anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Noroc sau ghinion?

GALERIE
Catalin Onofrei
 • Catalin Onofrei
- +

Un război imaginar plus un sondaj edificator.

Să începem cu un exerciţiu de imaginaţie. O forţă străină invadatoare cucereşte în câteva ore România şi, pentru a-şi impune rapid şi categoric dominaţia, umple puşcăriile cu întreaga elită conducătoare: preşedintele, miniştrii, parlamentarii, aleşii de la toate nivelurile, înalţii funcţionari etc. Câţi români ar sări în ajutorul acestei elite? Câţi dintre noi ar accepta să lupte şi eventual să-şi dea viaţa pentru Iohannis, Cîţu, Ciolacu, Firea, Simion, Şoşoacă, Voiculescu ori pentru primarul de aiurea, care şi-a angajat toată familia la stat?   

Am mari îndoieli că numărul românilor gata de jertfă ar fi măcar egal cu cel care declară că au încă o părere bună şi foarte bună despre instituţiile statului român. Potrivit datelor sondajului efectuat în luna octombrie de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, încrederea în stat (â clasa conducătoare; aşadar, nu mai confundaţi ţara cu statul!) a ajuns la minime istorice. În preşedintele Iohannis, mai au foarte mare încredere doar 5,6% (plus 17,1%, multă încredere) dintre conaţionali. În guvern, doar 3,2% (plus 15,9%)! În parlament, numai 4,4% (plus 17%)! Sunt procente frisonante ce demonstrează că doar pilele, cunoştinţele şi relaţiile aleşilor mai sprijină clasa politică, din motive strict materiale, evident. Vremurile au arătat că profitorii sunt primii care trădează un sistem nedrept, tocmai de groaza represaliilor. S-a văzut asta şi în decembrie 1989, când lingăii participanţi la congresul PCR din noiembrie te opreau, în decembrie, tam-nisam pe stradă ca să-ţi explice cu lux de amănunte cum au subminat ei regimul comunist prin discursuri înflăcărate!

La polul opus, la capitolul foarte multă şi multă încredere, se află armata (54,9% plus 31,7%) şi biserica (47,1% plus 23,1%). Doar câteva observaţii: cu fiecare an, oştenii încep să fie consideraţi mai importanţi decât popii, încrederea în biserică aflându-se oricum pe un trend descendent. Personal, ca fost răcan, am o opinie teribil de proastă despre armata română (unde am regăsit totuşi oarecare camaraderie), dar nu atât de proastă ca despre BOR. Recunosc însă că românul are mare nevoie atât de o disciplină exterioară, socială, cât şi de una interioară, psihică, dar autentice şi sănătoase, fără de care nu pare capabil să construiască nimic trainic.

În rest, e jale. Încrederea în poliţie, justiţie, spitale, presă etc. este la pământ. Nici nu-i de mirare. Cei mai buni amici ai interlopilor sunt miliţienii de azi; magistraţii nu ştiu pe unde să-şi mai ascundă tainurile primite de la infractorii pe care-i scapă de puşcărie; medicii şi întreg personalul sanitar din spitale îşi bat joc de pacienţi, când nu-i omoară de-a dreptul, iar mass-media - în special televiziunile şantajiste - au ajuns, în lipsa unei necesare legi a presei, un nesecat izvor de fake-news-uri. Totul, de dragul banilor.    

Curios, încrederea e ceva mai crescută în serviciile secrete, ceea ce arată încă o dată câţi sicofanţi generează statul român. Turnătoria şi diversiunea rămân printre cele mai dragi preocupări ale conaţionalilor. Indiferent de cine semnează statul de plată. Norocul nostru (sau ghinionul?) este că războiul pare încă departe!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.