Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret FITCT Iasi 2009

luni, 28 septembrie 2009, 15:40
11 MIN
 Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret FITCT Iasi 2009

 

DUMINICA 4 octombrie

 

Ora 10, sala mica: ALBINUTA dupa Grigore Vieru (50 min, copii 5-8 ani) – Teatrul Luceafarul Iasi

Spectacolul este inspirat de cartea omonima a poetului Grigore Vieru, un abecedar in versuri si imagini pentru copii. Prin adaptarea pentru scena s-a realizat un spectacol muzical, interactiv, in care copiii sint invitati sa calatoreasca, pe calea teatrului, in lumea magica a literelor si cifrelor, sa spuna poezii, ghicitori, proverbe. Regizorul Ion Ciubotaru spune despre versiunea sa ca "nu e doar o lectie de citire si de aritmetica, ci si o lectie de viata, de dragoste pentru tot ce-i frumos – grai, mama, familie, natura, tara -, e o invitatie la a descoperi frumosul in lucrurile simple din jurul nostru".

Regia si adaptarea scenica: Ion Ciubotaru. Scenografia: Mihai Pastramagiu. Muzica: Simion Filimon, Gigi Sfaiter. Distributia: Mariana Ivanov, Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Beatrice Engel, Liliana Mavris Virlan, Iulia Deloiu Trif, Ionela Arvinte, Emanuel Florentin, Raluca Pintilie, Georgescu Dumitru (student, Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi).

  

Ora 11.30, sala mare: GRABESTE-TE! (50 min, copii peste 5 ani si intreaga familie) – Puzzle Theatre Montreal Canada

Creatorii companiei, formati la scoala europeana de teatru, au dezvoltat un stil unic, care combina diferite genuri, fuzionind clasic si modern, traditional si contemporan. Teatrul Puzzle incorporeaza in montarile sale elemente de drama, obiecte si papusi intr-un amalgam colorat de stiluri si o varietate a mijloacelor de expresie.   In tara care se numeste HURRY UP! locuiesc creaturi bizare care nu fac altceva decit sa alerge, sa se agite si sa-si iroseasca vremea, plingindu-se ca nu le ajunge timpul pe care il au la dispozitie! Rezultat: timpul le scapa printre degete.

 Un spectacol de si cu Pavla Mano si Csaba Raduly.

  

Ora 17.00, sala mare: Premiera: AVENTURILE BARONULUI MUNCCHAUSEN, repovestite de Ion Sapdaru si Gabriel Andronache (80 min, copii peste 10 ani, tineri si adulti) – Teatrul Luceafarul Iasi

Celebru pentru capacitatea sa de a fabula, personajul Munchhausen poposeste, pret de o ora si jumatate, pe scena mare a Teatrului "Luceafarul". Ion Sapdaru a conceput un scenariu si un spectacol care, pe fundalul unor intimplari ce au facut ocolul lumii, pun in discutie limita fragila dintre adevarat si inchipuit, puterea noastra de a evada in imaginar.

Regia: Ion Sapdaru. Decoruri: Mihai Pastramagiu. Costume: Alina Dinca-Puscasu. Miscare scenica: Alice Sfaiter. Distributie: Liviu Smintinica (Baronul Munchhausen), Emanuel Florentin (Johan), Gigi Sfaiter (Judecatorul), Toma Hogea (Rottweiler), Cristian Gheorghiu (Brack), Gabriel Lazar (Schnautzer ), Adi Diaconu (Grefierul), Adrian Buliga ( Marinarul, Un lunatic), Catalin Cucu (Pictorul, Un cazac), Liliana Mavris Virlan (Ecaterina cea Mare), Ion Agachi (Generalul rus), Viorel Virlan (Directorul circului), Ionut Ginju (Un domn onorabil), Mariana Ivanov (O doamna), Raluca Pintilie (Fioica doamnei), Cristina Anca Ciubotaru (o batrinica) si copilul Teodora Gheorghiu.

  

LUNI 5 octombrie

Ora 10.00, sala mica: 1,2,3….. CIRC! (50 min; public 3-12 ani) – Teatrul Municipal pentru Copii si Tineret "Mihai Popescu" Tirgoviste  

Patru clovni, doi rosii si doi albi, ne prezinta, intr-o cupola in miniatura, un spectacol de circ cu animale, papusi,  marionete si obiecte. Se iubesc, se urasc dar spectacolul trebuie sa continue! Fiecare numar porneste de la realitate si aluneca in vis. Spectacol de circ, fara vorbe, cu clovni si marionete! Productia a fost prezenta la Festivalul de Teatru Avignon (2009), sectiunea Off.

