Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă se încheie la sfârşitul verii

Termenul de finalizare prevăzut pentru iulie s-a decalat cu o lună şi jumătate.

luni, 10 iulie 2023, 01:50
1 MIN
 Restaurarea Bojdeucii lui Ion  Creangă se încheie la sfârşitul verii

O notificare afişată în acest weekend pe platforma electronică de achiziţii publice anunţă că durata şantierului la Bojdeuca din Ţicău s-a prelungit cu o lună şi jumătate. „Prin Nota de constatare din 19.06.2023, s-au identificat lucrări suplimentare nefinalizate, prevăzute în Dispoziţiile de Şantier nr. 1 şi 2, astfel fiind necesară prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor”, menţionează succint actul adiţional încheiat la sfârşitul săptămânii trecute cu constructorul, Iaşicon SA.

Stadiul lucrărilor la care a ajuns restaurarea Bojdeucii „Ion Creangă”

Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut şi s-au înscris în grafic până acum. Ziarul de Iaşi a relatat despre acest proiect, inclus în seria celor propuse de Consiliul Judeţean Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi pentru obţinerea finanţării europene „la pachet” cu proiecte din Republica Moldova. Astfel, renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Făleşti reface şi dotează Muzeul local de istorie şi etnografie, iar primăria oraşului restaurează drumul istoric „Ştefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Finanţarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puţin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferenţa de 681,5 mii euro merge la Făleşti. Contractul pentru ansamblul muzeal din Ţicău a fost adjudecat în noiembrie 2021 de firma Iaşicon, pentru 3,35 milioane de lei fără TVA. Şantierul de la Bojdeucă urma să dureze 18 luni.

Cititi si: Creangă a dat pe Bojdeucă 1.800 de lei, Costel Alexe va da 2,7 milioane. Cum s-a ajuns la acest preț?

Cititi si: Ion Creangă a fost sărac întreaga viață. Bojdeuca sa este restaurată acum cu un milion de euro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii