O echipă de la Școala Primară „Carol I” va reprezenta România, la Hong Kong, la un campionat internațional de robotică

joi, 18 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 O echipă de la Școala Primară „Carol I” va reprezenta România, la Hong Kong, la un campionat internațional de robotică

Pasiunea pentru LEGO și robotică i-a dus pe șase elevi de la Școala Primară „Carol I” din Iași direct la Campionatul Internațional de Robotică FIRST LEGO League Asia Open. Aceștia vor reprezenta România în Hong Kong, în perioada 2-4 august 2024. Calificarea echipei First Carol Generation la nivel internațional vine după câștigarea Marelui Premiu „Soluția Provocării” la etapa națională a concursului Explore, organizat pe 10 februarie, la Universitatea Politehnică din București.

Echipa First Carol Generation, care va reprezenta România în Hong Kong, este formată din șase elevi de la Școala Primară „Carol I”: Tudor Gherasim, Robin Hîrtopanu, Darius Chifan, Luca Toma, Sofia Bodoga și Ilinca Cărăușu.

Robin are 10 ani și este în clasa a IV-a, iar în prezent ocupă postul de programator în echipă și ne-a mărturisit că este mândru de această calificare, după doi ani de lucru, de când a fost înființat clubul de robotică, în anul 2022. „Robotica este un hobby pentru mine și mi-am făcut mulți prieteni. Mi-a plăcut de când eram foarte mic, iar acum mentorii m-au învățat să programez roboții. Acest rezultat este o bucurie foarte mare!”, a transmis Robin Hîrtopanu, în cadrul întâlnirii organizate miercuri, 17 aprilie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

Robotica, pasiune și responsabilitate pentru elevii caroliști

În echipa de robotică First Carol Generation am găsit și două fetițe de 11 ani, eleve tot în clasa a IV-a, care se ocupă de partea de design. Am cunoscut-o pe Sofia Bodoga, care ne-a mărturisit că este pasionată încă din copilărie de robotică. „Am dezvoltat numeroase proiecte și am creat planșa noastră cu piese LEGO. Pe această planșă am construit fel și fel de domenii care reprezintă arta, deoarece aceasta a fost tema concursului. De exemplu, noi am reprezentat arta prin gastronomie, skateboarding, muzică, literatură, pictură, actorie și arhitectură peisagistică. Le-am dat și viață, desigur, cu ajutorul motoarelor pe care programatorii le-au făcut. Astfel, avem un brad care se învârte, fel și fel de copii care schiază, o scenă cu balerine care dansează și alta cu muzicanți care cântă”, a explicat Sofia.

Ilinca Cărăușu spune că în echipa de robotică din care face parte sunt doar „copii descurcăreți și inteligenți”. Deși consideră că robotica este o pasiune care o relaxează, este conștientă de munca pe care o implică acest proiect. „Este o responsabilitate enormă, pentru că trebuie să îți asumi ceea ce faci. Ne-am apucat în urmă cu două luni de acest proiect și cred că am realizat lucruri impresionante pentru nivelul nostru”, a precizat Ilinca.

Elevi din clasele primare îndrumați de liceeni

Cele două echipe din cadrul clubului, First Carol Generation și Cyber Carol, și-au început activitatea în noiembrie 2022, fiind coordonate de elevii clubului de robotică CyLiiS și Peppers din cadrul  Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

„Am crezut de la început în acest proiect. Cred că tot ce înseamnă noutate, viziune, ancorare și racordare la nou, la tehnologii nu face decât să aducă plus valoare oricărei instituții. Coroborând cu tot ceea ce se numește generația Y, Z și faptul că ei sunt digitalizați înnăscut, atunci activitatea de robotică, care este, de fapt, o activitate de echipă, face să funcționeze mai bine lucrul. Cred că le dezvoltă gândirea critică, capacitatea de comunicare și lucrul în echipă. Au înțeles pe deplin faptul că un adversar nu este o persoană, ci o problemă pentru care adevărații profesioniști caută soluții”, a declarat Claudia-Filareta Cărăușu, directoarea Școlii Primare „Carol I”.

Victor Tcaciuc este tânărul care coordonează atât echipa de robotică de la Școala „Carol”, cât și echipa de mentori formată din membri ai echipelor de la Liceul de Informatică.

„În momentul de față, în club, sunt peste douăzeci de copii în cele două echipe, pe care am avut ocazia să îi învățăm. Am fost foarte apropiat de ei de la început și, cumva, nu am observat diferența de vârstă. Având o soră mai mică acasă, știam cum să îi fac să descopere lucruri noi”, a transmis Victor, elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Competiția FIRST LEGO League Explore este prima în care pot participa copiii din clasele primare. FIRST LEGO League își desfășoară alternativa de concurs pe trei paliere de vârstă, iar elevii caroliști concurează la nivelul Explore, unde sunt aproximativ 180 de echipe din toată lumea. „În fiecare an primesc o nouă temă. Anul acesta, tema este «masterpiece», care are legătură cu arta, pentru că în S.T.E.M. au fost adăugate și artele, devenind S.T.E.A.M”, a completat Victor Tcaciuc, mentorul echipei First Carol Generation.

În cei doi ani de la înființare, clubul de robotică CaroLLiiS a participat și a fost medaliat național cu ambele echipe la concursuri și manifestări de robotică.

Comentarii