Regia: Radu Dinulescu. Scenografia: Ioan Pitic. Distributia: Daniela Stinga, Cristian Olaru, Radu Paunescu, Andreea Amihaesei

  

Ora 11.00, sala mare: DANILA PREPELEAC dupa Ion Creanga (50 min, copii peste 4 ani) – Teatrul de Papusi Puck Cluj Napoca

Danila Prepeleac e un spectacol pus in scena in cheie proprie de Traian Savinescu, in care actorii si papusile alcatuiesc o singura lume, aceea care ne duce in universul copilariei… Un spectacol care are priza la public, viu colorat, interactiv, cu un joc actoricesc de calitate, protagonistul aducind sala pe scena, iar teatrul fiind adus in mijlocul publicului. (Daniel Sarbu)

Scenariul, regia si ilustratia muzicala: Traian Savinescu. Scenografia: Epaminonda Tiotiu. Distributie: Ovidiu Crisan, Frunzina Anghel, Angelica Lupeanu, Calin Muresan, Lucian Rad.

 

Ora 17.00, sala mare: CASTELUL DIN CARPATI dupa Jules Verne (60 min, public mixt, 7-80 ani) – Teatrul de Papusi Gulliver Galati

Dragostea dramatica pe care doi nobili, baronul Radu de Gorj si contele Francisc de Telek, o poarta aceleiasi femei – superba soprana Stella, il duce pe spectator intr-o lume stranie, plina de pasiune si conflict. Scenografia si partitura regizorala sunt atat de complexe si novatoare, incit situeaza productia intre teatrul de animatie si filmul de science-fiction. E o abordare suprarealista a unui text clasic.                   

Regia: Bogdan Dragulescu. Scenografia: Daniela  Dragulescu. Muzica: Liviu Prossi, Giuseppe Verdi. Distributie: Stelian Stancu, Marian  Sterian, Eduard Sisu, Mircea Vajaianu, Gina Geru, Rodica Panu, Nicole Lungu

 

MARTI 6 octombrie

Ora 10.00 si 11.00, sala mica: UN ROBINSON  dupa Robinson Crusoe de Daniel Defoe (spectacol pentru tineri, 40 min – reprezentatie plus scurta istorie a teatrului de hirtie) – Papiertheatre Troyes Franta

Papiertheatre prezinta Un Robinson, o adaptare pentru teatrul de hirtie a romanului Robinson Crusoe de Daniel Defoe. Alain Lecucq este unul dintre liderii europeni ai teatrului de hirtie, gen pe care il practica de la sfirsitul anilor ’60. Pe linga expozitii si spectacole pentru copii, din anii ’90, artistul a realizat spectacole pentru adulti, revitalizind si inovind acest gen specific secolului al XIX-lea. Scenografiile sale sint concepute de Annie Bizeau.

Alain Lecucq este presedinte al Asociatiei Nationale  Franceze a Teatrelor de Marionete si Arte Asociate si al Comisiei pentru Publicatii din cadrul Comitetului Executiv al Uniunii Internationale a Marionetistilor (UNIMA International).

Un spectacol de si cu: Alain Lecucq. Scenografie: Annie Bizeau. Cu sprijinul Centrului Cultural Francez Iasi.

  

Ora 17.00, sala mare: LINISTE! (spectacol de pantomima pentru tineri, 1 h 30 min, cu pauza) – Compania Bodecker&Neander Berlin Germania

Ce doi mimi, Alexander Neander si Wolfram von  Bodecker, s-au intilnit la Paris in timpul cursurilor la Scoala Marcel Marceau. Dupa absolvire, ambii s-au alaturat Companiei Marcel Marceau, urmindu-l in turnee pe maestrul lor. In 1996, au fondat Mimo Magique Theatre, care a cistigat Premiul Publicului la Berlin pentru prima lor productie SILENCE!, un spectacol bazat pe elemente ale pantomimei clasice, dar indicind faptul ca tandemul evolua spre alte forme de expresie vizuala. Urmatoarele productii au integrat teatrul de obiecte, teatrul vizual si magia ca elemente care cistiga in importanta in teatralitatea spectacolelor lor. Muzica este una din sursele de inspiratie pentru Neander si Bodecker, pentru concerte vizuale create in cooperare cu Octetul lui Leipzig Gewandhaus Orchestra, Stuttgart Chamber Orchestra, Arditti-Quartet-Londra si orchestra Nordwestdeutsche Philharmonie. Gratie limbajului universal promovat de teatrul lor vizual, cei doi au jucat incepind din 1997 in Belgia, Franta, Italia, Elvetia, Germania, Anglia, China, Taiwan si SUA.

