De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ultima modă care face ravagii pe internet, foarte periculoasă pentru sănătate

luni, 22 aprilie 2013, 17:57
2 MIN
 Ultima modă care face ravagii pe internet, foarte periculoasă pentru sănătate

Doctorii pediatri din SUA au lansat un avertisment către tineri, solicitându-le să nu participe la un joc popular cunoscut sub numele de „provocarea scorţişoarei”. Această provocare presupune încercarea de a înghiţi o lingură de scorţişoară măcinată fără a bea apă.

Specialiştii afirmă că acest joc prezintă numeroase riscuri la adresa sănătăţii, printre posibilele rezultate numărându-se problemele de respiraţie, inflamarea plămânilor şi atacurile de astm. „Aceste riscuri sunt inutile şi evitabile”, explică cercetătorii, scrie descopera.ro

„Am descoperit că nu este vorba doar despre o provocare stimulată de presiunea celorlalţi copii, ci de problemă serioasă, ce prezintă riscuri acute de sănătate şi care ar putea provoca probleme de sănătate cronice”, a explicat doctorul Steven Lipshultz, un specialist de la University of Miami Miller School of Medicine ce este totodată un coautor al noului studiu.

Atunci când o persoană încearcă să înghită o lingură de scorţişoară fără apă, aproape întotdeauna asta va duce la înecare, spune Lipshultz. Apoi, atunci când respectiva persoană va încerca să respire, pudra de scorţişoară poate intra în căile aeriene şi va rămâne blocată în plămânii persoanei.

Pudra de scorţişoară este în mare parte compusă din celuloză, substanţă care nu se descompune în plămâni şi despre care se ştie că poate provoca schimbări permanente ale ţesutului ce reduc capacitatea de funcţionare a plămânilor.

 

Comentarii