REPORTAJ: Deniile în mănăstirile și bisericile din Iași – FOTO/VIDEO

sâmbătă, 04 mai 2024, 03:00
4 MIN

Credincioșii au mers în fiecare seară din Săptămâna Patimilor, la Denii, slujbele menite să-i călăuzească pentru Ziua Învierii. Termenul „denie“ înseamnă priveghere.

Astăzi, în sâmbăta dinaintea Paștelui se comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

Creștinii fac ultimele pregătiri.

Deniile au început odată cu seara Floriilor, și s-au încheiat vineri, când în toate lăcașurile de cult s-a oficiat ,,Prohodul Domnului”.

În mănăstirile și bisericile din Iași au răsunat clopote. Parcă chemau oamenii la rugăciune.

În Joia Mare, noi am ales să mergem la Mănăstirea ,,Golia”, o așezare importantă din oraș. Multe persoane își găsesc liniștea aici. Slujba a început la ora 16:00.

În Joia Mare s-a făcut referire la patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

Specific deniei de joi sunt citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea Sfintei Cruci în centrul bisericii.

Toți cei prezenți la Golia, înainte de a se închina, au sărutat Crucea cu Iisus Hristos răstignit.

Atunci când preotul a citit din Sfintele Evanghelii, enoriașii au aprins lumânări și s-au așezat în genunchi.

La finalul slujbei, s-au închinat iarăși, sărutând Crucea și așteptând să fie miruiți.

Câțiva oameni au rămas să scrie pomelnice și să discute cu stareții care ascultau de afară ceremonia.

Din ce am discutat cu aceștia, rânduielile de la mănăstiri nu ar trebui să difere cu cele de la biserici. Totuși, cercetând, am ajuns la Parohia ,,Sfântul Nicolae” din comuna Popricani. O biserică ,,de la țară”, unde cei mai în vârstă ,,te trag de mânecă” dacă nu respecți punctual toate rânduielile zilei cu o însemnătate atât de mare. Slujba a început la ora 18:00.

În Vinerea Mare a avut loc pomenirea sfiitelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

Iar pentru că Vinerea Mare este o zi aliturgică, nu s-a săvârșit Sfânta.

La Denia care a început la ora 18:00 s-a scos Epitaful (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului) din Sfântul Altar și s-a așezat pe o masă în mijlocul bisericii. Masa avea în față Sfânta Cruce, scoasă din Joia Mare.

Credincioșii au sărutat Sfântul Epitaf și s-au închinat, trecând de trei ori pe sub masă, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.

Mai departe, s-a oficiat slujba Prohodului Domnului (preotul, corul bisericii, dar și enoriașii). Mai târziu s-a înconjurat (copiii au dus podoabele -Stelele)  și biserica cu Sfântul Epitaf. Pe jos, în lăcaș, s-a așezat o pânză albă, marcând înmormântarea lui Iisus. Preoții au așezat Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.

Un obicei interesant al zonei l-a reprezentat dăruirea unui colăcel, a unei căni cu suc și a unei lumânări fiecărui participant la slujbă. Acesta ar fi un obicei vechi prin care oamenii bisericii mulțumesc Domnului pentru că au trecut de Săptămâna Mare cu bine. În Săptămâna Mare nu se pomenesc morții.

După ce părintele a ținut o cuvântare, enoriașii au fost miruiți.

În această seară, începe slujba Învierii. Ajunși în momentul Învierii, prin învierea Sa, Iisus Hristos ne cere să-l primim întru totul, să primim lumina Sa.

Semnificația Deniilor din zilele de luni, marți și miercuri

Luni, Biserica ne-a adus aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Tot în timpul deniei de luni s-a făcut pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru ca nu avea rod. Se reține de aici Dumnezeu înseamnă iubire și dreptate.

Marți s-a făcut pomenirea celor zece fecioare. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totală nepăsare de ceilalți. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.

În Miercurea Mare s-a făcut pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Totodată, miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor, pe treizeci de arginți.

Comentarii