Cu sprijinul Centrului Cultural German Iasi.

   

MIERCURI 7 octombrie

Ora 10.00, sala mica: ACROBATUL (50 min, public mixt) – Serez de Luz Teatro Sao Paolo Brazilia

Istoria lui Seres de Luz Teatro  a inceput in Brazilia, in 1994, cind Lily Curcio si Abel Saavedra au inceput sa faca teatru cu scopul de a juca pentru orice fel de public, oriunde l-ar putea gasi. In 1996, dupa contactul cu Grupul Interdisciplinar pentru Cercetari Teatrale al Universitatii Campina, artistii au devenit pasionati de universul extraordinar al clovneriei. Au descoperit rapid ca papusaria si clovneria sint inrudite. Au participat la numeroase workshops-uri internationale, unde si-au desavirsit arta: Londra, la Scoala Internationala Philippe Gaulier; Spania, la un atelier de animatie si minuire sustinut de maestrul Philippe Genty si Mary Underwood. La Roma, au lucrat cu celebrul Nani Colombaioni, unul dintre cei mai buni clovni de pe mapamond. Colombaioni a fost consultantul lui Fellini pentru filmele La Strada si Clovnii.  

Serez de Luz Teatro a jucat pentru publicul din Taiwan, Cehia, Norvegia, Italia, Spania, Elvetia, Peru, Ecuador, Bolivia, Mexic, Columbia, Argentina.

In Acrobatul  il intilnim pe clovnul Jasmim intr-o saga traditionala in cursul careia acesta se straduieste, fara succes, sa-l invete pe Pipo, o mascota mai putin obisnuita, sa execute acrobatii care iti taie respiratia. Cei doi formeaza un cuplu foarte special, avind o relatie in care antrenorul si mascota surprind audienta cu tandretea si simplitatea lor. Acrobatul apartine ca gen traditiilor clovneriei, spectacolului cu clovni de tip clasic, spectacolul fiind rezultatul intilnirii, in Italia, in 1998, cu maestrul Nani Colombaioni. De la premiera lui, la Berna, in 1998, a fost prezentat cu mare succes in Spania, Italia, Columbia, Peru, Norvegia, Argentina si Brazilia.

Distributie: Lily Curcio and Abel Saavedra. Regia: Nani Colombaioni. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Brazilia.

  

Ora 11.00, sala mare: CINTECUL PADURII de Lesya Ukrainka (60 min, copii peste 10 ani si tineri) – Teatrul Academic Regional de Papusi Rivne Ucraina

Istoria teatrului din Rivne a inceput in octombrie 1975, iar de atunci pe scena s-a au fost montate peste 150 de spectacole. Teatrul este laureat al mai multor festivaluri internationale (Polonia, Ungaria, Finlanda, Serbia, Rusia, Belarus si Ucraina). Repertoriul sau cuprinde titluri clasice si moderne ale literaturii universale pentru copii, in jur de 30 de titluri.   Incintatoarea piesa Cintecul padurii (1911) a poetei Lesya Ukrainka, este o capodopera a literaturii ucrainene si universale, care reuneste intreaga bogatie a imaginarului folcloric, legendar si de cintece pe care autoarea le stia din copilarie. Cintecul padurii incinta prin frumusetea sentimentelor si prin natura poetica a personajelor preluate din folclor.

Regia: Oleksandr Inozemtsev. Scenografia: Inna Kulchytska. Muzica: Oleksandr Yakubovich, Alfred Sznitke. Distributia: Barabash Franya, Bolbin Pavlo, Cherukha Alla, Mykytyk Larysa, Podolets Olena, Shylo Oleksandr, Yevtushenko Vasyl

 

Ora 17.00, sala mare: ANIMALE DE HARTIE de Rajiv Joseph, versiunea romaneasca: Mircea Sorin Rusu, Gabriela Monica Rusu – Teatru Ariel Tg. Mures

Cand un renumit artist origami isi deschide studioul si totodata lumea lui, unui adolescent si profesorului sau, constata in final ca dragostea de viata nu poate fi organizata perfect, precum indoitura hartiei la origami.

