pentru „Ziarul de Iaşi” despre numeroasele jertfe aduse de părintele Dumitru Merticariu şi faptul că încercările sale neobosite de a renova Biserica Banu, în prezent recondiţionată complet, i-au şubrezit sănătatea. „A fost unul dintre preoţii cei mai jertfelnici, iar prin strădaniile lui, cu binecuvântarea patriarhului de astăzi, mitropolitul de atunci, şi apoi cu binecuvântarea actualului mitropolit, cu sprijinul enoriaşilor şi, desigur, cu ajutorul lui Dumnezeu, a repus într-o lumină extraordinar de frumoasă Biserica Banu. Cu eforturi foarte mari, iar aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui. Părintele a suferit destul de mult şi destul de greu, suferinţa lui a fost una îndelungată. A plecat însă la Domnul cred că împăcat cu gândul că biserica străluceşte din nou şi că oamenii vor continua lucrarea lui aici”, a mai precizat preotul Bogdan Ţifrea.

În urmă cu mai bine de zece ani, părintele Dumitru Merticariu a ajuns în atenţia publicului prin încercările sale de restaurare a Bisericii Banu, demers susţinut cu greu de autorităţi şi doar la numeroase intervenţii ale părintelui. Într-un final, acesta a demarat în luna iulie 2010 implementarea proiectului „Reabilitarea şi Dezvoltarea Turistică a Monumentului Istoric Biserica Banu Iaşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului a fost  de 11.053.788 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 8.465.905 lei. Astfel, după eforturile neobosite ale parohului Dumitru Merticariu, Biserica Banu s-a transformat dintr-un monument îngropat în schele şi ruine într-o adevărată bijuterie arhitecturală.

În ceea ce priveşte activitatea sa misionară, părintele Merticariu a fost implicat în activităţile mişcării religioase Oastea Domnului care se declară drept “mişcare de trezire spirituală din Biserica Ortodoxă Română”. O parte dintre reacţiile sau acţiunile acestei mişcări religioase au fost considerate în trecut ca fiind „extremiste”. Mişcarea religioasă este însă una foarte importantă în Biserica Ortodoxă, având peste 300.000 de membri, realizând numeroase acţiuni filantropice, misionare sau catehetice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.