Concursul de angajare a lui Alexandru Toader, fiul rectorului suspendat, în vizor la Bucureşti

sâmbătă, 12 august 2017, 01:50
3 MIN
 Concursul de angajare a lui Alexandru Toader, fiul rectorului suspendat, în vizor la Bucureşti

Anchetă a Ministerului Educaţiei la Universitatea „Cuza“, după angajarea fiului ministrului Justiţiei. Reprezentanţii universităţii ieşene au anunţat,  tot ieri, că vor colabora „în totalitate“ cu ministerul, prin furnizarea informaţiilor solicitate.

Ministerul Educaţiei a anunţat ieri după amiază oficial că va face verificări asupra modului cum a fost organizat şi s-a desfăşurat concursul controversat organizat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ în urma căruia fiul lui Tudorel Toader, rectorul suspendat al instituţiei de învăţământ superior din Copou, actualmente ministru al Jus­tiţiei,, a devenit asistent universitar în cadrul Facultăţii de Drept. Presa locală şi cea naţională, printre care şi „Ziarul de Iaşi“, au scris joi că regulamentul de concurs pentru ocuparea unui post de asistent la Facultatea de Drept ar fi fost modificat cu o lună înainte ca postul să fie câştigat de fiul ministrului Justiţiei Tudorel Toader, iar înscrierea a fost posibilă ca urmare a suspendării tatălui din funcţia de rector.

„Ministerul Edu­caţiei Naţionale a luat act de infor­maţiile apărute recent în spaţiul public şi va verifica modul în care a fost organizat şi s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Univer­sităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Mai exact, controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioa­dă determinată), poziţia 71, disciplina «Drept civil. Partea generală. Persoa­nele», scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017“, se menţionează într-un document dat publicităţii ieri de ministerul condus de Liviu Pop.

În replică, tot prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Universităţii „Cuza“ au recunoscut faptul că au fost contactaţi de ministerul de resort în legătura cu concursul respectiv şi afirmă că vor colabora „în totalitate“ prin furnizarea informaţiilor solicitate. „În cursul zilei de vineri, am primit o solicitare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a furniza informaţii despre concursul pentru ocuparea postului de asistent universitar – poziţia 71  la Facultatea de Drept. Prin acest demers oficial, sperăm că se va putea elimina orice acuză privind favorizarea unui candidat prin modificarea condiţiilor de concurs. În plus, conducerea Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» îşi declară public acordul pentru ca Ministerul să pună la dispoziţia presei informaţiile primite de la Universitate, precum şi concluziile anchetei.
 
Acuzaţiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât şi după modificarea metodologiei, cerinţa pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex“, a scris prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al Universităţii „Cuza“. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a calificat drept „tendenţioase“ afirmaţiile pe acest subiect şi a afirmat că prin modificarea regulamentului de concurs „a fost introdus un filtru suplimentar pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare“.  

 

Comentarii