Distributia: Elena Purea, Marius Turdeanu, Andrei Chiran (Premiul pentru primul rol interpretat intr-un teatru profesionist, la Festivalul international de Teatru "Atelier" Baia Mare, 2009). Muzica: Lucian Ban (Premiul pentru muzica de spectacol, la Festivalul International de Teatru, "ATELIER" Baia Mare, 2009). Artist origami: Akiko Kimura. Regia: Gavril Cadariu

Spectacol pentru tineri peste 18 ani realizat in colaborare cu Universitatea de Arta Teatrala Tg Mures si Ambasada Japoniei.

  

JOI 8 octombrie

 

Ora 10, sala mica: ALBINUTA dupa Grigore Vieru (50 min, copii 5-8 ani) – Teatrul Luceafarul Iasi

Spectacolul este inspirat de cartea omonima a poetului Grigore Vieru, un abecedar in versuri si imagini pentru copii. Prin adaptarea pentru scena s-a realizat un spectacol muzical, interactiv, in care copiii sint invitati sa calatoreasca, pe calea teatrului, in lumea magica a literelor si cifrelor, sa spuna poezii, ghicitori, proverbe. Regizorul Ion Ciubotaru spune despre versiunea sa ca "nu e doar o lectie de citire si de aritmetica, ci si o lectie de viata, de dragoste pentru tot ce-i frumos – grai, mama, familie, natura, tara -, e o invitatie la a descoperi frumosul in lucrurile simple din jurul nostru".

Regia si adaptarea scenica: Ion Ciubotaru. Scenografia: Mihai Pastramagiu. Muzica: Simion Filimon, Gigi Sfaiter. Distributia: Mariana Ivanov, Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Beatrice Engel, Liliana Mavris Virlan, Iulia Deloiu Trif, Ionela Arvinte, Emanuel Florentin, Raluca Pintilie, Georgescu Dumitru (student, Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi).

 

Ora 11.00, sala mare: VISUL UNEI NOPTI DE VARA dupa William Shakespeare (1h30 min, public mixt – copii peste 7 ani, tineri si adulti) – Teatrul pentru Copii si Tineret Gong Sibiu

Comedie romantica si feerica, transpusa scenic intr-un spectacol cu actori la vedere si elemente de animatie, o lume populata magic de spiridusi, vrajitori, zane, personaje fantastice ale padurii, care farmeca. Scenografia se bazeaza pe efecte scenice, cum ar fi lumina neagra, care da contur personajelor padurii, laserul, in momentele de magie ale lui Puck si Oberon, stapanul sau, fum si cuartz. Stapanii padurii, Titania si Oberon, sint papusi supradimensionate, participand din off  la vraja celor doua cupluri.

Scenariul si regia: Bogdan Dragulescu. Scenografie: Daniela Dragulescu. Muzica: Liviu Prossi. Miscare scenica: Ramona Palade. Distributia: Jeno Maior, Leo-Nora Bacanu, Mircea Corcoveanu, Alina Pertea, Horatiu Dancu, Monica Baldea, Daniel Neagu, Stefan Baroana, Raluca Neacsu, Barbara Crisan

  

Ora 17.00, sala mare: PIPISTRELLO (45 min, public mixt) – Serez de Luz Teatro Sao Paolo Brazilia

Istoria lui Seres de Luz Teatro  a inceput in Brazilia, in 1994, cind Lily Curcio si Abel Saavedra au inceput sa faca teatru cu scopul de a juca pentru orice fel de public, oriunde l-ar putea gasi. In 1996, dupa contactul cu Grupul Interdisciplinar pentru Cercetari Teatrale al Universitatii Campina, artistii au devenit pasionati de universul extraordinar al clovneriei. Au descoperit rapid ca papusaria si clovneria sint inrudite. Au participat la numeroase workshops-uri internationale, unde si-au desavirsit arta: Londra, la Scoala Internationala Philippe Gaulier; Spania, la un atelier de animatie si minuire sustinut de maestrul Philippe Genty si Mary Underwood. La Roma, au lucrat cu celebrul Nani Colombaioni, unul dintre cei mai buni clovni de pe mapamond. Colombaioni a fost consultantul lui Fellini pentru filmele La Strada si Clovnii.  

Serez de Luz Teatro a jucat pentru publicul din Taiwan, Cehia, Norvegia, Italia, Spania, Elvetia, Peru, Ecuador, Bolivia, Mexic, Columbia, Argentina.

In jargonul tangoului, cuvintul Pipistrello inseamna "fiinta confuza si ridicola". Fara cuvinte, spectacolul prezinta o serie de situatii comice folosind obiecte obisnuite care-i fac viata grea lui Pipistrello. Pe parcurdul povestii descoperim universul clovnilor si al papusii, reunite in simpatica si comica figura a lui Pipistrello.

Distributie: Lily Curcio. Regia: Nani Colombaioni. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Brazilia.   

  

VINERI 9 octombrie

Ora 09.00, sala mare: MORGANA de Daniela Ferrari (1 h 30 min, cu pauza – copii peste 8 ani) – I BURATTINI DEI FERRARI PARMA ITALIA. Teatrul de Papusi Familia Ferrari Parma Italia

I BURATTINI DEI FERRARI  inseamna 120 de ani si patru generatii de traditie papusareasca pastrata in familia Ferrari. Textele lor sint in cea mai mare parte preluate din vechi povesti de autori populari anonimi si din commedia dell’arte. Modernizind scenografia, Teatrul de Papusi Ferrari prezinta astazi spectacole de nivel international (turnee si festivaluri in Europa, China, Japonia si America). Productiile Familiei Ferrari reunesc modernul cu traditiile, mastile commediei dell’arte cu mastile tipice artei papusaresti, punctele lor de forta raminind intotdeauna cabaretul si comedia. Papusarii din Parma au colaborat, printre altii, cu marele actor italian, cistigator al Premiului Nobel, Dario Fo, la diverse emisiuni si spectacole de teatru, si cu regizorul italian Bernardo Bertolucci, care a distribuit Familia Ferrari, in celebrul film 1900, cistigator a numeroase Premii Oscar.

Un spectacol de Daniela Ferrari. Regia: Giordano Ferrari. Scenografia: Umberto Zarotti. Muzica: Ceaikovski, Mozart, Grieg, Ponchielli. Distributie: Daniela Ferrari, Giordano Ferrari, Umberto Zarotti,  Manuela Ronchini

 

Ora 11.30, sala mare: MICI POVESTI DESPRE PAMINT, CER SI MARE dupa Maria Jose Ferrada (50 min, copii, tineri si adulti) – La Negra Maria Teatro Santiago Chile

O scriitoare isi pierde inspiratia, iar pentru a o regasi trebuie sa-si urmeze pana de scris. Calatoria se face prin trei lumi imaginare: lumea apelor, unde in adincuri intilnim un peste care are propria lumina; vazduhul, unde vintul da viata la tot felul de obiecte; pe pamint, unde o planta carnivora se revolta contra detinatorului ei. La finalul calatoriei, scriitoarea isi regaseste inspiratia. Gaseste drumul spre casa si isi incheie cartea care are acelasi titlu ca spectacolul nostru. Papusi, masti, muzica si gestualitate sint utilizate pentru a spune povestea fara a fi nevoie de cuvinte.

Regia: Alexis Espinoza. Distributia: Maria Paz Sepulveda, Alejandra Caballero, Gonzalo Ortiz, Boris Cerda

 

Ora 17.00, sala mare: AVENTURILE BARONULUI MUNCCHAUSEN  repovestite de Ion Sapdaru si Gabriel Andronache (80 min, copii peste 10 ani, tineri si adulti) – Teatrul Luceafarul Iasi

Celebru pentru capacitatea sa de a fabula, personajul Munchhausen poposeste, pret de o ora si jumatate, pe scena mare a Teatrului "Luceafarul". Ion Sapdaru a conceput un scenariu si un spectacol care, pe fundalul unor intimplari ce au facut ocolul lumii, pun in discutie limita fragila dintre adevarat si inchipuit, puterea noastra de a evada in imaginar.

Regia: Ion Sapdaru. Decoruri: Mihai Pastramagiu. Costume: Alina Dinca-Puscasu. Miscare scenica: Alice Sfaiter. Distributie: Liviu Smintinica (Baronul Munchhausen), Emanuel Florentin (Johan), Gigi Sfaiter (Judecatorul), Toma Hogea (Rottweiler), Cristian Gheorghiu (Brack), Gabriel Lazar (Schnautzer), Adi Diaconu (Grefierul), Adrian Buliga (Marinarul, Un lunatic), Catalin Cucu (Pictorul, Un cazac), Liliana Mavris Virlan (Ecaterina cea Mare), Ion Agachi (Generalul rus), Viorel Virlan (Directorul circului), Ionut Ginju (Un domn onorabil), Mariana Ivanov (O doamna), Raluca Pintilie (Fioica doamnei), Cristina Anca Ciubotaru (o batrinica) si copilul Teodora Gheorghiu.

Comentarii